Hyporeksi eller mangel på appetit

Hyporeksi kan være forårsaget af fysiologiske, følelsesmæssige og sociale faktorer. Læs denne meget spændende artikel for at lære alt om det!
Hyporeksi eller mangel på appetit

Sidste ændring: 17 september, 2020

Hyporeksi er det medicinske begreb, der anvendes til at referere til mangel på appetit. Selvom denne tilstand kan opstå i en hver alder, er det tit forbundet med aldring.

Begrebene “hyporeksi” og “anoreksi” minder om hinanden. Det er faktisk svært at skelne mellem dem. Anoreksi forårsager fuldkommen mangel på appetit. Desværre, forårsager begge en forringelse af helbredet på grund af fejlernæring eller mangel på bestemte substanser, såsom vitaminer.

Eksperter estimerer, at hyporeksi påvirker omkring 60% af folk over 65. Det lader faktisk til, at næsten 90% af folk over 80 lider af det. I denne artikel, vil vi forklare alt, hvad du bør vide om det.

Hvad forårsager mangel på appetit?

Som vi nævnte ovenstående, er hyporeksi mangel på appetit. Dette tab af appetit fører til et mindsket indtag af mad, hvilket er grunden til, det typisk er ledsaget af vægttab og træthed.

Problemet med mangel på appetit er, at det kan føre til et betydeligt underskud af næringsstoffer i det lange løb. Det er meget gængst for personer, der lider af det, at have underskud af vitaminer og også lide af anæmi.

Selvom det er sandt, at behovene for energi falder med alderen, er dette ikke den eneste årsag til denne lidelse. Mangel på appetit er ofte forbundet med psykologiske problemer, såsom stress eller depression.

Mand spiser alene

Ligeledes, mener mange eksperter, at hyporeksi er en effekt af det tab af følsomhed, som aldring forårsager. Med andre ord, påvirker en hæmmet smags- og høresans og appetitten.

Andre situationer, der kan føre til hyporeksi, er både akutte og kroniske sygdomme. Derudover, hos ældre personer, er det meget gængst at finde tilfælde af malignitet eller fordøjelseslidelser, som er en direkte årsag.

Du vil måske også synes om denne artikel: Øger kaffe appetitten?

Andre gængse årsager

Sandheden er, at appetit er påvirket af mange faktorer. I tilfælde af ældre personer, er mangel på appetit også relateret til situationer såsom at bo på plejehjem, mangel på omsorg og ensomhed.

Ligeledes, bør man også bemærke, at bestemte lægemidler kan forårsage det. Eksempler er koedin og morfin, og endda kemoterapi.

I det henseende, må vi ikke glemme, at i denne alder er problemer med tænderne meget gængse. En hver lidelse i munden eller tør mund, hvilket også øges med alderen, kan påvirke spisning. Det kan være meget uappetitligt ikke at være i stand til at spise fast føde.

Mand er bekymret på grund af mangel på appetit

Hvad er konsekvenserne af mangel på appetit?

Det kan føre til underernæring at miste sin appetit og spise mindre. I tilfælde af ældre personer, dukker denne underernæring som regel op langsomt og gradvist. Det er dermed svært at opdage.

Når en person er underernæret, mindskes deres muskelmasse. Som konsekvens, har de mindre og mindre styrke og deres følelse af udmattethed øges. Derudover, er mad direkte relateret til vores sundhed og immunsystem.

Mangel på appetit kan dermed få en hver sygdom, som personen lider af, til at blive forværret. Det er derfor meget vigtigt at etablere en behandling så hurtigt som muligt. Det ideelle er at ændre sine kostvaner.

Eksperter anbefaler, at patienter spiser mindre, mere kalorierige måltider flere gange om dagen. Derudover, bør man prøve at vælge fødevarer, der er appetitlige og få måltiderne til at vare længere tid, uden nogen distraheringer. Hvis disse foranstaltninger fejler, kan man prøve lægemidler, der øger appetitten.

Husk, at de vigtigste er altid at tale med en læge, hvis man har nogen spørgsmål. De vil være i stand til at evaluere situationen og anbefale konkrete foranstaltninger til ens specifikke tilfælde, i forhold til årsagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.