7 begrænsende overbevisninger, der forhindrer dig i at vokse

Begrænsende overbevisninger forhindrer os i at udnytte muligheder og vores fulde potentiale. Lær, hvordan du kan overvinde dem.
7 begrænsende overbevisninger, der forhindrer dig i at vokse

Sidste ændring: 09 marts, 2023

Begrænsende overbevisninger er tanker og meninger, der antages at være absolutte sandheder, og som normalt har en negativ indvirkning på vores liv. De forhindrer os i at komme videre og vokse som mennesker.

Nogle eksempler er udsagn som “det er jeg ikke god til”, “det er for svært for mig” eller “jeg vil aldrig kunne opnå det”.

De fleste begrænsende overbevisninger erhverves i barndommen, hvor vi har en tendens til at absorbere viden, som den bliver præsenteret for os, uden at stille spørgsmålstegn ved eller analysere den.

På denne måde antager vi dem som en del af vores identitet, efterhånden som vi vokser op. Vi stopper aldrig op for at tænke over, hvordan de kan påvirke vores potentiale.

Derfor viser vi dig i denne artikel nogle af de begrænsende overbevisninger, der påvirker din personlige vækst. Vi giver dig nogle tips, der vil hjælpe dig med at overvinde dem.

Begrænsende overbevisninger, der forhindrer dig i at vokse som person

Der er mange overbevisninger, der kan påvirke vores personlige vækst. Her er en liste over de mest almindelige.

1. Jeg vil aldrig være god nok

Falsk. Dette er en begrænsende overbevisning, der er baseret på frygten for at fejle. Vi kan altid være gode nok til noget. Det, vi skal gøre, er at forpligte os til at lære og udvide vores evner.

2. Jeg bør aldrig udtrykke min vrede, fordi jeg kan såre eller frastøde andre

Dette er også forkert. Hvis nogen går over stregen over for os, har vi ret til at føle vrede og udtrykke vores ubehag, så længe vi ikke er respektløse over for eller angriber den anden person. Det er vigtigt at kunne udtrykke os under disse omstændigheder, så vi ikke bliver trådt på eller udnyttet.

3. At have mange penge vil gøre mig lykkelig: En af de begrænsende overbevisninger

I modsætning til hvad mange mennesker tror, kan man ikke købe lykke for penge. Hvis vi fastholder denne tro, lægger vi vores lykke i hænderne på en ekstern agent (penge), hvilket vil gøre os til slaver af den.

Husk, at kun vi selv er ansvarlige for vores lykke, og at besiddelse af materielle ting kan gøre dig komfortabel, men ikke tilfreds.

En mand peger på et dollartegn

At sætte penge som mål er en fejl, der kan få os til at følge ulykkelige veje.

4. Mit arbejde skal være perfekt for at blive værdsat

Dette er endnu en falsk tro. Sandheden er, at ingen er perfekt, og at vi alle begår fejl. Ideelt set bør vi vide, hvordan vi kan genkende dem og lære af dem. Hvis vi altid jagter det umulige (perfektion), vil vi dømme os selv til at lide.

5. Nogle mennesker er onde, modbydelige og perverse, så de bør straffes

Denne begrænsende tro er ikke andet end en vedvarende kilde til vrede eller endog had. Et mere realistisk perspektiv på sagen er at tænke, at folk opfører sig på den måde, fordi de har problemer, fordi ingen har lært dem at handle anderledes, eller fordi de er syge eller lider.

6. Det værste, der kan ske, er, når tingene ikke går, som man ønsker det

Livet vil ikke altid være, som vi ønsker det, fordi vi aldrig vil kunne kontrollere alting. Hvis vi fastholder denne tro, vil vi derfor begynde at leve i konstant irritation og stress.

Flyt i stedet fokus og tænk, at det smukke ved livet ligger i dets evne til at overraske os. Mange gange kan de ting, der ender med at ske, skabe større velvære, end vi oprindeligt havde planlagt for os selv.

7. Begrænsende overbevisninger: Det er absolut nødvendigt for en voksen at have hengivenhed og anerkendelse fra betydningsfulde personer

At få alles anerkendelse og hengivenhed er en umulig opgave. Faktisk behøver de mennesker, der elsker os, ikke altid at godkende vores adfærd. Og det er ikke dårligt.

Denne tanke får os til at søge at opfylde forventningerne hos personerne omkring os. Det kan føre til ulykkelighed og personlig utilfredshed, da vi mister vores autenticitet.

Hvordan overvinder man begrænsende overbevisninger?

Begrænsende overbevisninger har ofte negative virkninger på os. De kan f.eks. forhindre os i at træffe gode beslutninger, udnytte nye muligheder eller nå vores fulde potentiale.

De kan endda i værste fald holde os fast i en negativ sindstilstand og forhindre os i at leve det liv, vi virkelig ønsker. Derfor fortæller vi dig, hvordan du kan overvinde dem.

Identificér dine begrænsende overbevisninger

Det første skridt til at overvinde begrænsende overbevisninger er at identificere dem. For at gøre dette kan du starte med at skrive dem ned og gruppere dem i forskellige kategorier, f.eks. økonomi, familie, relationer eller sundhed.

Husk, at begrænsende overbevisninger ikke kun inkluderer de ovenstående. Så hvis du har svært ved at genkende andre i dig selv, kan du tænke på situationer, hvor du har handlet negativt. Hvis du ser nærmere på din giftige adfærd, kan du måske opdage, at den underliggende årsag er begrænsende overbevisninger.

Udfordr dem

Når du har identificeret de begrænsende overbevisninger, er det næste skridt at udfordre dem. For at gøre dette kan du stille dig selv spørgsmål som “hvorfor tænker jeg på denne måde, hvornår har jeg lært dette, siden hvornår har jeg tænkt sådan om mig selv?”

Omformulér dem

Det tredje skridt er at omformulere disse overbevisninger og finde frem til mere realistiske overbevisninger. Frem for alt, hvis det er en meget forvrænget tro, som ikke er understøttet af virkeligheden.

Person fører dagbog for at slippe af med begrænsende overbevisninger

Styrk selvværdet

For at komme væk fra begrænsende overbevisninger er det vigtigt at arbejde på vores selvværd. For at gøre dette er det vigtigt, at vi accepterer os selv, som vi er, med vores styrker og svagheder. Vi skal også erkende, at vi altid kan begå fejl.

Udforsk mere

Begrænsende overbevisninger kan være resultatet af en lukket tankegang. Derfor bør vi ideelt set lære at åbne vores sind og lade nysgerrighed lede os.

Når vi giver efter for nysgerrighed, er vi mere tilbøjelige til at udforske vores omgivelser og træde ud af vores komfortzone. Det kan være med til at udvide sindet og udfordre overbevisninger.

Hvornår skal man søge professionel hjælp?

Hvis det er en hård kamp at fjerne begrænsende overbevisninger på egen hånd, vil det være ideelt at søge hjælp hos en terapeut eller rådgiver. Hvis dine begrænsende overbevisninger er årsag til andre, mere alvorlige tilstande (f.eks. angst eller depression), er det ligeledes bedst at opsøge en psykolog.

Afslutningsvis har rådgivere og terapeuter ressourcerne og viden til at hjælpe dig med at erkende dine begrænsende overbevisninger, overvinde udfordringer og leve et mere tilfredsstillende liv.

Heldigvis kan vi altid tage fat på og ændre disse overbevisninger, uanset hvor indgroede de er. Enten på egen hånd eller med hjælp fra en professionel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ellis A. The role of irrational beliefs in perfectionism. En G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment. Estados Unidos: American Psychological Association; 2002. 217–229.
  • Meadows M. Confidence: How to Overcome Your Limiting Beliefs and Achieve Your Goals. Meadows Publishing; 2015.
  • Vîslă A, Flückiger C, Holtforth M, David D. Irrational Beliefs and Psychological Distress: A Meta-Analysis. Psychotherapy and Psychosomatics [Internet] 2016 [consultado 23 nov 2021]; 85(1): 8-15. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000441231

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.