Hvad er hjertekateterisering til, og hvordan udføres den?

Hjertekateterisering er en meget nyttig procedure til diagnosticering og behandling af kredsløbssygdomme. Den har dog også sine risici. Lær alt om denne procedure her.
Hvad er hjertekateterisering til, og hvordan udføres den?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 09 november, 2022

Lægerne har en lang række procedurer, der er nyttige til at diagnosticere og behandle flere forskellige tilstande. Hjertekateterisering er en af dem. Vil du gerne vide mere om denne teknik?

Hjertekateterisering er en kirurgisk procedure, som ifølge nogle undersøgelser har udvidet sit anvendelsesområde og anvendelse i de seneste år. Den består i at indføre et tyndt rør gennem et blodkar, indtil det når hjertet.

Den giver således meget vigtige oplysninger om hjertemusklens, klappernes og blodkarrenes tilstand. I den forbindelse er det muligt at foretage undersøgelser, tage prøver og anvende medicin under proceduren.

Hvad bruges hjertekateterisering til?

Hjertekateterisering kan anvendes både til diagnosticering og behandling af flere hjerte-kar-lidelser. Proceduren er nyttig ved diagnosticering af følgende tilstande:

I mellemtiden er den også nyttig til at vurdere, hvordan blodkarrene er forbundet. Desuden giver den mulighed for at kontrollere trykket inde i hjertet og kan hjælpe med at behandle arytmier, angina pectoris og problemer med hjerteklapperne.

Procedurer udført ved hjertekateterisering

I sidste ende gør hjertekateterisering det også lettere at udføre flere medicinske procedurer, der kan udføres samtidig:

 • Koronar angiografi: Ved denne procedure anvendes et kontrastmiddel gennem kateteret for at finde obstruktioner i de arterier, der forsyner hjertet. Organet observeres ved hjælp af røntgenstråler.
 • Hjerteablation: Dette er en af de vigtigste foranstaltninger til behandling af hjerterytmeforstyrrelser.
 • Hæmodynamisk evaluering og ventrikulografi: Dette giver lægerne mulighed for at måle trykket inde i hjertekamrene og også måle ilttrykket i organet. Ventrikulografi viser, hvordan blodet bliver udstødt fra begge hjertekamre.
 • Angioplastik og placering af stent: Angioplastik er en procedure, der har til formål at øge kaliberet i et blokeret blodkar. En stent er et metalnet, der forhindrer blodkarret i at kollapse igen.
 • Hjertebiopsi: Dette består i udtagning af en prøve af hjertevæv med henblik på efterfølgende analyse og undersøgelse under mikroskop.
 • Valvuloplastik: Dette henviser til en reparation af en defekt hjerteklap.
 • Lukning af huller i myokardiet og reparation af andre abnormiteter.
Illustration af hjertet

Det er muligt at genkende hjertets normale eller ændrede anatomi ved hjælp af denne analyse.

Forberedelse før proceduren

Da det er en invasiv teknik, er det nødvendigt med en meget grundig forberedelse forud for proceduren. Speciallægen vil være ansvarlig for at give alle indikationer i dagene forud for hjertekateteriseringen. Det anbefales, at man ikke indtager nogen form for mad i de sidste 6-8 timer.

Desuden er det nødvendigt at undgå alle former for væske, herunder vand, mindst fire timer før operationen. Alle disse foranstaltninger vil forhindre opkastninger på grund af virkningerne af anæstesi.

På den anden side er det nødvendigt at informere specialisten om enhver medicin, som du tager regelmæssigt, da nogle af dem bør suspenderes. Blodfortyndende medicin bør undgås i dagene før operationen, da de øger risikoen for blødning.

Nogle diagnostiske tests øger bivirkningerne af visse lægemidler.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Antikoagulanter og deres virkningsmekanisme

Hvordan udføres en hjertekateterisering?

Før hjertekateterisering påbegyndes, vil sundhedsfagfolkene sandsynligvis måle dit blodtryk og bede dig om at tømme din blære ved at tisse. De vil også anbringe elektroder og fjerne hår fra det område, hvor kateteret skal indsættes.

Proceduren foregår normalt på en operationsstue, hvor der er en række billeddannende udstyr. Sundhedspersonalet vil lægge dig på en særlig båre og fastholde dig med nogle stropper for at forhindre forskydning. Når du ligger ned, bliver der lagt en intravenøs slange ind, hvorigennem bedøvelsen indgives.

Bedøvelsen kan være generel, hvor du sover helt, eller delvis, hvor du er vågen og i stand til at følge instruktionerne. Når den virker, vil specialisten foretage et lille snit i din lyske, håndled eller hals for at føre et eller to katetre ind til hjertet.

Afslutningsvis indsættes en plastikkappe med kateteret og føres til hjertet. Under proceduren kan lægen bede dig om at indtage forskellige stillinger eller vippe bordet i forskellige vinkler.

Opvågning

Opvågning efter hjertekateterisation afhænger af den udførte procedure og personens helbredstilstand. Generelt skal man tilbringe flere timer i et opvågningsrum, mens virkningerne af bedøvelsen aftager.

Den tid, det tager at fjerne kateteret, kan variere afhængigt af flere faktorer. Hvis det blev udført i lysken, skal en anordning, der kaldes en introducer, blive siddende i 6 til 8 timer. Speciallægen vil stå for at fjerne disse enheder.

Når kateteret er fjernet, skal lægen komprimere området i 10 til 15 minutter samt lægge en kompressionsbandage for at forhindre blødning. Herefter vil du ikke være begrænset på nogen måde. Hvis kateteriseringen blev foretaget gennem lysken, skal benet dog holdes ubevægeligt i 24 timer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Årsager til og behandlinger af hjertebanken

Risici og komplikationer

Selv om det er en meget sikker procedure med en høj succesrate, indebærer udførelsen af den flere risici. Faktisk definerer en undersøgelse offentliggjort i Current Cardiology Reviews akut nyreskade som en af komplikationerne ved hjertekateterisering. Desuden kræver det typisk et længere hospitalsophold.

De vigtigste risici ved hjertekateterisering omfatter følgende:

 • Blødning.
 • Blodpropper.
 • Uregelmæssig hjerterytme.
 • Blå mærker.
 • Hjertetamponade.
 • Hypotension.
 • Infektioner.
Mand i hospitalsseng

Længden af et hospitalsophold forlænges, når der er en komplikation ved proceduren, eller den underliggende tilstand er meget alvorlig.

Kontraindikationer ved hjertekateterisering

Som med alle medicinske procedurer er der flere tilfælde, hvor det ikke anbefales at udføre denne procedure. Heldigvis er kontraindikationerne for hjertekateterisering relative – dvs. at den kan udføres, når fordelene opvejer risiciene.

Det er dog nødvendigt at være meget forsigtig, da sandsynligheden for komplikationer stiger. I denne henseende omfatter de relative kontraindikationer følgende:

 • Feber.
 • Koagulopatier.
 • Akut nyreskade.
 • Nyresvigt.
 • Ukontrollerede arytmier.
 • Systemiske infektioner.
 • Ukontrolleret arteriel hypertension.

En effektiv procedure med få komplikationer

Hjertekateterisering er en hurtig og enkel procedure, der er nyttig til diagnosticering og behandling af flere forskellige tilstande. Selv om den er invasiv, er der kun lidt forberedelse på forhånd, og i de fleste tilfælde kommer patienterne sig hurtigt.

Det skal dog bemærkes, at der er flere risici forbundet hermed, lige fra blødning til nyreskader. Det er tilrådeligt at konsultere en specialist i tilfælde af spørgsmål eller bekymringer.

Det kan interessere dig ...
En beskrivelse og karakteristika for en kateterisering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En beskrivelse og karakteristika for en kateterisering

Kateterisering er en teknik, der er meget udbredt inden for lægevidenskaben på grund af dens mange forskellige anvendelsesmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bangalore S, Barsness GW, Dangas GD, Kern MJ et al. Evidence-Based Practices in the Cardiac Catheterization Laboratory: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Aug 3;144(5):e107-e119.
 • Ram P, Horn B, Lo KBU, Pressman G, Rangaswami J. Acute Kidney Injury Post Cardiac Catheterization: Does Vascular Access Route Matter? Curr Cardiol Rev. 2019;15(2):96-101.
 • Kosova E, Ricciardi M. Cardiac Catheterization. JAMA. 2017 Jun 13;317(22):2344.
 • Aoun J, Hattar L, Dgayli K, Wong G, Bhat T. Update on complications and their management during transradial cardiac catheterization. Expert Rev Cardiovasc Ther. 2019 Oct;17(10):741-751.
 • Yasumura K, Ueda Y. [Diagnostic cardiac catheterization]. Nihon Rinsho. 2016 Jun 20;74 Suppl 4 Pt 1:260-4.
 • Moustafa GA, Kolokythas A, Charitakis K, Avgerinos DV. Therapeutic Utilities of Pediatric Cardiac Catheterization. Curr Cardiol Rev. 2016;12(4):258-269.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.