Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er smertefuldt og kan føre til tab af bevægelse. Find ud af mere om behandlingen af seneskedehindebetændelse i denne artikel!
Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Sidste ændring: 06 november, 2021

Behandlingen af seneskedehindebetændelse er en af de mest hyppige opgaver indenfor traumatologi. Sammen med senebetændelse er det en af de mest gængse lidelser i senerne.

En sene er en type fibervæv, som forbinder musklerne og knoglerne i kroppen. De er essentielle til at kontrollere bevægelsen af forskellige dele af kroppen.

Denne lidelse har en høj forekomst, ikke blot hos atleter, men også hos den almene befolkning. Tidlig behandling af seneskedehindebetændelse er essentielt for at forhindre, at den ramte sene mister sin funktion i fremtiden.

Hvad er seneskedehindebetændelse?

Seneskedehindebetændelse består af betændelse i seneskeden, som er området, der dækker og beskytter senerne. Under normale omstændigheder producerer disse strukturer synovialvæsken, som holder senen smurt.

Når en skade opstår i området, kan det ændre produktionen af denne væske. Skeden i sig selv bliver også betændt. Begge hændelser, som udgør seneskedehindebetændelse, fører til, at senen ikke fungerer, som den burde, fordi den mister sin mekaniske funktion.

Skade på en sene kan føre til svækket mobilitet. For eksempel hvis en sene, der er en del af skulderen, bliver beskadiget, vil armen sikkert ikke være i stand til at bevæges. På samme tid kan personen opleve en intens smerte under bevægelse.

Løber, der tager sig selv ankel, har brug for behandlingen af seneskedehindebetændelse

Atleter er blandt dem, som er mere modtagelige for at lide af seneskedehindebetændelse.

Årsagerne til seneskedehindebetændelse

Sandheden er, at denne lidelse har flere ætiologier og årsager. Generelt skelner læger mellem akut og kronisk seneskedehindebetændelse afhængig af varigheden. De forårsager alle smerte ved berøring samt begrænsning af bevægelser.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en lidelse, der udelukkende rammer atleter, som vi nævnte i starten af artiklen. Alle kan faktisk lide af denne patologi. En stor del af tilfældene opstår dog hos personer, som konstant laver gentagende bevægelser.

Det samme sker, når det kommer til langvarige kropsstillinger såsom at stå eller sidde i lang tid. I nogle tilfælde kan seneskedehindebetændelse opstå fra kalkaflejringer, gigt eller endda høje niveauer af kolesterol.

Quervains seneskedehindebetændelse er en af de mest kendte typer. Den rammer senen i håndledet, der er en del af bevægelsen af tommelfingeren. Hos nogle personer kan denne lidelse være resultatet af en infektion.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Senebetændelse i skulderen: Symptomer, årsager og behandling

Hvad består behandlingen af seneskedehindebetændelse af?

Behandlingen af seneskedehindebetændelse varierer primært ud fra årsagen til lidelsen. Målet er at reducere smerte og betændelse. Det første tiltag er derfor, at patienten skal hvile.

Det er bedst at undgå at bevæge det ramte område så vidt muligt. I nogle tilfælde immobiliserer læger kropsdelen med gips, skinner eller bandager. Medicinsk behandling involverer ofte anvendelse af anti-inflammatoriske midler.

For eksempel er non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAID) såsom ibuprofen en gængs form for behandling. Hvis smerten ikke forsvinder, kan læger endda ty til kortikosteroidindsprøjtninger.

Anvendelse af kolde omslag på området hjælper med at forbedre betændelsen. Hvis årsagen er en infektion, så vil behandlingen af seneskedehindebetændelse også inkludere specifikke typer antibiotika.

En artikel udgivet af Manuela Bertrán University forklarer, at transkutan elektrisk nervestimulering er en løsning til at behandle denne lidelse i tilfælde af Quervains seneskedehindebetændelse. Det er en teknik, som fokuserer på at lindre smerte.

Et andet studie fra Frontera University nævner, at anvendelse af ekstrakorporal shockbølgeterapi forbedrer betændelse, som opstår i processen. Begge er nye teknikker, som viser en udvikling i behandlingen af seneskedehindebetændelse.

Andre anbefalinger til behandlingen af seneskedehindebetændelse

Grundlæggende behandling af seneskedehindebetændelse kan forbedre situationen, men helingen vil måske ikke være fuldkommen.

I mange tilfælde er genoptræning og fysioterapi nødvendigt for at forbedre og genvinde styrke i områdetSvaghed, som kan vare ved, er skadeligt, især hos atleter, som har brug for at vende tilbage til deres træning og aktivitet.

Genoptræning og fysioterapi hjælper faktisk også med at forebygge fremtidige skader. I nogle tilfælde kan denne lidelse være tilbagevendende, og den eneste løsning ender med at være en operation.

Denne kirurgiske tilgang varierer, og det vil afhænge af kirurgen, som vælger den bedste metode til hver enkelt tilfælde. Generelt er der en tendens til at vælge atroskopi baseret på små indsnit, som efterlader et minimalt ar og har en meget lille indvirkning på vævene.

Bånd er en del af behandlingen af seneskedehindebetændelse

Immobilisering reducerer trykket på de bløde væv i ledene, hvilket fremmer heling.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Syv ting du kan gøre derhjemme for at lindre senebetændelse

Forebyggelse af seneskedehindebetændelse

Selvom årsagerne kan variere, er der generelle tiltag til at forebygge seneskedehindebetændelse. Det primære er at undgå gentagende bevægelser i vores dagligdag.  Det er også vigtigt at styrke musklerne for at forbedre stabilitet i leddene.

Opvarmning før sport og at tilpasse træningen til de indviduelle evner er essentielt for at reducere chancerne for fremtidige skader. En skjult faktor bag mange af de skader, som fører til smertefulde konskevenser, er ofte at presse kroppen for meget.

For at forhindre, at senen lider af betændelse, er det essentielt at overveje hygiejne og korrekt heling af sår. Hvis der er nogen tegn på bakterielle kolonier, skal man dog sikre sig, at man går til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • HOSPITAL PRÍNCIPE DE ASTURIAS. ALCALÁ DE HENARES. MADRID. (n.d.). Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano. Retrieved August 30, 2020, from https://d-nb.info/1180450094/34
    Tenosinovitis. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from http://stjosepheureka.myhospitalwebsite.com/apps/HealthGate/Article.aspx?chunkiid=121150
  • Bielefeldt Astudillo, D., & Bascour-Sandoval, C. (2019). Application of extracorporeal shock waves in stenosing tenosynovitis: Case report. Fisioterapia, 41(5), 299–302. https://doi.org/10.1016/j.ft.2019.07.001
  • MANEJO FISIOTERAPEUTICO DEL DOLOR POR MEDIO DE MODALIDADES TERAPEUTICAS EN TENOSINOVITIS DE QUERVAIN. (n.d.). Retrieved August 30, 2020, from https://www.redalyc.org/pdf/304/30415059006.pdf
  • Pérez Apaico, Greith Leisdy. “Tenosinovitis de estiloides radial (de quervain): enfoque en terapia física.” (2018).
  • Martín, Dr Fernando Romero, CA Móstoles ASEPEYO, and Av de Portugal. “Determinación de la Contingencia en la Tenosinovitis de Quervain.” (2009).
  • Oñate, A. Castel. “Tendinitis y Tenosinovitis de Muñeca y Mano.” Revista Iberoamericana de Cirugía de la Mano 38.02 (2010): 185-189.
  • Botero, Lucas Giraldo, and Laura Vásquez Salinas. “Aproximación artroscópica de tenosinovitis traumática de la vaina sinovial tarsiana: reporte de caso.” Revista CES Medicina Veterinaria y Zootecnia 5.1 (2010): 77-84.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.