Tak til manden der gjorde mig til enlig mor

At være en enlig mor er ikke en nem opgave, men du bør føle dig stolt over at være en. Det kræver en masse styrke og mod, og dine børn vil se en fantastisk kvinde i dig.
Tak til manden der gjorde mig til enlig mor
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 22 december, 2022

En enlig mor er en kvinde, der venter et barn, eller har et barn, og har ikke støtte fra den mand, der gjorde hende gravid. Hun har besluttet sig for at tage sig af sit barn alene og opfostre det som enlig forældre.

Enlige mødre står over for store udfordringer såsom ansvaret for at give uddannelse, mad, beskyttelse og opdragelse til det nye menneske, som de bærer i deres livmoder.

Takket være den mand, der gjorde mig til enlig mor, har jeg en vidunderlig datter med store dyder, der har lært mig, hvordan man er mor. I dag er hun lykkeligt gift og jeg er nu bedstemor til mine to smukke børnebørn. Og takket være denne oplevelse kan jeg skrive denne artikel.

Nyheden om at være en enlig mor

Da jeg fandt ud af at jeg skulle have mit første barn, var jeg kun 19 år gammel. Nyhederne chokerede mig og fyldte mig med frygt. Jeg gik straks hen for at dele nyheden med faderen, men han ville have noget med barnet at gøre. Den eneste tanke, der kom til mig var “Jeg skal være en enlig mor.”

Gravid kvinde

Jeg havde mange andre spørgsmål. “Vil jeg være parat til at opdrage mit barn på den rigtige måde?” “Vil jeg være i stand til at støtte dem økonomisk?” “Hvad skal jeg gøre med mit barn?” “Hvem skal tage sig af mit barn, mens jeg arbejder og studerer? Disse blandt andre.

Jeg indså, hvor stor en forpligtelse jeg ville have i forbindelse med at opdrage mit barn og være i stand til at styre vores hjem uden støtte fra en partner. Men jeg havde intet andet valg, jeg var nødt til at imødekomme de udfordringer, som livet gav mig, for os begge.

Livet fortsætter for en enlig mor

For få årtier siden var vores samfund fuld af fordomme og diskrimination. Som en enlig mor vidste jeg, at jeg måtte se over de mennesker, der stemplede og dømte mig.

Jeg var nødt til at betale en meget høj pris, ikke kun i økonomisk forstand, men også på grund af det psykologiske pres og dobbelt moralen, jeg oplevede. Jeg var også nødt til at beskæftige mig med fordommene fra min familie og alle omkring mig.

Jeg var klar over, at det i de fleste tilfælde ville betyde, at “dobbelt byrden” ved at skulle være hjemme hos mit barn og nødt til at arbejde under ugunstige forhold ville forekomme, sammenlignet med andre mødre, der delte deres barns ansvar med en faderfigur.

Betydningen af ​​familiens støtte

Med årerne gang kunne jeg regne med hjælp fra nogle pårørende og tætte venner. Men jeg ville være selvforsynende. Jeg lærte snart, at målet var for ambitiøs, og jeg måtte lægge det til side.

Læs også: Førstegangsmor: Overlevelsesguide

Glad familie

Fordi en person alene ikke kan danne en familie, og børn har brug for at få deres følelsesmæssige og sociale behov opfyldt. Så lykkedes det mig at opnå det, da jeg modent og lykkeligt accepterede min virkelighed. Sådan begyndte jeg mit nye liv, men det var slet ikke let.

Nogle anbefalinger til enlige mødre

Hvis du er en enlig mor, så skam ikke dig; Vær i stedet for stolt, fordi der ikke er noget smukkere end at give alt for dine børn.

Bevis dig overfor de mennesker, der kritiserer dig ved at opnå det, du ønsker, og kæmpe for at gøre dine børn glade og stolte af dig. Du skal ikke lade socialt pres presse dig, her er nogle anbefalinger.

Læg skylden væk

Den første ting, en enlig mor bør gøre, er at glemme skyldfølelsen. Accepter din virkelighed med kærlighed, så du kan opdrage et barn, som også er sikker på sig selv. På den måde kan du møde din fremtid med den selvtillid, at du altid vil støtte barnet.

Det er vigtigt at du koncentrerer dig om at være en god mor, ikke at du er både mor og far, fordi det ikke er din rolle.

Begræns ikke selv, afslut dine studier

Du er nødt til at justere dine prioriteter, fordi det også er vigtigt, at du gennemfører dine studier. At have et højt niveau af formel uddannelse vil hjælpe dig med at få bedre jobmuligheder.

Læs også: 7 tips til at blive en super mor

Kvinde foran computer

Det er vigtigt, at du har et fast skema. Dette vil gøre dine opgaver nemmere og vil også give dig tid til sjov.

Tal om barnets far

Fra en ung alder skal du tale med dit barn om faren. Fortæl barnet positive ting for ikke at forårsage vrede, men lyv ikke for ham eller hende. Opfind ikke historier og overdriv heller ikke faderens egenskaber.

Fortæl barnet om de gode tider, du havde med faren, og når barnet er i den rigtige alder, kan du give ham eller hende de detaljer, de skal vide. De enkle svar vil minimere virkningerne ved fædrenes fravær.

Men du skal huske på, at hvert barn er anderledes. Ideelt set bør du tale med en psykolog om den bedste måde til at fortælle dit barn på, hvem der er deres biologiske far er uden at forårsage et langsigtet traume.

Endelig bliver det mere og mere almindeligt, at kvinder beslutter sig for at etablere en familie uden tilstedeværelsen af en mand. Samfundets meninger om problemstillingen er også blevet mere åbne og modtagelige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Frade, J., Pinto, C., & Carneiro, M. (2013). Ser padre y ser madre en la actualidad : repensar los cuidados de enfermería en el puerperio. Matronas Profesión.
  • Oviedo, M., & García, M. C. (2011). El embarazo en situación de adolescencia : una impostura en la subjetividad femenina *. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.
  • Guerrero, G. E. M., Cabrera, I. N., Rodríguez, Y. H., & Castellanos, J. E. (2012). El embarazo y sus complicaciones en la madre adolescente. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.gde.2017.07.011
  • Lolas, F. (1987). Desarrollo humano. Social Science & Medicine. https://doi.org/10.1016/0277-9536(87)90074-8
  • Vallejo, A., & Mazadiego, T. D. J. (2006). Familia y rendimiento académico. Ra de Educación y Desarrolloevist. https://doi.org/10.13005/ojc/300105

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.