De bedste fødevarekilder til vitamin B

En balanceret kost kan forsyne os med alle de nødvendige næringsstoffer, vores krop har brug for til at fungere korrekt. Det er dog vigtigt at vide, hvad det er for nogle fødevarer, der indeholder betydelige mængder af vitamin B, for at undgå en mangel. Det er, fordi de bør være basen i din daglige kost. 
De bedste fødevarekilder til vitamin B

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du har måske hørt, at vitamin B er meget vigtigt for den menneskelige krop. Ved du rent faktisk, hvad de forskellige vitaminer er, som denne gruppe består af? Ved du, hvad de bedste fødevarekilder til vitamin B er?

Læs med her, da vi vil fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide, om vitamin B – både vitaminerne, der er inkluderet i denne gruppe, og de bedste fødevarekilder.

Vitamin B

Vitaminer er mikronæringsstoffer af afgørende betydning for den menneskelige krop. Det er, fordi de indeholder visse egenskaber, der i høj grad forbedrer organernes virke.

Der er mange typer af vitaminer derude, men i dag vil vi fokusere på dem, der er en del af B-gruppen. De er særligt gode for at:

 • Cellerne fungerer korrekt, som udgør alle kroppens systemer og organer.
 • Skabe energi.
 • Assimilere den energi, der forsynes af de kulhydrater, proteiner og fedtstoffer, vi spiser.
 • Transportere essentielle næringsstoffer.

Når vi taler om kompleks B, refererer vi til et sæt vitaminer, der arbejder kollektivt. De inkluderer:

 • Thiamin (B1)
 • Riboflavin (B2)
 • Niacin (B3)
 • Pantotensyre (B5)
 • Pyridoxin (B6)
 • Biotin (B7, også kendt som vitamin H)
 • Folsyre (B9)
 • Cobalamin (B12)

Læs denne artikel: Fordelene ved B6-vitaminer

Hvad er de bedste fødevarekilder til vitamin B?

De førnævnte vitaminer findes naturligt i adskillige fødevarer. Det betyder, at du kan få alle de vitaminer, du har brug for til at fungere korrekt, fra din kost – så længe den er balanceret. 

Du kan dog også gøre brug af vitaminpiller, da de kan hjælpe dig, når du har brug for mere. Læger anbefaler dem primært, når de opdager en mangel, eller når en person har brug for at forbedre nogle af sine organiske funktioner.

Hernæst vil vi tale om hver af vitaminerne i B-gruppen og deres kilder.

Thiamin eller B1

Thiamin er et vitamin, der hjælper med at regulere din appetit, mens det støtter dine metaboliske funktioner. 

Du kan finde dette vitamin i fødevarer såsom svinekød, skinke, berigede kornprodukter, grøntsager med grønne blade, grønne ærter, nødder og hvedekerner.

Riboflavin eller B2

Riboflavin bidrager til en sund hud. Du kan blandt andet få det fra mælkeprodukter såsom mælk, yoghurt og ost.

Mælkeprodukter er ikke den eneste kilde til riboflavin. Du kan også få det fra grøntsager såsom spinat, asparges og de fleste grøntsager med mørkegrønne blade. Du kan også få det fra kylling, fisk, æg og fuldkornsprodukter.

Fødevarekilder til niacin eller vitamin B3

Fødevarekilder til vitamin B
Bælgfrugter og kornprodukter er plantekilder til vitamin B3 eller niacin.

Niacin er et B-kompleks-vitamin, der fremmer den korrekte funktion af nerve- og kredsløbssystemet. Ydermere hjælper det dig med at føle dig energifyldt.

De bedste kilder til niacin er kylling, laks og tun. Du kan også få det fra bælgfrugter, fuldkornsprodukter, peanuts og pasta. Disse er faktisk fremragende kilder til dette vitamin.

Pantotensyre eller B5

Pantotensyre er af afgørende vigtighed for den korrekte udvikling og virke af enzymer. 

De bedste kilder til pantotensyre er avocado og yoghurt såvel som linser, ærter og andre bælgfrugter. Du kan også få små, men tilstrækkelige mængder af pantotensyre ved at indtage broccoli, champignon og søde kartofler.

Fødevarekilder til vitamin B: Pyridoxin eller vitamin B6

Bananer i kasse
Bananer er en fremragende kilde til vitaminer og mineraler. De indeholder en signifikant mængde af vitamin B6.

Vigtigheden af B6 er på grund af dets evne til at hjælpe med at producere røde blodceller. Derfor fremmer det et sundt kredsløbssystem.

De bedste kilder til dette vitamin er fjerkræ og skaldyr. Du kan også få det fra grønsager med grønne blade, bananer, kartofler og fuldkornsprodukter. 

Biotin eller B7

Laksefileter på tallerken
Laks er rigt på biotin og andre B-vitaminer.

Biotin har mange fordele for huden, og det er særlig godt til at fremme sundt hår og hud. Det hjælper også enzymer med at få deres energi fra næringsstofferne i kosten.

Du kan primært finde det i æggeblomme og lever, men også i svinekød, laks og avocado. Ligeledes indeholder størstedelen af frugt og grønt såvel som ost og kornprodukter små mængder af biotin.

Folsyre eller B9

Mange af os ved, at folsyre er afgørende for de røde cellers sundhed og til at forbedre nervesystemets funktioner. Ydermere er det afgørende for fosterudvikling, så gravide kvinder er nødt til at tilføje det til deres kost. 

De bedste kilder til dette vigtige vitamin er grøntsager med grønne blade, men du kan også få folsyre fra fuldkornsprodukter.

Fødevarekilder til vitamin B: B12

Ligesom dets modstykke vitamin B6 hjælper B12 med at skabe røde blodceller. Det forbedrer også nervesystemets funktioner og fosterudvikling.

Dette vitamin er næsten udelukkende til stede i fødevarer af animalsk oprindelse såsom oksekød, svinekød, kylling, kalkun, fisk og skaldyr. 

Der er dog mange berigede ikke-animalske produkter såsom kornprodukter og sojaprodukter, der indeholder små mængder af vitamin B12.

Folk, der spiser en vegansk kost, har dog en risiko for at opleve mangel på B12 på grund af deres kost. Det er derfor, de er nødt til at indtage tilskud, der indeholder dette vitamin.

En balanceret kost med fødevarekilder til vitamin B

Efter at have læst denne information bør du være velkendt med de forskellige typer af fødevarekilder til vitamin B. Du vil også være opmærksom på det brede udvalg af produkter, hvor du kan finde de vitaminer, du har brug for.

Derfor anbefaler vi, at du spiser en balanceret kost, så du kan få alle de B-vitaminer, din krop har brug for, såvel som andre vitaminer og mineraler, der er essentielle for din krop. • Li K., Liu C., Kuang X., Deng Q., et al., Effects of multivitamin and multimineral supplementation on blood pressure: a meta analysis of 12 randomized controlled trials. Nutrients, 2018.
 • Djokic G., Vojvodic P., Korcok D., Agic A., et al., The effects of magnesium – melatonin – vit B complex supplementation in treatment of insomnia. Open Access Maced J Med Sci, 2019. 7 (18): 3101-3105.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.