Diagnose og behandling af betændelse i regnbuehinden

Betændelse i regnbuehinden er en øjenlidelse kendetegnet ved betændelse i regnbuehinden, som er det midterste lag af øjet. Diagnose og behandling afhænger til en vis grad af den underliggende årsag.
Diagnose og behandling af betændelse i regnbuehinden

Sidste ændring: 15 februar, 2021

Betændelse i regnbuehinden er en lidelse kendetegnet ved betændelse i det midterste lag af øjet, som er regnbuehinden. Det sidder mellem senehinden og nethinden. Ifølge Mayo Clinic manifesterer denne lidelse sig som rødme, slørret syn og smerte. Det har også tendens til at blive værre ret hurtigt.

Nogle medicinske studier afslører, at den kroniske form af denne lidelse fører til komplikationer såsom stær og nethindeløsning. Det er derfor en god idé at være bekendt med tegnene, diagnosen og behandlingen.

Hvad er betændelse i regnbuehinden?

Denne type betændelse er en form for øjenbetændelse. Regnbuehinden er det midterste lag af menneskets øje, og det får blod fra mange blodkar. Det er faktisk præcis gennem disse kanaler, at immuncellerne, som fremprovokerer den uønskede inflammatoriske reaktion, kan trænge ind.

Portal Clínic Barcelona giver nogle interessante fakta på deres medicinske side med hensyn til udbredelsen af denne type betændelse i øjet. Nogle af dem er:

 • Denne øjenlidelse anses som en sjælden sygdom af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
 • Betændelse i regnbuehinden er den primære årsag til blindhed i befolkningsgruppen i den arbejdsdygtige alder sammen med diabetes. Det har dermed en stor socio-økonomisk indvirkning.
 • 10% af alle tilfældene af blindhed i USA er forårsaget af betændelse i regnbuehinden. Skøn indikerer faktisk, at 47.000 personer er ramt af denne sygdom i flere lande.

Alle disse tal afslører, at det er en meget mere udbredt lidelse, end man ville have troet i første omgang. Den førnævnte portal pointerer desuden også, at der er forskellige typer af betændelse i regnbuehinden afhængig af det påvirkede område.

For eksempel:

 • Iritis. Denne lidelse rammer det forreste af øjet og manifesterer sig som rødme, smerte og lysoverfølsomhed.
 • Mellemliggende betændelse i regnbuehinden. Ved denne bliver det geléagtige substans, som giver strukturen til øjet betændt. Samlinger af “snebolde” dannes dermed i dette substans – det er samlinger af flydende betændte celler.
 • Bagvedliggende betændelse. Det er betændelse i nethinden og regnbuehinden.
 • Panuveitis. Denne lidelse finder sted, når sygdommen manifesterer sig både foran og bagerst i øjet.

Vi har beskrevet forekomsten af denne sygdom i den almene befolkning og de mulige undertyper. Nu er det på tide at dykke ned i diagnosen og behandlingen af denne lidelse.

Øjenlæge undersøger kvindes øje

Måske denne artikel også vil interessere dig: Øjenmigræne: Hvordan kan det påvirke dig?

Diagnose og behandling af betændelse i regnbuehinden

Vi bliver nødt til at være bekendte med årsagerne til betændelse i regnbuehinden for at kunne håndtere denne sygdom. National Eye Institute (NIH) indikerer de mulige årsager, som kan føre til denne type betændelse. Nogle af dem er:

 • Selvangreb på kroppens eget immunforsvar (autoimmune lidelser).
 • Infektiøse processer indeni øjet.
 • Tumorer forbundet med øjet.
 • Øjenskade.
 • Indtrængen af giftige substanser i øjet.
 • Bestemte sygdomme såsom HIV, toxoplasmose, tuberkulose og mange andre.

Diagnose:

Diagnosen af betændelse i regnbuehinden kræver en detaljeret sygehistorik af patienten. Det skyldes, at der er mange mulige årsager, som har lidt eller intet at gøre med hinanden. En øjenundersøgelse er som regel det første trin, eftersom lidelsen er forbundet med tab af synet.

Øjenlægen kan derfor bede om forskellige tests såsom:

 • Visuel skarphed.
 • Undersøgelse af den bagerste del af øjet.
 • Måling af trykket i øjet.
 • Øjenundersøgelse ved at bruge en spaltelampe.

Tests, der stiler efter at evaluere centralnervesystemet hos personer med mellemliggende betændelse i regnbuehinden kan desværre være nødvendig. Hvorfor? Fordi adskillige studier allerede har identificeret det som et symptom på multipel sklerose i dets tidlige stadier.

Mayo Clinic nævner også, at en blodprøve kan facilitere diagnosen af denne sygdom. Der kan faktisk være adskillige komplikationer, når det opdages. Det første trin skal dog altid være at skelne mellem, om det er en infektiøs eller ikke-infektiøs årsag.

Behandling

Behandlingen af betændelse i regnbuehinden er baseret på elimineringen af betændelse i regnbuehinden, lindre lokal smerte og forebygge yderligere skade på væv. 

Årsagen vil stadig afgøre det valgte lægemiddel. Det skyldes, at en bakteriel infektion i øjet ikke har noget at gøre med en autoimmun sygdom. Der er dermed tre grupper af lægemidler, som generelt bruges til dette formål:

 1. Anti-inflammatoriske lægemidler er lægemidler med steroider, som fås på recept, som regel i en form af øjendråber.
 2. Antibiotika eller antivirale lægemidler fokuserer på at bekæmpe og eliminere den virale eller bakterielle kilde til infektion, som forårsager smerte.
 3. Immunmodulatorer er immunsuppressive lægemidler, som går efter bestemte elementer i en patients immunsystem.
Kvinde anvender øjendråber mod betændelse i regnbuehinden

Denne artikel vil måske interessere dig: 7 anbefalinger til naturligt at bekæmpe røde øjne

Ting, man bør have i baghovedet

Som du kan se, er denne type betændelse en øjenlidelse kendetegnet ved en inflammatorisk proces med flere årsager. Man kan forklare denne lidelse med infektiøse processer såsom bakteriel kolonisering i øjet og neurodegenerative sygdomme så komplekse som blandt andet multipel sklerose.

Det er af den grund, at diagnose og behandling af denne sygdom kan være kompleks. I ethvert tilfælde bør man tale med sin læge, hvis man har smerter i øjet, som ikke forsvinder.

Det kan interessere dig ...
Øjenbetændelse behandles med disse 5 naturlige midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Øjenbetændelse behandles med disse 5 naturlige midler

Øjenbetændelse er en meget generende, men desværre meget udbredt lidelse. Her kan du læse om hvordan problemet kan behandles, helt naturligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.