De bedste tips til spraymaling

Spraymaling er en nem og budgetvenlig aktivitet. Det kræver dog en vis omhu for at sikre, at alt går perfekt. Lær de bedste tips her!
De bedste tips til spraymaling

Sidste ændring: 04 april, 2022

Når vi taler om spraymaling, tænker vi ofte på den graffitikunst, som millioner af unge mennesker laver rundt om i verden. Men at reducere de muligheder, som spraymaling giver, til graffiti er at nægte at udforske andre måder, hvorpå vi kan bruge denne fantastiske form for maling.

Spraymaling er meget let at bruge, men det kræver en vis omhu og visse forholdsregler, så det endelige arbejde bliver så perfekt som muligt. Så hvis du vil lære alle de tips, du har brug for til at kaste dig ud i spraymaling for første gang eller forbedre din nuværende teknik, så læs videre!

Hvad er spraymaling?

Spraymaling er aerosolmaling. Det er et stærkt pigmenteret, meget flydende stof, der er pakket i en aluminiumsdåse. Denne dåse har en ventil i toppen, som gør det muligt at sprøjte malingen ud i meget fine dråber på en ensartet måde.

Aerosolens oprindelse går tilbage til slutningen af det 18. århundrede i Frankrig, hvor man introducerede kulsyreholdige drikkevarer. Den første registrerede spraymaling blev imidlertid opfundet af Ed Seymour i 1949. Den første farve var aluminium, og den blev brugt til at male dampradiatorer baseret på samme princip som spraydeodoranter.

Fra 1950’erne og frem til begyndelsen af 1960’erne blev Seymour-produkterne solgt til isenkramgrossister og malingforhandlere.

Hvad er fordelene ved spraymaling?

Der er mange fordele ved spraymaling. Da det er et stærkt pigmenteret stof, men i en spray-præsentation, er det perfekt til hurtigt at dække uregelmæssige overflader.

Det er meget nyttigt, da denne opgave næsten er umulig at udføre jævnt med andre værktøjer. Andre fordele er som følger:

 • Spraymaling giver et glat, ensartet resultat uden striber eller mærker fra pensel eller rulle.
 • Det er perfekt til uregelmæssige overflader som f.eks. flet, plastik eller metal.
 • Spraymaling er ideel til indendørs og udendørs brug.
 • Den kan nå svært tilgængelige områder for pensler.
 • Den giver et tyndt lag med god dækning.
Person er ved at male en dør

Hvis du skal male metal eller en uregelmæssig overflade, er spraymaling ofte mere praktisk end at male med pensel.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan lindrer du stress ved at male på sten

Forholdsregler før spraymaling

Selvom spraymaling er meget nemt, budgetvenligt og hurtigt at bruge, er det ikke uden risiko. Sørg for at følge alle følgende forholdsregler, før du spraymaler, så dine projekter ser bedst ud og ikke bliver ødelagt på grund af forkert påføring af malingen:

 • Læs vejledningen på pakken godt igennem: Hvert mærke er forskelligt og anbefaler visse retningslinjer for at sikre den bedste påføring.
 • Sørg for, at du har ordentlig ventilation: Da det er en aerosol, der udstøder små partikler af maling, er det bedst at male udendørs eller sørge for god ventilation indendørs.
 • Bær beskyttelse: Sørg for at bære et par handsker og en maske. Bær også behageligt tøj, som du ikke har noget imod at blive plettet i tilfælde af uheld.
 • Dæk møbler i nærheden til og beskyt dem: Prøv at beskytte eventuelle møbler eller ting i nærheden, da eventuelle vindstrømme kan få malingen til at ende på de mindst ønskelige steder.
 • Ryst spraymalingen godt: For at få malingen til at komme så glat ud som muligt, skal du ryste spraydåsen kraftigt inden brug.
 • Rengør og tør overfladen godt først: For at få en overflade uden teksturer og så jævn som muligt er det nødvendigt at fjerne alt snavs og støv fra den genstand, der skal males.
 • Lav en test først: Før du begynder at male, er det vigtigt at gøre dig fortrolig med sprayen. Så det er tilrådeligt at lave en test for at justere det tryk, du skal bruge.

Du vil måske også nyde disse tips: 8 grundlæggende principper og elementer i indretning

Sådan spraymaler du

Nu hvor du kender alle de forholdsregler, du skal huske på, før du begynder at arbejde med spraymaling, skal du følge de næste trin, og dit næste projekt vil blive en succes. Husk, at du kan male både indendørs og udendørs, men sørg altid for at have god ventilation.

1. Ryst dåsen kraftigt, før du spraymaler

Du skal ryste spraymalingen i et par minutter, så den kommer jævnt ud og uden at sprøjte. Ryst spraydåsen hurtigt i 2-3 minutter, efter at blandekuglen begynder at larme.

2. Bevar dåsens position, når du spraymaler

Prøv at holde spraydåsen i en lodret eller let skrå position, så malingen kommer jævnt ud i en direkte retning mod genstanden. Tryk aldrig på sprøjten med dåsen vandret, da malingen ikke kommer ordentligt ud på denne måde.

3. Sprøjt forsigtigt

For at opnå et fremragende resultat er det nødvendigt, at du sprøjter med sprøjten i en afstand på mellem 25 og 30 centimeter. Dette er vigtigt, for hvis du trykker på ventilen i en kortere afstand, er der større sandsynlighed for, at malingen drypper. Hvis du gør det med en større afstand, vil malingen blive spredt for meget.

4. Påfør tynde lag

Lav hurtige bevægelser, mens du påfører et tyndt lag maling fra den ene ende af genstanden til den anden. Start vandret og prøv at gøre det så pænt som muligt. Sprøjt derefter lodret.

Person anvender spraymaling

Malingen skal påføres jævnt og efter bestemte mønstre for ikke at efterlade mærker og for at dække hele overfladen jævnt.

5. Lad din spraymaling tørre

Når du har påført det vandrette og lodrette lag, skal du lade genstanden tørre i 15 minutter. Påfør om nødvendigt endnu et tyndt lag på samme måde. Dette vil være mere end nok til at opnå fuld dækning.

6. Rengør ventilen

Når du er færdig med at male, skal du vende malerdåsen om og trykke på ventilen eller trykknappen, indtil der kun kommer gas ud. Dette sikrer, at der ikke er rester, når du gemmer den.

Giv spraymaling en chance!

Spraymaling er et fantastisk format, der kan bruges til et uendeligt antal håndværk eller husholdningsopgaver, lige fra at give nyt liv til et gammelt møbel til at skabe et kunstværk på et lærred eller en væg.

Det er ikke kun for unge mennesker. Vi kan alle lave fantastiske ting med spraymaling. Så lad fantasien få frit løb!

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man male møbler af laminat
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man male møbler af laminat

Møbler af laminat er en fantastisk måde at indrette dit hjem på! Hvis du vil skjule tidens slid, kan du male møbler af laminat!


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.