De bedste midler til behandling af ringorm i hovedbunden

Lider du af ringorm i hovedbunden? Find ud af den rigtige måde at forebygge og behandle den mest almindelige type hovedbundssvamp på i denne artikel.
De bedste midler til behandling af ringorm i hovedbunden
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Den mest almindelige form for hovedbundsvamp er ringorm, også kendt som tinea capitis. Selv om den kan ramme folk i alle aldre, er den mest almindelig hos børn. Ringorm i hovedbunden forårsager kløende og skællende skaldede pletter på huden.

I mere alvorlige tilfælde kan det forårsage alvorlig betændelse og permanent hårtab. Hvad kan du gøre for at behandle det?

Hvis du tror, at du har ringorm, er det vigtigt at opsøge din læge eller hudlæge. Denne form for infektion kræver normalt medicin. Der findes også nogle shampooer og hjemmemidler, der kan hjælpe med at lindre dine symptomer. Læs videre for at få mere at vide om denne tilstand og nogle hjemmemidler til behandling af den.

Hvordan ser ringorm i hovedbunden ud, og hvad forårsager den?

Der findes forskellige former for hovedbundssvamp, men den mest almindelige type er kendt som tinea capitis. Denne infektion er forårsaget af dermatofytsvampe .

Ifølge en artikel i det videnskabelige tidsskrift Mycopathologia kan symptomerne variere afhængigt af graden af kapillær invasion, patientens immunsystem og graden af deres inflammatoriske reaktion.

Personer med et mildt tilfælde af ringorm kan opleve noget hårtab og små, svært synlige skællende pletter. I mere alvorlige tilfælde kan det forårsage smertefulde, hævede læsioner på huden, der dækker en stor del af hovedbunden og hæmmer hårvæksten.

Tegn og symptomer på tinea capitis varierer, men den forårsager normalt kløende og skællende skaldede pletter i hovedbunden.

Hvis dit hår ofte er vådt eller fugtigt, kan de mikroorganismer, der forårsager ringorm i hovedbunden, trives. Du kan også få ringorm, hvis du har et snit eller sår på hovedet og ikke renser det ordentligt.

Denne infektion er smitsom, så du bør undgå kontakt med andre mennesker og undgå at bruge de samme redskaber til personlige pleje som en person med ringorm. Søg professionel hjælp så hurtigt som muligt, så du kan behandle infektionen ordentligt.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse denne artikel: 7 metoder til at forebygge neglesvamp

Kvinde er i bad

Behandlinger af ringorm i hovedbunden

Når du har opsøgt en læge eller hudlæge for en infektion med hovedbundssvamp, kan fagpersonen foreslå visse orale svampedræbende lægemidler som terbinafin, itraconazol, griseofulvin og fluconazol. I øjeblikket er itraconazol og terbinafin endda godkendt i nogle lande til brug hos børn.

Hvis din læge ordinerer et af disse lægemidler, skal du muligvis tage det i seks måneder eller mere. De kan også anbefale, at du også bruger en medicinsk shampoo. Dette produkt hjælper med at dræbe svampesporerne og forhindrer, at infektionen spreder sig.

Den hyppigst anbefalede medicinske shampoo er en shampoo, der indeholder 2 % ketoconazol. Alle børn i husstanden med en ramt person bør bruge denne shampoo mindst to gange om ugen i 6 uger. Voksne bør kun bruge den, hvis de har symptomer.

Desuden er tilbagefald af tinea capitis meget almindelige, da svampene efterlader sporer på dagligdags genstande. Derfor bør smittede personer vaske håndklæder i varmt sæbevand efter brug. Desuden anbefales det at lægge kamme og børster i blød i blegemiddelopløsninger i en time om dagen i to dage i træk.

Sådan forebygger du ringorm i hovedbunden

Ifølge Mayo Clinic er svampeinfektioner i hovedbunden svære at forebygge, fordi de er meget smitsomme. Der er dog nogle foranstaltninger, du kan træffe for at reducere din risiko.

Disse omfatter:

 • Undgå at holde dit hår vådt i længere tid.
 • Brug ikke hatte eller kasketter, der forhindrer dit hår i at tørre efter vask.
 • Hold dit hår rent, og brug en god shampoo.
 • Undgå kontakt med smittede dyr.
 • Oplys børn og voksne om risikoen for at blive smittet med denne infektion.
 • Prøv ikke at bruge andres ejendele, f.eks. kamme, pincetter, hatte, puder, håndklæder osv.
 • Hold samtidig alle de genstande, som du bruger med dit hår, rene.

6 midler til at slippe af med ringorm i hovedbunden

Som et supplement til den medicinske behandling af hovedbundssvamp kan du prøve nogle midler af naturlig oprindelse, som – i henhold til troen – kan hjælpe med at lindre nogle ubehageligheder.

Det skal dog bemærkes, at beviserne for deres sikkerhed og effektivitet er begrænsede. Derfor bør de anvendes med forsigtighed og aldrig som erstatning for den behandling, som lægen har ordineret.

Hvis du er i tvivl om brugen af dem og andre relaterede aspekter, skal du altid konsultere en læge. Hvis du bemærker en ugunstig reaktion eller bivirkninger efter anvendelsen, skal du også straks stoppe med at bruge dem og skylle med rigeligt koldt vand.

1. En hvidløgsopløsning til påføring på hovedbunden

Hvidløg har flere antibiotiske, svampedræbende og antiseptiske egenskaber, så det bruges ved flere infektioner. Faktisk viste en in vitro-undersøgelse, at mange dermatofytter ikke kan overleve koncentrationer på over 1.000 mikrogram hvidløg pr. deciliter.

Anvendelse af hvidløg er et populært middel mod hovedbundssvamp. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være lidt stærkt for følsomme hudtyper. Så lav en lille test først, før du bruger det.

Hvidløg kan behandle ringorm i hovedbunden

Ingredienser.

 • 125 ml citronsaft
 • 6 rosmarinblade
 • 5 hvidløgsfed

Fremgangsmåde

 • Pil hvidløgsfeddene, og bring dem i kog sammen med citronsaft og rosmarinblade i ca. 10 minutter.
 • Påfør blandingen dagligt på din hovedbund.

2. En scrub med natron

På grund af sin konsistens fungerer natron som en fantastisk eksfoliant til at fjerne skæl og døde celler, der ophobes i hovedbunden. Desuden hjælper anvendelsen af det også med at lindre kløe.

Men ligesom i det foregående tilfælde skal det bruges med forsigtighed i tilfælde af en følsom hovedbund.

Ingredienser

 • 250 ml varmt vand
 • 1 spiseskefuld natron (9 g)

Fremgangsmåde

 • Bland varmt vand med natron.
 • Efter brusebadet påføres det på hovedbunden med cirkulære bevægelser. Lad det virke i 5 minutter.
 • Skyl efter med vand.

3. Æblecidereddike mod ringorm i hovedbunden

Der er forsket i æblecidereddikes svampedræbende egenskaber, men de mangler stadig videnskabelig støtte som behandlingsstrategi. På trods af dette har populærkulturen accepteret det som et alternativt middel mod svampeinfektioner som ringorm.

Her er, hvordan du bruger det.

Ingredienser

 • 63 ml eddike
 • 250 ml vand

Fremgangsmåde

 • Fortynd æblecidereddiken i vand.
 • Påfør blandingen på din hovedbund, og lad den sidde i 10 minutter, inden du skyller med vand.
Æblecidereddikke kan behandle ringorm i hovedbunden
Selv om der ikke er nogen videnskabelige undersøgelser, der har bevist effekten af æblecidereddike til behandling af hovedbundssvamp, hævder mange mennesker, at det virker.

4. En yoghurt- og citronblanding mod ringorm i hovedbunden

Der er ingen videnskabelige beviser for, at almindelig yoghurt og citron kan hjælpe med at behandle svampeinfektioner i hovedbunden. Probiotiske produkter som yoghurt kan dog muligvis fremme svampedræbende aktivitet på grund af deres indhold af levende aktive kulturer.

Ingredienser

 • 100 g naturlig yoghurt
 • Et par dråber citronsaft

Fremgangsmåde

 • Bland begge ingredienser.
 • Påfør dem derefter på din hovedbund, og lad dem sidde i mindst 30 minutter.
 • Skyl med vand, og tør derefter dit hår godt. Du kan gentage proceduren tre gange om ugen.

5. Klar eddike

Ligesom æblecidereddike stammer klar eddike som middel mod svamp hovedsageligt fra populærkulturen. Det er tilrådeligt at bruge det fortyndet i vand, da det kan være meget aggressivt for hovedbunden i sin naturlige form.

Ingredienser

 • 62 ml eddike
 • 250 ml vand

Fremgangsmåde

 • Bland ingredienserne.
 • Når du har vasket dit hår grundigt, påfører du blandingen på din hovedbund og lader den sidde i 5 minutter.
 • Skyl til sidst med vand.

6. Aloe vera gel til at behandle ringorm i hovedbunden

Aloe vera indeholder aloin. Dette er et stof, som menes at have svampedræbende virkning. Faktisk har en undersøgelse i det medicinske tidsskrift Oman Medical Journal bekræftet, at aloin har svampedræbende egenskaber.

Frisk aloe vera gel

Ingredienser

 • Du skal kun bruge aloe vera gel

Fremgangsmåde

 • Fordel aloe vera-gelen på din hovedbund med en børste, så den er i direkte kontakt med hovedbunden.
 • Lad det virke i ca. 10 minutter, og skyl derefter med rigeligt vand.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse: De bedste tips til at vaske fedtet hår

Nogle afsluttende bemærkninger

Tilstedeværelsen af hovedbundssvamp er et problem, som bør behandles af en professionel. Selv om der findes komplementære midler, er den bedste måde at overvinde denne infektion på at følge medicinsk behandling. Desuden bør der træffes forebyggende foranstaltninger for at forhindre, at den spreder sig til andre mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.