Bedsteforældre lever videre i vores hjerter

Den største arv vores bedsteforældre efterlade er ikke materiel, men i stedet består den af deres erfaringer og værdier, vi vil bære på længe efter at de er væk.
Bedsteforældre lever videre i vores hjerter

Sidste ændring: 11 december, 2018

Bedsteforældre lever videre og de lever fortsat i vore hjerter. I et samfund, der er så fokuseret på materielle besiddelser, er der kun få ting, der kan berige vore liv mere end minderne om deres hengivenhed, historier, de har delt og specielle øjeblikke med vore bedsteforældre.

Mange af os har en favoritbedstemor eller -bedstefar, som vi ofte husker. Hvad mere er, lever deres tilstedeværelse videre i vores familiearv, hver gang vi gør noget, der var unikt og specielt for dem: bage en kage ved hjælp af deres opskrift eller behandle en halsbetændelse med et af deres hjemmelavede midler.

Vi holder deres minde i live ved at fokusere på hvad der er virkeligt vigtigt i et menneskes liv: mindet om dem vi holdt af og de mennesker, der betyder mest for os.

Vi vil gerne invitere dig til at reflektere over det med os i dag.

Sådan skal vi sige farvel og lade vores bedsteforældre lever videre i vores hjerter

Et af de mest komplicerede øjeblikke i livet er når vi skal sige farvel til en bedsteforælder i barndommen. Som voksne har tab en anden betydning, fordi vi har så mange ressourcer til vores rådighed til at håndtere denne smertefulde kendsgerning.

Hvad er den bedste måde at hjælpe et barn med at sige farvel til en af deres bedsteforældre? Vi viser dig en række trin, du kan tage, som vil hjælpe.

bedstefarogbarnebarn2

Når små er sårede

Ethvert barn oplever smerten når de skal håndtere tabet af nogen, der er vigtige for dem. Det er noget, der ikke kan glemmes, og selv om et barn kan se ud til at have det fint, vil de give subtile hints til nogle af de interne processer, de oplever.

Børneeksperter anbefaler at være ærlige over for børnene og være omhyggelig med dit valg af ord. Brug ikke metaforer som “Bedstefar er hos englene nu,” eller “Bedstemor sover bare.”

  • Undgå at bruge sætninger, der kan forvirre et barn. Da det er deres første oplevelse med døden, bør de vide hvad det betyder: ikke længere at se den, de elskede men at lære at mindes dem med kærlighed hver dag.
  • Noget andet at huske på, er behovet for følelsesmæssig frigivelse. Du skal ikke skjule din sorg for at forhindre, at dine børn ser at du er i smerte, ellers kan de begynde at se det som acceptabelt eller foretrække at holde deres følelser indeni.

Vær ikke bange for at lade det komme ud og lade børn græde, hvis de har brug for det.

  • Vi skal være i stand til at genkende, når et barn er såre. De vil sandsynligvis ikke være i stand til at håndtere, hvad der er sket indtil senere. Det kan ses i deres tegninger, stilhed og endda mareridt.
  • En anden fejl, at mange forældre gør, er at forhindre deres børn i at kunne sige farvel til deres bedsteforældre eller forhindre dem i at deltage i begravelsen. Hvad enten vi kan lide det eller ej, er det at sige farvel til en bedsteforælder, der er gået bort en del af et børns sorgproces.

Det er klart, et barns reaktion på en bedsteforælders afhænger af barnets alder. Alligevel kan vi antage at efter 6- eller 7-årsalderen er et barn modtageligt for denne hårde kendsgerning i livet: vi alle må sige farvel til vores bedsteforældre til sidst. Men husk at vores bedsteforældre lever videre i vores minder og sind. Vi glemmer dem aldrig.

bedstemorogbarnebarn

Arven de efterlader

En bedsteforælder kan efterlade et hus, en æbleplantage eller endda smukt sølvtøj, der er flere hundrede år gammelt. Men intet af dette betyder noget på hjertets sprog.

Bedsteforældre var engang forældrene, der hjalp os til at blive, hvem vi er i dag. Indrømmet, de kan have begået fejl, men det betyder ikke at det opvejer alt det gode, de har gjort for os.

  • Den arven en bedsteforælder efterlader, bliver derfor fordoblet, og uhyre kraftfuld. De symboliserer familierødder og en fælles identitet som vi ikke kan og må glemme.
  • Et barn påskønner for evigt de øjeblikke, de deler med deres bedsteforældre. Da dette forhold er forskelligt fra det med deres forældre; det er varmt og rent følelsesmæssigt.
  • En gobelin vævet med tusindvis af historier, eftermiddag når man går hjem fra skole, de lever videre i vores erindringer, såsom i en kage med en umiskendelig lugt, vi husker stadig, og en stemme, vi aldrig vil glemme.
bedsteforældre lever videre i vores minder

At sige farvel til en bedsteforælder, der har gjort så meget for os er aldrig let. Alligevel betyder det at vokse op at man skal konfrontere denne afsked.

Selvom de har givet ting videre, lever de stadigt usynligt i vore hjerter og fortsætter med at drage omsorg for os og til at holde dem i live gennem den dyrebare gave, vi alle deler: evnen til at huske. Vores bedsteforældre lever videre i de historier vi deler og de minder vi har.

Hvordan sørger du for at dine bedsteforældre lever videre?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.