Beskrivelse og årsager til miosis (pinpoint pupiller)

Pupillernes sammentrækning kan give lægen vigtige oplysninger om patientens tilstand.
Beskrivelse og årsager til miosis (pinpoint pupiller)

Sidste ændring: 05 april, 2021

Pupillerne kan afspejle en nerveskade, eller endda bidrage til at stille en forgiftningsdiagnose. I dagens artikel forklarer vi, hvorfor miosis eller pinpoint pupiller opstår. Vi undersøger også advarselstegnene på en mulig sygdomstilstand.

Miosis er den lægefaglige betegnelse for pinpoint pupiller. Med andre ord handler det om sammentrækning af pupillen – det kan virke irrelevant, men det kan faktisk sige meget om en persons helbred.

Denne del af øjet reager fysiologisk på ændringer i lyset ved enten at trække sig sammen eller udvide sig. Derudover kan deres størrelse ændre sig, når en person indtager giftstoffer, eller hvis der er en hjerneskade. Så læs videre, og lær alt det, du ikke vidste, du ville vide om miosis.

Miosis (pinpoint pupiller)

Som vi lige har nævnt, består miosis af sammentrækning af pupillen – den mørkeste del af øjet, der sidder midt i din iris. Den sørger for at regulere den mængde lys, der trænger ind i øjenæblet, i retning af nethinden.

Den udvider sig eller trækker sig sammen for at regulere lyset, afhængig af hvor meget der er af det i en given situation. Den udvider sig i mørke omgivelser – dette kaldes mydriasis. På den anden side bliver pupiller mindre, når der er meget lys. Det er en normal, fysiologisk refleks, der er styret af det parasympatiske nervesystem.

Disse bevægelser skyldes den ciliære muskel, som er iris-udvideren i øjet. Det sympatiske nervesystem koordinerer bevægelserne.

Lyset afgør pupillernes størrelse

Pupillen reagerer på lys ved at blive større eller mindre.

Årsager til pinpoint pupiller

Som forklaret ovenstående er miosis en fysiologisk proces, som opstår som reaktion på mængden af lys. Men det er ikke den eneste situation, der kan udløse denne reaktion. Visse stoffer eller sygdomme kan også udløse det, og det er dét, vi nu vil beskrive.

Indtagelse af opioider

Opiater ændrer centralnervesystemet. Folk bruger dem enten som medicin mod en given sygdom eller til rekreative formål. Fentanyl, morfin, heroin og metadon er blot nogle af dem.

De undertrykker nervesystemet, så pupillerne trækker sig sammen, og stort set ikke reagerer på lys. Ifølge en artikel fra  Universidad Libre Seccional Barranquilla er påvirkning af opioder karakteriseret ved blandt andet miosis samt hæmmelse af vejrtrækning og bevidsthed.

Påvirkning af kemikalier

Udover opioider er der mange andre kemikalier, der kan føre til miosis. Faktisk står det på listen over bivirkninger ved mange slags medicin – det er for eksempel antipsykotiske midler som haloperidol. Det samme gælder for medicin til behandling af grøn stær.

Horners syndrom og miosis

Symptomerne på denne lidelse opstår efter en nerveskade. Det forårsager pinpoint pupiller og et hængende øjenlåg. Derudover øger det svedproduktionen på den ramte side af ansigtet.

Ifølge en artikel i  Acta Médica del Centro er iatrogenese en af hovedårsagerne til dette syndrom. Det vil sige, at det opstår som et resultat af lægelig fejlbehandling efter operationer i ansigtet eller dental eller terapeutiske indgreb mod trigeminusneuralgi.

Hjerneblødning

I nogle tilfælde kan dette medføre miosis, afhængig af hvilken del af hjernen der er ramt af blødningen. Det kan for eksempel være ved svære slagtilfælde, eller hvis thalamus er involveret.

Pancoast tumor

Denne type cancer rammer lungerne, og kan påvirke dele af det sympatiske nervesystem, som står for at skabe mydriasis, der er det modsatte af miosis. Dermed kan pupillen ikke udvide sig, og forbliver trukket sammen.

Diagnosticering af pinpoint pupiller

For at finde frem til årsagen til miosis er det enkleste at kigge på en patients generelle helbredstilstand. Mange af de ætiologier, der frembringer symptomet, såsom opioid-påvirkning eller hjerneblødning, medfører som regel også en ændring af bevidstheden.

Helst skal man spørge personen, om de er under indflydelse af stoffer eller medicin, hvis de er ved bevidsthed. Kig også på, hvordan pupillerne reagerer på lys. En læge eller sygeplejerske kan teste forskellige øjen-reflekser for at tjekke den neurologiske tilstand.

Den fotomotoriske effekt er en af dem, og den består i at observere, om pupillen trækker sig mere sammen, når den udsættes for lys. En anden er den konsensuelle refleks, som ser på, om pupillen i det andet øje (det, som ikke bliver belyst) også trækker sig sammen. Dette viser, om skaden er i en af de perifere nerver eller i den øvre hjerne.

Lys får normalt pupillen til at trække sig sammen

Slagtilfælde, nogle svulster og visse stoffer kan føre til vedvarende miosis.

Miosis – en fysiologisk refleks

Miosis eller pinpoint pupiller er en fysiologisk mekanisme, der opstår som reaktion på lys. Men det kan også være et resultat af en neurologisk skade eller påvirkning af bestemte stoffer.

Derfor er det en afgørende del af en lægelig undersøgelse og giver meget information om en patients tilstand. Man må mistænke en underliggende sygdom, hvis symptomet er langvarigt.

Det kan interessere dig ...
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Okulære melanomer – er fregner i øjnene farlige?

Okulære melanomer kendes også som fregner i øjnene. Som regel er de helt ufarlige, men det kan betale sig at være opmærksom på dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Síndrome de Claude-Bernard-Horner. Presentación de un caso. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=39027
  • Exploración de los reflejos pupilares | Oftalmología en la práctica de la medicina general, 4e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1498&sectionid=99962670
  • Filippa, R., Toso, A., Cordero, J., & Olivos, P. (n.d.). Intoxicacion por Haloperidol (Haldol ).
  • Vista de Intoxiación opioide | Biociencias. (n.d.). Retrieved September 7, 2020, from https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/biociencias/article/view/2783/2203
  • Panagopoulos, Nikolaos, et al. “Pancoast tumors: characteristics and preoperative assessment.” Journal of thoracic disease 6.Suppl 1 (2014): S108.
  • Carrera, Maria Alicia Vera, et al. “Manejo de intoxicación por opioides.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 494-510.
  • Garófalo, Mariano, and Germán Píccolo. “CAPÍTULO 3 Efectos oculares adversos provocados por medicamentos.” Manual práctico: optometría clínica: 43.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.