Behandling, pleje og råd til phimosis

Phimosid hos børn forsvinder normalt spontant i løbet af de første 3 år af livet. Hvis denne tilstand opstår senere eller i voksenalderen, er den vigtigste behandling operation.
Behandling, pleje og råd til phimosis
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 september, 2023

Der findes flere behandlinger til rådighed for phimosis. Hvilken mulighed man skal vælge, afhænger især af sværhedsgraden. Nogle gange er det kun nødvendigt at udføre visse handlinger for at overvinde problemet, mens det i andre tilfælde er nødvendigt med kirurgi.

Indtil for nylig blev phimosis næsten altid behandlet med kirurgi. I dag er der flere forbehold over for dette alternativ.

Generelt anvendes en gradvis fremgangsmåde, og der opereres kun, hvis der ikke er andre muligheder. Det er dog op til urologen eller børnelægen at afgøre den bedste løsning.

Hvad er phimosis?

Phimosis kan defineres som den manglende evne til at trække penishuden tilbage for at blotlægge glanspenis. Dette skaber en ubehagelig fornemmelse, som om der er en ring ved spidsen af penis, der forhindrer den normale glidning af huden.

Det er almindeligt, at babyer har denne tilstand ved fødslen. Men med tiden løsner penishuden sig dog, indtil den bliver normal omkring 3-årsalderen. På trods af dette er der i nogle tilfælde stadig phimosis til stede ind i voksenalderen og forårsager ubehag.

Det er også muligt at erhverve phimosis. Det sker, når der er tilbagevendende infektioner i kønsorganerne. Dette forårsager kronisk betændelse, der fører til ardannelse på forhuden. Som følge heraf bliver den smal.

Infektioner i kønsorganerne er mere almindelige hos personer med sygdomme som f.eks. diabetes. Også hos dem, der er immunsupprimeret, enten på grund af en patologi eller på grund af en behandling som f.eks. kemoterapi.

Typer og grader

Phimosis kan forekomme i forskellige typer og grader. Dette er en vigtig faktor ved valg af den rette behandling.

Graderne går fra I til IV, afhængigt af hvor meget forhuden kan trækkes tilbage. Typerne er som følger:

 • Punktiform: Forhudens åbning er minimal. Det giver store vanskeligheder ved vandladning.
 • Ikke tilbagetrækbar eller arvævsannullum: Når huden omkring forhudens åbning er fortykket. Det skyldes tilbagevendende infektioner.
 • Tilbagetrækbar annulus: Alle tilfælde af phimosis, der ikke passer ind i de to andre kategorier, klassificeres i denne gruppe.
Baby holdes af en læge

Hos spædbørn er phimosis normalt. Det er en en en fysiologisk situation.

Behandlinger af phimosis

Der er 4 primære behandlingsmuligheder for phimosis. Børnelægen, hvis der er tale om børn, eller urologen, hvis der er tale om voksne, vil være de personer, der er kvalificeret til at angive det bedste alternativ.

1. Øvelser

Phimosis kan behandles med øvelser. Det er langsomme bevægelser af forhuden for at dække og afdække glans. Lægerne anbefaler denne type øvelser, når tilstanden er meget mild.

Denne type øvelser kan dog føre til små revner eller snit i forhuden. Efterhånden som de heler, forværrer de den allerede eksisterende phimosis. Derfor bør de altid udføres baseret på lægens indikationer.

2. Steroide salver

Brugen af steroid-salver til behandling af phimosis er også kontroversiel. Den generelle holdning er, at det kan være effektivt hos nogle børn, men det anbefales ikke til voksne. Disse salver indeholder kortikosteroider, stoffer, der hjælper med at blødgøre huden på forhuden.

De påføres med rene hænder og masseres forsigtigt i 30 sekunder. Påføringen bør ske en eller to gange om dagen i en periode på 4 til 8 uger. Sandheden er, at der også er tilfælde, hvor det ikke har nogen større effekt på drenge.

I stedet kan den negative virkning være en fortykkelse af huden på forhuden og vanskeligheder i tilfælde af, at der skal foretages en operation. De anvendes altid på drenge, der er over 4 år og under lægeligt tilsyn.

3. Kirurgisk indgreb

Kirurgi er en almindelig behandling af phimosis. Den er kendt som omskæring og har til formål at fjerne den overskydende hud på forhuden. Det er et ambulant indgreb og udføres næsten altid under lokalbedøvelse.

Det tager ca. 45 minutter til 1 time. For drenge kræver det normalt et par dage på hospitalet. De kan dog vende tilbage til deres aktiviteter i løbet af 3 eller 4 dage. Det udføres normalt hos børn i alderen mellem 7 og 10 år.

Voksne har brug for 2 eller 3 dages hvile. De rådes til ikke at have samleje i den efterfølgende måned. Denne metode løser phimosis endeligt i alle tilfælde, men har undertiden en vis negativ psykologisk indvirkning på voksne.

4. Apparater

En fjerde mulighed for behandling af phimosis er brugen af visse apparater til dette formål. Den mest kendte er plastikringen. Denne placeres ved en mindre operation, der ikke kræver bedøvelse. Ringen indsættes under forhuden og rundt om glans, uden at penisspidsen komprimeres.

Efterhånden som dagene går, skærer denne ring i huden, som til sidst falder af efter 10 dage. Det genererer en del ubehag, men indebærer ikke så meget efterbehandling som en operation.

Læger udfører operation for at behandle phimosis

Operationen er ret hurtig ved phimosis og løser problemet fuldstændigt.

Pleje efter operationen

Operationer for phimosis er ikke altid ens. Derfor vil lægen angive de foranstaltninger, der skal følges i hvert enkelt tilfælde. Der anbefales dog normalt generel pleje, f.eks. følgende:

 • Hold såret rent: Området skal rengøres hver dag med varmt vand i brusebadet. Gaze og 9% saltvand kan også bruges til at rense området. Påfør derefter det antiseptiske middel.
 • Brug neutrale produkter: Det er bedst at bruge en neutral sæbe og ikke andre produkter som f.eks. cremer eller geler, medmindre din læge siger det.
 • Tørring af såret: Penis skal tørres med gaze eller et særligt håndklæde til dette formål. Der bør anvendes blide berøringer og aldrig friktion.
 • Beskyttelse af området: Det er bedst at lægge en gaze rundt om glans for at undgå friktion og irritation.
 • Undertøj: Der bør bæres tætsiddende undertøj, så penis vender opad. Resten af tøjet bør være løstsiddende.
 • Undgå sport: Motion bør undgås, især hvis det er meget krævende, i en måned efter operationen.
 • Undlad at gå i havet og i svømmehaller: Det er ikke tilrådeligt at benytte svømmebassiner eller strande i de første fire uger efter operationen.

Efter operationen bør man ikke være bange for at tisse. Dette kan gøres uden problemer. Hvis der observeres blødning, er det bedst at konsultere en læge.

Forebyg phimosis

For at forebygge sekundær phimosis er det bedste at have korrekte hygiejnevaner. Især under brusebadet bør forhuden trækkes tilbage, og der bør anvendes vand på glans for at undgå ophobninger, der kan forårsage infektioner.

På samme måde bør man dyrke sikker sex. Det er bedst at bruge kondom.

Hvis phimosis ikke behandles, kan det medføre komplikationer som hyppige urinvejsinfektioner, øget risiko for at få seksuelt overførte sygdomme og smerter under sex. Det øger også risikoen for peniskræft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Capua Sacoto, Carlos Di, et al. “Cáncer de pene: Nuestra experiencia en 15 años.” Actas urologicas españolas 33.2 (2009): 143-148.
 • Loyola, F. H., Bravo, Y., & Vilcaromero, M. (1999). Estudio Histológico e Histoquímico del Glande de Pene Humano. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 60, No. 3, pp. 199-203). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
 • Morales Concepción, J. C., González Fernández, P., Morales Aránegui, A., Guerra Rodríguez, M., & Mora Casacó, B. (2008). Necesidad de circuncisión o dilatación del prepucio: Estudio de 1.200 niños. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 61(6), 699-704.
 • De Luna, G. O., & Rodríguez, M. F. (2007). En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica. Pediatría Atención Primaria, 9(35), 475-483.
 • de Luna, G. Orejón, and M. Fernández Rodríguez. “En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica.” Pediatría Atención Primaria 9.35 (2007): 475-483.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.