Sådan undgår du vredesudbrud

Vredesudbrud er et problem, som påvirker mange mennesker, især i storbyer, hvor stress og angst er på dagsordenen. På grund af dette vil vi, i dagens artikel, give dig et par tips til at undgå eller mindske disse udbrud.
Sådan undgår du vredesudbrud

Sidste ændring: 09 april, 2019

Har du problemer med at styre din vrede? Motion er en af de bedste måder til at generere . endorfiner og undgå vredesudbrud, eftersom fysisk aktivitet hjælper på stress.

En trafikprop på motorvejen, et skænderi med din partner eller en aflyst flyafgang kan sætte gang i så meget vrede indeni dig, at du får lyst til at skrige og kaste med ting. Ud over det er det især svært at undgå et vredt udbrud, hvis du er lig midt i et.

Vredesudbrud er et problem, som påvirker mange mennesker, især i storbyer, hvor stress og angst er på dagsordenen. På grund af dette vil vi, i dagens artikel, give dig et par tips til at undgå eller mindske disse udbrud.

Du må aldrig lade din vrede og dine frustrationer gå ud over dine børn

Hvad er vredesudbrud, og hvorfor sker det?

Vrede er en følelse, som får hjerterytmen til at eskalere, forhøjer blodtrykket og øger adrenalinniveauet i blodet.

Nogle af hovedsymptomerne på vrede er:

Det aggressive behov for at råbe, slå  eller kaste med noget, er hjernens respons til trussel eller fare. Vrede kan have mange årsager, for det meste optræder det, når du er konfronteret med en situation, som du ikke kan lide.

Når du er frustreret eller føler dig magtesløs, kan hjernen reagere på forskellige måder. Nogle mennesker græder, andre taler om deres følelser, og så er der dem, som bliver vrede. Vrede er automatisk og det kan, i mange tilfælde, være vanskeligt klart at se, hvad der skete.

Instrumental vrede

Aggressiv adfærd og vold kan opstå, når du ikke er i stand til at gøre, det du vil, eller når en forhindring hindrer dig i at fortsætte med noget. Endnu vigtigere er, at denne adfærd forbindes med problemer med at kunne kommunikere.

2. Eksplosiv vredesudbrud

Dette sker, når en forstyrrelse eller uretfærdig situation står på over længere tid. Små dagligdags frustrationer hober sig op for derefter at eksplodere på et tidspunkt.

For eksempel kan en person, som har haft en dårlig dag, komme hjem til et mindre problem, og pludselig blive vred. Selvom du måske ikke er klar over det, kan det føre til vredesudbrud, hvis du ikke er i stand til at håndtere dine følelser ordentligt.

3. Defensiv vrede

Hvis du opfatter, at du bliver angrebet, eller hvis noget svært er på vej, kan vrede fungere som “beskyttelse”. Det kan eksempelvis hjælpe dig med at undgå at tage kontrol over eller løse et problem, hvis du skulle møde modgang.

Råd til at undgå vredesudbrud

Som det første, er du nødt til at blive bevidst om konsekvenserne af dine vaner og reaktioner. At kunne styre sin vrede og rationalisere sine impulser, kan være en stor hjælp, hvis vred opførsel er en del af dit liv.

Når du er klar over, hvad din reaktion skyldes, er det første skridt at undgå vredesudbrud. Dette er sandt, fordi du ikke kan løse noget, før du er klar over, at det er der. Nogle gode råd til det er:

1. Vær opmærksom på dine udløsere

Er der perioder på dagen, hvor du har lettere til vrede, end andre? Oplever du typisk dette problem med en bestemt person? Kan du se et mønster i dine reaktioner?

Vrede kan dække over andre følelser som angst, tristhed eller smerte. Tænk på, hvorfor du har vredesudbrud, når du kommer for sent på arbejde, når du taler om noget med din partner, eller når noget ikke fungerer, som du planlagde.

2. Lad være med at samle på negative følelser for at undgå vredesudbrud

En af de hyppigste årsager til vrede er bitterhed. Mennesker et som følelsesmæssige glas fyldt med vand. På et tidspunkt vil din evne til at stå imod flyde over.

Lignende ting sker ved vrede og raseri. Den vrede, som du har samlet gennem dagen, ugen eller måneden vil “flyde over” før eller siden. For at undgå vredesudbrud som en konsekvens af dette, er det bedst at se problemerne i øjnene, som de kommer. Lad ikke de negative følelser hobe sig op inde i dig selv.

Læs også: Negativ tankegang? Fokuser på det positive

3. Tæl til ti (eller hvor meget, du har brug for) for at forhindre et vredesudbrud

Omend du måske ikke er klar over præcist, hvornår din vrede kunne eksplodere, er du i stand til at analysere de stadier, du går igennem. Udnyt disse perioder af klarsyn til at falde ned, før stormen sætter ind.

Du kan tælle til ti, 100 eller hvad end, du behøver for at holde vreden nede. Bare det at lukke øjnene og fokusere på din vejrtrækning kan hjælpe. Prøv at slippe de følelser, som kun giver dig ubehag.

Gør også dette roligt og konsekvent. Det vil sætte hjerterytmen på plads og hjælpe dig med at sætte ting i perspektiv. Mere vigtigt vil det hjælpe dig med at undgå et vredesudbrud, som du måske vil fortryde på et senere tidspunkt.

For ro i sindet kan det hjælpe at dyrke yoga

4. Motioner

På den anden side er en god metode til at udløse endorfiner og falde ned at få motion. Når din krop er i bevægelse, hjælper det med at balancere vejrtrækning og hjerterytme.

Du kan vælge den aktivitet, du kan lide, inklusive de mere fysiske – som boksning eller kickboxing- eller gå efter mere stille rutiner, som yoga, pilates og thai chi, for at reducere vreden.

5. Hvil dig

Der er intet mere helende, end mange timers søvn. Hvis du har haft en lang dag på kontoret, er det bedste, du kan gøre, når du kommer hjem, at tage et bad og sove indtil næste morgen.

Dette vil hjælpe dig med at undgå vredesudbrud overfor familien (fordi vi lader vores vrede gå ud over dem, der er tættest på), og dit sind vil slappe af.  Mellem 6 og 8 timers søvn om natten vil hjælpe dig til at være mere forberedt, når vreden vil overtage.

Læs også: Derfor er det sundt for din hjerne at læse om aftenen

6. Mediter, læs eller dans

Disse afslappende aktiviteter anbefales meget til at undgå vredesudbrud. Måske er du ikke i stand til at meditere det sekund, hvor vreden tager over. Hvis du dog gør det dagligt, vil det give dig flere redskaber, som du kan bruge til at håndtere raseriet.

Pige danser alene for at undgå vredesudbrud

Derudover, udnyt din fritid og læs, dans, leg med dit kæledyr eller dine børn, eller gør noget andet, som kan give dig en fornemmelse af ro og fred.

7. Undgå irriterende situationer (eller personer)

Hvis du ved, at din chef er værst mandag morgen, eller hvis din partner helst vil skændes, når han har en prøve, skal du lade være med at opsøge dem, hvis det kan udløse din egen vrede.

Hvis trafikken driver dig til vanvid, når du skal køre om morgenen, tag bussen eller toget. Disse taktikker kan hjælpe dig til at undgå at komme i kontakt med de situationer og personer, som øger din risiko for at få et vredesudbrud.

Kort og godt, lær at kende dig selv og dine reaktioner, og forbered dig så det bedste, du kan. Derudover, lær at genkende, hvornår et vredesudbrud er på vej, og brug teknikkerne, vi har beskrevet, til bedre at håndtere det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Schieman, S. (2006). Anger. In Handbook of the Sociology of Emotions (pp. 493-515). Springer, Boston, MA.
  • Bhave, S. Y., & Saini, S. (2009). Anger management. SAGE Publications India.
  • Gentry, W. D. (2011). Anger management for dummies. John Wiley & Sons.
  • Funderburk, B. A. (2012). Effects of Physical Exercise in Anger Management Groups (Doctoral dissertation, Minnesota School of Professional Psychology).
  • Get help with anger. (2019). Retrieved 25 April 2021, from https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/anger/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.