Bicuspid aortaklap: Diagnostik og behandling

En bicuspid aortaklap er en medfødt misdannelse, som skal overvåges og kontrolleres hele livet, uanset hvilken behandling du bruger.
Bicuspid aortaklap: Diagnostik og behandling

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Aortaklappen har normalt tre foldere (klapper). Nogle mennesker er dog født med en bicuspid aortaklap. Dette giver visse problemer, da klappen skal transportere iltet blod fra hjertet til aorta.

Som nogle undersøgelser har vist, er denne tilstand kendt som en medfødt hjertemisdannelse, og på trods af hvad man måske tror, er den ret almindelig.

Selv om den ikke giver problemer i barndommen, begynder de fleste problemer at vise sig i voksenalderen. På grund af dette vil en tidlig og korrekt diagnose give dig mulighed for at få den mest effektive behandling.

Bicuspid aortaklap

Symptomer

Pige med brystsmerter grundet en bicuspid aortaklap

Diagnosen af en bicuspid aortaklap kan foretages ved hjælp af forskellige metoder. Men er der et symptom, som du kan opleve, der kan advare dig om dens tilstedeværelse?

Sandheden er ja, selv som barn. På grund af dette er det vigtigt at være opmærksom på dit barns klager over smerter eller andre symptomer, som vi vil gennemgå her:

  • Overdreven træthed: Selv ved en minimal fysisk anstrengelse føler de sig udmattede, hvilket forhindrer dem i at fortsætte.
  • Brystsmerter: De føler lette brystsmerter, som kan være ledsaget af åndedrætsbesvær.
  • Hjertebanken: Deres hjerteslag er usædvanligt hurtige eller uregelmæssige.
  • Besvimelse: Dit barn kan miste bevidstheden på grund af den nævnte træthed eller uden nogen åbenlys grund. De er også normalt blege.

Hvis du bemærker nogle af disse symptomer, bør du tage dit barn med til en børnelæge så hurtigt som muligt, så de kan foretage de korrekte undersøgelser.

Diagnose

Person undersøges med ekkokardiogram

At lytte til hjertelyde med et stetoskop og et ekkokardiogram er to effektive teknikker til at diagnosticere denne tilstand.

Diagnosen for en bicuspid aortaklap foretages ved at gennemgå din familiehistorie. Hvis du har en historie med denne sygdom i familien, er det meget muligt, at du kan have arvet problemet. Derefter foretager de en fysisk undersøgelse.

Under undersøgelsen bruger de måske et stetoskop for at kunne høre uregelmæssig hjertebanken og også for tegn på mislyd. Derefter vil de for at bekræfte, at du har en bicuspid aortaklap, lave et ekkokardiogram, som hjælper med at vurdere, hvordan hjertet fungerer.

Behandling af en bicuspid aortaklap

Der er forskellige behandlinger, som lægen kan vælge imellem. Det er dog vigtigt at nævne, at de skal foretage regelmæssige tjek for at opdage eventuelle andre problemer, som f.eks. en udvidelse af aorta.

  • Udskiftning af klappen: Den beskadigede klap fjernes og erstattes med en mekanisk klap eller en klap af biologisk væv.
  • Ballonvalvuloplastik: Dette gøres for at udvide klappens åbning, som har en tendens til at krympe. På grund af dette skal denne behandling normalt gentages.
  • Kirurgi: Den forstørrede del af aorta fjernes og erstattes. Man kan også forsøge at reparere aortaklappen.

Der er mange undersøgelser, som fortsat søger efter en effektiv løsning på denne medfødte misdannelse, som kan påvirke din livskvalitet.

Regelmæssige tjek hele livet

Pige undersøges af en læge

På trods af denne behandling vil en person, der er diagnosticeret med en bicuspid aortaklap, have brug for regelmæssige tjek hele livet igennem. Det er ligegyldigt, om de er blevet opereret eller har fået udskiftet klappen. Man bør gå til kardiologen hvert år for at sikre sig, at alt er i orden, og at der ikke er nye problemer.

Derudover er det vigtigt, at alle nære slægtninge til personen med en bicuspid aortaklap får foretaget et ekkokardiogram for at sikre sig, at alt er i orden. Årsagen er, at denne medfødte defekt kan være arvelig. På grund af dette bør de pårørende sikre sig, at deres klapper fungerer korrekt.

Vi håber, at denne artikel har hjulpet dig til at lære lidt mere om dette problem, som man ikke kan se med det blotte øje, men som viser sig gennem forskellige symptomer. Det er meget vigtigt at gå til lægen, hvis nogen i din familie har lidt af denne tilstand, da dette kan forhindre, at dit helbred og liv bliver påvirket.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martín Cazorla, F., López Calvo, A.M., & Rubio Lamia, L.. (2014). Estenosis aórtica por válvula bicúspide: una causa de muerte súbita en jóvenes deportistas. Cuadernos de Medicina Forense20(2-3), 123-125. https://dx.doi.org/10.4321/S1135-76062014000200009
  • Zalaquett S, Ricardo, Camplá C, Cristóbal, Scheu G, Maximiliano, Córdova A, Samuel, Becker R, Pedro, Morán V, Sergio, Irarrázaval Ll, Manuel J, Baeza P, Cristian, Arretz V, Claudio, Braun J, Sandra, Chamorro S, Gastón, Godoy J, Iván, & Yáñez D, Fernando. (2005). Ciruguía reparadora de la válvula aórtica bicúspide insuficiente. Revista médica de Chile133(3), 279-286. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872005000300002
  • Zalaquett, Ricardo, Besa, Santiago, Contreras, Juan, Gundelach, Joaquín, Muñoz, Cecilia, & González SM, Patricio. (2016). Veinte años de reparación de Ia válvula aórtica bicúspide insuficiente: a twenty year experience. Revista chilena de cardiología35(1), 32-40. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000100004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.