Derfor bør du ikke omskære en baby

Hvis din børnelæge anbefaler, at de fjerner forhuden, så snart de er gamle nok, skal du huske på, at dette er en smertefuld procedure for dit barn, og at det kan have tvivlsomme effekter.
Derfor bør du ikke omskære en baby

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 25 august, 2022

Bør du omskære en baby? Det kan være en gammel tradition i mange kulturer, men omskæring er en pinefuld procedure, som måske slet ingen fordele har overhovedet.

Når du har født et drengebarn, er der en masse forskellige opfattelser af et omdiskuteret emne: Hvad skal du gøre med barnets forhud? Børnelægerne er heller ikke enige: Nogle mener, at det er nødvendigt at omskære forhuden med et enkelt indgreb. Men andre mener modsat, at du bør vente, hvis du da overhovedet mener, det skal gøres.

For mødre er dette et alvorligt problem. De kan vælge at få det udført ved fødslen ved en omskæring, eller de kan vente, til det kan gøres senere.

For enhver mor er det dog et emne, som giver en del bekymringer takket være de mange forskellige opfattelser, der kan være mellem mødre og læger.

I denne artikel vil vi se nærmere på dette emne.

En babys penis

Det yderste af penis er beskyttet af forhud.

Hos en nyfødt er det forbundet med det yderste af penis, og det kan ikke fjernes. Det er normalt kendt som preputial adhension (forhudsforsnævring) Efterhånden som babyen vokser sig større, adskiller forhuden sig fra det yderste af penis og kan trækkes tilbage.

en baby undersøges

Forhudsforsnævring former sig mellem forhuden og slimhinden på spidsen af penis. De sikrer huden mod forfald. De er forsvarmekanismer fra kroppens side for at forhindre en infektion i penis. Som tiden går, vil det normalt forsvinde i tre- eller fire-års alderen.

Vi anbefaler: Hvad er candidiasis?

Skal jeg omskære en baby?

Indtil for nylig anbefalede lægerne, at man hurtigt fjernede forhuden på én gang, når barnet var omkring tre til fire måneder gammelt. Nogle ville foretrække en urolog til at udføre denne procedure.

Med en lille lokalbedøvelse fjerner lægen forhuden. Det kan stadig være smertefuldt for babyen og fremkalde en del blødning. Ydermere kunne en brutal fjernelse af forhuden have problemer med at hele.

Baby er utilfreds med undersøgelsen

I dag anbefaler flere læger en mere blid fjernelse af huden på penis og gerne under et bad.

I disse tilfælde kan en børnelæge eller en urolog lære forældrene forsigtigt at trække huden tilbage ved at bruge et middel eller en creme med binyrebarkhormon. Men de kan også vælge at omskære barnet, hvis denne teknik ikke virker.

Respektér dit barns udvikling

Det er ganske normalt, at forhuden hænger sammen med forhovedet ved fødslen. I sjældne tilfælde kan penis være trukket tilbage ved fødslen.

Forhudsforsnævring forsvinder normalt ved tre- eller fire-års alderen, men nogle kan dog blive op til fem år gamle, inden det sker.

Et barn vil normalt smide bleen i to-års alderen. Så vil barnet begynde at udforske sin egen krop. De kan måske begynde at trække forhuden tilbage på dem selv, som bliver tyndere og mere fleksibel, efterhånden som de vokser.

Hvis din børnelæge anbefaler, at de fjerner forhuden, så snart de er gamle nok, skal du huske på, at dette er en smertefuld procedure for dit barn, og at det kan have tvivlsomme effekter.

Afsluttende overvejelser om at omskære en baby

Det er let at lade sig rive med af meninger fra specialister især for førstegangsforældre. En læges mening er værdifuld og har mange fordele. Men du bør holde dig velinformeret om disse procedurer, så du kan respektere dit barns naturlige forandringer.

En diagnose på forhudsforsnævring kan ikke stilles, før dit barn er tre år gammelt. Tag dig tid til at overveje din læges anbefalinger om at fjerne noget hud. Vær ikke bange for at spørge andre til råds, også gerne andre specialister.

Hvis forhuden ikke kan trække sig tilbage ved seks-års alderen, kan du vente, indtil barnet bliver ældre med at omskære ham. Tag ikke forhastede beslutninger om at omskære, hvis det ikke er nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.