Hvad er yoga til stærke muskler?

Mange mennesker tænker på yoga som en "let" form for træning. Det er dog en træningsform, der træner hele kroppen og hjælper med at tone og styrke dine muskler.
Hvad er yoga til stærke muskler?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Selv om det kan virke som om, at yoga ikke styrker dine muskler, er sandheden, at det faktisk er meget hårdere, end det ser ud. I denne artikel vil vi lære dig om yoga til stærke muskler.

Denne motionsform hjælper os med at harmonisere vores krop og vores sind, mens vi arbejder på vores balance. Men den vidunderlige ting ved denne træning er, at det får os til at fokusere på musklerne.

Yoga til stærke muskler

En af grundene til, at yoga gør dine muskler mere faste, er, fordi det hjælper os til at blive stærkere. Men ikke alle typer yoga hjælper os med dette. Nogle er mere “fitness-orienterede” eller mere “atletiske” end andre.

For eksempel betragtes Ashtanga, Vinyasa eller Power yoga som de bedste typer yoga for at opbygge dine muskler. Spørgsmålet er så: Hvordan gør de det?

 • Ashtanga består af forskellige stillinger på en kontinuerlig, flydende og konsekvent måde. Bevægelserne er accelerede og du kommer ikke til at hvile fra en stilling til en anden.
 • Vinyasa, også kendt som flow yoga. Denne type gør brug af vores asana, som skaber et specifikt mønster og har et godt flow.
 • Power yoga inkluderer fitness bevægelser og pilates. Musik kan variere fra jazz til soul eller hip hop. Det er en innovativ type yoga.
Kvinde, der dyrker yoga til stærke muskler

Stillingerne er udfordrende

Der er nogle stillinger i yoga, der er en udfordring. For eksempel er kranpositionen (Bakasana) ikke egnet til begyndere. I denne position er balance meget vigtig, såvel som din styrke i armene.

Hver position skal holdes i en vis tid. Nogle stillinger laves ved hjælp af din egen kropsvægt. Dette mørner musklerne og får dem til at arbejde.

Lad os se på nogle flere stillinger:

 • Sol stilling (Purvottanasana): Ideel til vægttab og opstramning af dine arme.
 • Stol stilling (Utkatasana): Arbejder med balance ud over at hjælpe med at styrke og opstramme både dine balder og ben.
 • Jern stilling (Utthita Chaturanga Dandasana): Opstrammer dine arme, ben og balder.

Det er vigtigt ikke at tvinge din krop til at lave disse stillinger, for hvis du ikke er fleksibel nok og lige har startet med at dyrke yoga, kan du skade dig selv. Selv om denne praksis måske ikke ser ud til at indebære mange risici, skal vi være forsigtige med ikke at skade os selv.

Yoga til stærke muskler træner hele kroppen

Når du dyrker yoga, styrker du dine muskler, fordi de ikke bliver trænet seperat. Du kommer til at bruge dem alle på én gang for at komme ind i en bestemt stilling.

For eksempel, hvis du laver vinkel stilling på otte (avanceret yoga), arbejder du med brystet, arme (biceps og triceps), skuldre, ben, mave, og de skrå mavemuskler… Du vil ikke bare arbejde en muskelgruppe, som du gør ofte, når du træner med vægte, men flere grupper på samme tid.

Kvinde, der dyrker yoga

Det skyldes, at ved at sætte mange muskelgrupper i arbejde på samme tid, skal nogle støtte andre for at gøre stillingen mulig. Hvis disse dele af vores krop ikke fungerer som en enhed, vil du ikke være i stand til at lave denne stilling.

Ved at øve yoga, træner du dine muskler gradvist

Det er rigtigt, at vi med vægttræning kunne opbygge vores muskler hurtigere. Fordelene ved at øve yoga er dog langt større end hvis vi bare træner på maskiner.

Udøvelse af yoga træner musklerne, samtidig med at vi forbedrer vores balance og hjælper os med at opnå en bedre indre ro.

Yoga kan blive et supplement til din vægttræning. Men hvis du bare vil opstramme din krop og øge styrke, er denne motionsform nok til at opnå dine mål.

Nøglen er udholdenhed og at fortsætte med at gå videre til vanskeligere stillinger. Mange af dem vil i første omgang være meget frustrerende, da du ikke vil kunne lave dem. Men det tager tid at lave en yogastilling korrekt.

Dyrker du yoga regelmæssigt? Har du set ændringer i din krop efer at have dyrket det i et par måneder? Vi anbefaler stærkt, at du forsøger denne disciplin, fordi den har så meget at byde på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ni, M., Mooney, K., Harriell, K., Balachandran, A., & Signorile, J. (2014). Core muscle function during specific yoga poses. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.01.007
 • Hart, C. E. F., & Tracy, B. L. (2008). Yoga as steadiness training: Effects on motor variability in young adults. Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e31818200dd
 • Balasubramanian, B., & Pansare, M. S. (1991). Effect of yoga on aerobic and anaerobic power of muscles. Indian Journal of Physiology and Pharmacology.
 • Smith, E. N., & Boser, A. (2013). Yoga, vertebral fractures, and osteoporosis: research and recommendations. International Journal of Yoga Therapy. https://doi.org/B46687Q87M790745 [pii]
 • Woodyard C. (2011). Exploring the therapeutic effects of yoga and its ability to increase quality of life. International journal of yoga4(2), 49–54. https://doi.org/10.4103/0973-6131.85485

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.