Bakterier, der kan forårsage huller i tænderne

Mutans streptokokker er en af de primære bakterier, som kan forårsage huller i tænderne. For at forhindre dem i at formere sig og beskadige ens tænder er det bedst at opretholde god mundhygiejne.
Bakterier, der kan forårsage huller i tænderne

Sidste ændring: 03 januar, 2021

Bakterier, som kan forårsage huller i tænderne, er mikroorganismer, der organiserer sig selv i biofilm ved navn plak. I praksis ses det som en hvid plet på tanden, og når forrådnelsen fortsætter, dannes et hul, hvilket eksponerer dentinkanalerne.

Denne proces inkluderer adskillige stadier, hvor bakterien, som forårsager huller i tænderne, også ændrer sig: I hver fase dominerer en af dem. Generelt er mutans streptokokker til stede i begyndelsen af processen, mens Lactobacillus og Bifidobacterium dominerer i de fremskredne faser.

Selvom alle har mikroorganismer i deres munde, er bakterier, som kan forårsage huller i tænderne, ikke til stede hos sunde personer. Blandt dem, som har tænder i god stand, dominerer streptokokker sanguinis.

Huller i tænderne

Et hul er ødelæggelse af tandvæv af syrer produceret af bakterier i plakken. Dette er en film, der er dannet på tænderne af bakterier, som forårsager huller i tænderne.

Der er adskillige typer af huller i tænderne:

  • Krone: Det er den mest gængse form og finder sted på tyggefladen. Det opstår hos både børn og voksne.
  • Mellem tænder: Det er den type, som dukker op i mellemrummene mellem tænderne, og de er ikke nemme at opdage.
  • Rod: Dette opstår hos voksne, især ældre, og det er på grund af tilbagetrækning af tandkødet. Dette eksponerer roden af tanden, som ikke har nogen emalje, og den kan nemmere blive påvirket.
  • Tilbagevendende eller sekundær: Dette er dem, som dukker op ved siden af fyldninger eller kroner, som tandlæger lavede for at behandle andre huller.
Person med åbe mund viser bakterier, som kan forårsage huller i tænderne

Bakterier, som kan forårsage huller i tænderne

Bakterier af arten mutans streptokokker er de mest udbredte i tandplak med en høj forekomst ved nye huller i tænderne. Denne type bakterie er gram-positiv, fakultativ anaerobisk og sfærisk. Det hører til gruppen af mælkesyrebakterier og vokser i miljøer med lav pH.

Disse bakterier bliver overført fra person til person og sidder fast på tænder og tandkød, hvor de danner forhøjninger. Hyppigt og især ved dybe huller i tænderne er de ledsaget af bakterier såsom S. salivarius, S. parasanguinis og S. constellatus. Man kan undgå spredning af dem med god mundhygiejne.

I nogle tilfælde af huller i tænderne er S. mutans ikke til stede, men S. sobrinus, S. oralis og S. salivarius er. Når et hul allerede er der, er tilstedeværelsen af typer af Lactobacillus gængs med dominans af L. gasseri og L. ultunensis.

Andre relevante bakterier

Andre bakterier, som kan forårsage huller i tænderne, er Actinomyces, som er særligt til stede i mange tilfælde af huller i tandroden. Dets rolle i forekomsten og udviklingen af lidelsen er dog ikke tydelig. Denne bakterie er en af de første til at koloniser e i børns munde.

Bifidobacteriums er anaerobiske bakterier, som grupperer sig i form af grene og er typisk til stede i den sunde tarmkanal. B. dentium, S. inopinata (B. inopinatum) og P. denticolens (B. denticolens) har været set i adskillige tilfælde, hvor de dukker op, når hullet allerede er udviklet.

Prevotella er en anden anaerobisk bakterie og en af de mest gængse i huller i tænderne. Det har været forbundet med parodontale sygdomme og endodontiske infektioner, men rollen, det spiller i huller i tænderne, er ikke tydelig. På den anden side er veillonella til stede i store mængder i sunde munde.

Kvinde med tegning af huller i tænderne

Hvordan kan man bekæmpe bakterier, som kan forårsage huller i tænderne?

Der er adskillige faktorer, som fremmer væksten af bakterier, der kan forårsage huller i tænderne. Det første er for stort indtag af fødevarer rige på kulhydrater, såsom sukkerholdige drikkevarer, slik og kage. Jo mere man spiser, jo større er risikoen for at udvikle huller i tænderne.

Andre fødevarer rige på stivelse, såsom kartofler og brød, fremmer også udviklingen af huller i tænderne. Måden, man spiser dem på, kan også påvirke udviklingen af huller i tænderne. Det er bedre at spise disse produkter på én gang og ikke spise små stykker over længere tid. Det er også vigtigt at vide, hvordan man kombinerer dem.

God mundhygiejne er nøglen. Vi anbefaler, at du børster dine tænder en time efter hvert måltid. Brug også tandtråd, mundskyl med flour og gå selvfølgelig til tandlægen to gange om året.

Det kan interessere dig ...
Hvad er de forskellige typer af bakterier i munden?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er de forskellige typer af bakterier i munden?

Der er en stor mængde og variation af bakterier i munden. Størstedelen bliver bekæmpet af enzymer i spyt, men nogle overlever.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gamboa, F., Acuña, B. H., & Martínez, M. C. (2004). Control microbiológico sobre Streptococcus mutans y su acción acidogénica. Universitas scientiarum, 9(Es2), 45-55.
  • Pérez Quiñones, J. A., Duque de Estrada Riverón, J., & Hidalgo Gato-Fuentes, I. (2007). Asociación del Estreptococos mutans y lactobacilos con la caries dental en niños. Revista Cubana de Estomatología, 44(4), 0-0.
  • Portilla Robertson, J., Pinzón Tofiño, M. E., Huerta Leyva, E. R., & Obregón Parlange, A. (2010). Conceptos actuales e investigaciones futuras en el tratamiento de la caries dental y control de la placa bacteriana. Revista odontológica mexicana, 14(4), 218-225.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.