Barer og flydende shampoo: Forskelle, fordele og ulemper

Sammensætning, pris og miljøvenlighed er nogle af de faktorer, der spiller en rolle i valget mellem barer og flydende shampoo.
Barer og flydende shampoo: Forskelle, fordele og ulemper

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 10 juni, 2023

Et af de mest populære hårplejeprodukter i de senere år er shampoobarer. De er kendetegnet ved en mere naturlig sammensætning,  færre kemikalier og mere miljøvenlig. Dette produkt konkurrerer med den klassiske flydende mulighed. Hvordan vælger man mellem barer og flydende shampoo? Vi gennemgår fordelene og ulemperne.

Der er nogle, der spekulerer på, hvordan de to typer er forskellige. For at gøre det mere klart, er her deres vigtigste karakteristika, forskelle, fordele og ulemper. Læs videre for at lære mere!

Kampen mellem barer og flydende shampoo

Shampoobarer er et produkt, der er kommet ind på hårplejemarkedet i de sidste to årtier. Det er dog blevet mere populært i de senere år på grund af en mere udbredt bevidsthed om bevarelse af planeten og brugen af kemikalier.

Årsagen er, at det præsenteres som et mere naturligt forarbejdet produkt med mindre aggressive komponenter for huden og uden brug af plast. I denne kontrast til traditionel shampoo er det blevet et mere populært alternativ til hår- og hovedbundshygiejne.

Mens mange af shampoobarerne er lavet med naturlige ingredienser, såsom urten Cyclea peltata eller visse æteriske olier, kan de også indeholde kemikalier. Desuden kan overgangen til brugen af dem medføre et vist ubehag, når man vasker håret.

Det er derfor tilrådeligt at foretage en grundig analyse for at bestemme fordele og ulemper ved begge ting. Målet er at kunne træffe et personligt valg baseret på hårtypen, dens reaktion på de overfladeaktive stoffer, der findes i væskerne, og omsorg for miljøet.

Vi tror, at du også kan lide at læse denne artikel: Hvad er CBD-shampoo og hvad er fordelene ved det?

Nogle forskelle på barer og flydende shampoo

Både barer og flydende shampoo er designet til at adskille talg fra håret og fjerne urenheder fra hovedbunden. Der er sulfat og sulfatfri muligheder i begge typer shampoo.

Det er dog mere almindeligt at finde faste versioner, der ikke indeholder skummende midler eller syntetiske duftstoffer, hvilket kan forårsage irritation, skæl og allergi.

I modsætning hertil genererer disse produkter mindre skum, og vask kan være noget mere langsommelig, især i kruset hår. Deres største forskel i forhold til flydende versioner har at gøre med miljøet, da de ikke kræver plastbeholdere og fremstilles med mindre vand.

I tilfælde af hårproblemer – såsom skæl, eksem eller tørhed – bør man konsultere en dermatolog. Denne fagperson vil vurdere, hvilken type produkt der er egnet til at forbedre det specifikke problem.

Forskelle mellem barer og flydende shampoo: Fordele ved shampoobarer

Med et mere naturligt udseende, større miljøvenlighed og lang holdbarhed er dette fordelene ved shampoobarer i forhold til flydende shampoo.

Du hjælper med at reducere brugen af plast

Plastforbrug, især engangsplastik, er en af de største generatorer af forurenende affald. Shampoobarer kræver ikke plastemballage. De indeholder generelt bionedbrydelig emballage, såsom kraftpapir.

De holder længere

Sammenlignet med flydende shampoo har shampoobarer en tendens til at holde længere. Det sparer penge. En bar på 100 gram svarer til tre flydende flasker, så den holder længere, og investeringen er mindre.

De er lavet med mindre vand

Flydende shampoo består af 80% vand, hvilket er drastisk reduceret i barer. Dens egen sammensætning kræver ikke vand for at tage form. Det er endnu en fordel i forhold til miljøet.

Lette at transportere

Det er en stor fordel for rejsende at have shampoobarer med i deres hygiejneartikler. Der er ingen risiko for lækage, i modsætning til væsker, som kan løbe ud og svine hele tasken til. På den anden side giver deres størrelse og holdbarhed dig mulighed for at medbringe meget mere shampoo på mindre plads.

De har en naturlig sammensætning

Generelt er shampoobarer lavet med mere naturlige elementer. Det skyldes, at de indeholder organiske ingredienser og udelukker andre kemikalier, der er almindelige i flydende shampoo, som det fremgår af denne undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift Dermatitis .

Sådanne elementer er parabener, sulfater og silikoner. De førstnævnte fungerer som konserveringsmidler. Sulfater og silikoner er på den anden side skumdannende midler, så de giver en større spredning af skum under vask.

For meget af dem kan forårsage irritation og tørhed på nogle hudtyper, som denne artikel i Medical News Today påpeger. Og selvom der findes traditionelle sulfatfrie shampoo-alternativer, er det mere almindeligt at finde faste alternativer, der består af naturlige elementer. For eksempel kokosnøddecreme, urter eller arganolie.

De giver dig mulighed for at undvære balsam

For nogle hårtyper er shampoobaren nok til at efterlade håret blødt og skinnende. Derfor er det ikke nødvendigt at supplere med balsam. Det afhænger selvfølgelig af produktets bestanddele og hårtypen.

De kan håndlaves

Med ingredienser fra kokosnød, æteriske olier og nogle urter er det muligt at lave sine egne shampoobarer derhjemme. Du skal bare kende visse detaljer, herunder forsæbningsprocessen.

Ulemper ved shampoobarer

Ud over fordelene er intet produkt perfekt, og faste shampooer har andre ulemper sammenlignet med flydende shampoo.

 • Man skal vænne sig til forandringen. Barer har ikke en tendens til at skabe kunstig blødhed og glans med det samme, som væsker normalt gør. Derfor kan der være en tilvænningsperiode, hvor håret føles klistret.
 • Det filtrer håret. Processen med at vaske med fast shampoo får håret til at filtre, især hos folk med krøllet hår.
 • Det producerer mindre skum. Vanen med at vaske med en stor mængde skum, der letter processen, er dybt rodfæstet. De naturlige ingredienser i faste barer genererer mindre skum, hvilket er sundt, men nogle gange ineffektivt under vask.
 • Det kan se fedtet ud. Når man går over til at bruge barer, kan håret også se mere fedtet og groft ud. Det vender dog til sidst tilbage til sin sædvanlige tilstand.
 • Kan forårsage misfarvning. Man skal være særligt forsigtig med farvebehandlet hår, da nogle faste barer forårsager misfarvning.
 • Smelter let. Da de ikke indeholder konserveringsmidler, ødelægges disse shampooer hurtigere, og de smelter i kontakt med vand. Produktet skal opbevares på tørre steder for at undgå spild.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tørshampoo: Fordele og hvordan man bruger det

Valget mellem barer og flydende shampoo: Et personligt valg

Valget mellem barer og flydende shampoo afhænger i høj grad af det specifikke ønske. I de fleste tilfælde tjener baren samme funktion som væsken. Dette kan dog variere afhængigt af hårtypen og dens behov.

Der er ingen tvivl om, at baren er mere miljøvenlig. Derfor er det et godt alternativ til at prioritere miljøvenlige handlinger i hverdagen.

Der er mange muligheder på markedet lige nu. Du bliver sandsynligvis nødt til at prøve flere, indtil du finder en, der passer til dit hår og din hovedbundstype. Hvilken løsning kan du bedst lide?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chang Vegas, M. S., Cisneros Navarro, M., García Cueva, N., Gómez Zarpán, D. E., & Quiroga Ganoza, L. (2019). Diseño del proceso productivo de champú en barra artesanal. Facultad de Ingeniería, Universidad de Piura. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://pirhua.udep.edu.pe/bitstream/handle/11042/4282/PYT_Informe_Final_Proyecto_Champu.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 • Cheni Cheri, D, Kizhakke Veettil, AS, Pradeep, P, Nayak, S. (2022). Development of EPS-rich herbal shampoo base fermented using Cyclea peltata leaf powder and Lactobacillus plantarum. J Cosmet Dermatol. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.14949
 • D’Souza, P., & Rathi, S. K. (2015). Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian journal of dermatology, 60(3), 248–254. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.4103/0019-5154.156355
 • Johnson, J., & Cobb, C. (2019). Are sulfates in shampoo dangerous? Medical News Today. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.medicalnewstoday.com/articles/327013
 • Saripalla, D. D., Khokhani, N. D., Kamath, A., Rai, R. P., & Nayak, S. (2022). Organoleptic and physicochemical properties of natural-based herbal shampoo formulations with Cyclea peltata as a key ingredient. Journal of cosmetic dermatology, 21(4), 1666–1674. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/jocd.14269
 • Trüeb R. M. (2007). Shampoos: ingredients, efficacy and adverse effects. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft = Journal of the German Society of Dermatology : JDDG, 5(5), 356–365. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://doi.org/10.1111/j.1610-0387.2007.06304.x
 • Voller, L. M., & Warshaw, E. M. (2021). Killing Two Birds With One Bar: Shampoo and Conditioner Bars Are Low Allergen and Environmentally Friendly. Dermatitis : contact, atopic, occupational, drug, 32(4), e60–e64. Consultado el 2 de mayo de 2023. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1097/DER.0000000000000627

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.