7 mærkelige kendsgerninger om dine pupiller

Øjnene er vinduerne til sjælen, og de er i stand til at åbnes som en blomst i et lille univers af følelser. Har du nogensinde stoppet op og spekuleret på, hvad dine øjne kunne fortælle dig?
7 mærkelige kendsgerninger om dine pupiller
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

I dag på vores hjemmeside vil vi gerne invitere dig til at tage et spændende kig ind i de mørke, magiske og spændende centre i vores øjne, kendt som dine pupiller.

Som du allerede ved, er denne del af øjet ansvarlig for at regulere mængden af lys, der kommer ind i øjeæblet. Men bortset fra dette, skjuler det mange flere hemmeligheder. Opdag dem med os. Vi er sikre på, at du vil finde dem lige så interessant, som vi gør.

1. Optografi

Optografi er et begreb, der ikke er kendt i dag. I 1800-tallet var det dog et almindeligt udtryk. Det henviser til den disciplin, der blev udviklet af fysiolog Friedrich Wilhelm Kuhne i 1881. Det blev brugt til at analysere pupillerne af myrdede ofre.

Man mente, at billedet af morderen ville blive fotografisk indpræget i pupillerne af offeret. Talrige undersøgelser blev udført på det mikroskopiske niveau til at finde ud af, om dette ville være muligt.

Desuden blev pupillerne på nogle af Jack the Ripper´s ofre analyseret, men desværre var de ude af stand til at opnå klare resultater. I dag er optografi grupperet med paranormal videnskab.

Læs også: Det siger dine negle om din personlighed

2. Dine pupiller og følelser

tristhed

Stærke følelser som glæde, begejstring og endda seksuel lyst udvider pupillerne. Det kan virke mærkeligt, men for at bekræfte denne teori, blev et i dag berømt eksperiment udført på University of California i 1977.

Undersøgelsen omfattede 150 mennesker, og bestod af at give hver forsøgsperson erotisk litteratur at læse i. Forskere bemærkede, hvordan visse passager forstørrede pupillerne i hver forsøgsperson, og viser effektivt dette nysgerrig forhold.

3. Forsøge at løse et komplekst problem

hjerne

Når vi befinder os i et problem eller i en situation, der kræver en høj grad af mental koncentration, udvider vores pupiller sig ofte. Især hvis opgaven forårsager stress eller angst, en tilstand hvor følelserne er involveret på den ene side og mental absorbering på den anden.

4. Væmmelse

et-oeje

Det er en naturlig og instinktiv reaktion. Mennesker føler øjeblikkelig afsky mod visse ting: ubehagelige lugte, døde eller rådne materialer og endda et ubehageligt syn som vold, for eksempel.

Disse erfaringer har også en direkte effekt på dine pupiller, som forårsager dem til at udvide sig. Har du nogensinde bemærket dette? Det følelsesmæssige indtryk er kombineret med den naturlige fysiologiske reaktion af afsky, og har behov for at slippe væk.

Læs også: Kærtegn nærer hjerter

5. Smerte

hovedpine

Du har sikkert allerede gættet det. Det autonome nervesystem reagerer på følelsen af smerte, og aktiverer vores flugt reaktion. En af de første reaktioner i vores krop når vi oplever smerte er, at pupillerne udvider sig.

Ved du, hvorfor dette sker? Når flugt reaktionen er aktiveret, har vores hjerner brug for, at alle sanser fungerer optimalt. Således skal synet være 100% skarpt for at opdage enhver potentiel fare i omgivelserne. Er det ikke interessant?

6. Dine pupiller og kemikalier i miljøet

menneske-oeje

Vi kan ikke ignorere det faktum, at vores øjne og dermed vores pupiller er virkelig følsomme over for kemiske stoffer i atmosfæren. Så hvis du for eksempel vågner op en dag, og bemærker at dine pupiller konstant udvides, så bør du opsøge lægehjælp øjeblikkeligt.

Udover et muligt problem i hjernen, kan forstørrede pupiller også være på grund af følgende:

  • Giftstoffer eller andre kemiske midler, som du er allergisk over for. Et eksempel? Bark fra johannesbrødtræet.
  • Flybrændstof, kloroform og visse stoffer som opiater har en tendens til at forårsage denne reaktion, som vi har nævnt, er et tegn på at du skal se din læge.

7. Neurologisk sygdom

visuelt-center

Denne oplysning er virkelig vigtig. Hvis du eller nogen tæt på dig bemærker, at dine pupiller bliver udvidet, efter du har fået et slag, er det vigtigt, at du søger øjeblikkelig lægehjælp. Du kan muligvis have indre blødninger eller et neurologisk problem, der kræver øjeblikkelig indgriben.

Sommetider er forstørrede pupiller også et tegn på en hjernesvulst eller et slagtilfælde. I dette tilfælde kunne det være permanent; pupillerne er konstant udvidet, og trækker sig ikke sammen, på trods af at de bliver udsat for direkte sollys.

Som du kan se, er vores pupiller ikke kun en afspejling af vores følelser, de er også en indikator for vores sundhed, som er værd at have opmærksomhed på for vores egen sikkerhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.