Hvad indebærer en graviditet uden for livmoderen?

Det er vigtigt at kende de tidlige symptomer på graviditet uden for livmoderen, så du kan kontakte din læge, hvis det er nødvendigt. Her fortæller vi dig, hvad du har brug for at vide.
Hvad indebærer en graviditet uden for livmoderen?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

En graviditet uden for livmoderen er en patologi, der kræver tidlig diagnose og behandling for at undgå at bringe kvindens liv i fare. Hvis vi tager højde for alle de graviditeter, der forekommer i verden, er ca. 1-2 % af dem ektopiske.

Det betyder, at ud af hver 100 gravide kvinder lider 1 eller 2 af en graviditet uden for livmoderen. Blandt de kvinder, der har en ektopisk graviditet, forekommer 99 % i æggelederne. Derfor er dette det hyppigste sted.

Hvad er en graviditet uden for livmoderen?

Grundlæggende er en ektopisk graviditet enhver graviditet, der udvikler sig uden for kvindens livmoder. Ektopisk er et ord, der stammer fra det græske sprog og består af to dele: ektos, der betyder udenfor, og topos, der betyder sted.

Desværre har hyppigheden af denne patologi været stigende i verden i flere årtier. Det er ikke klart, hvilke faktorer der er årsag til dette. Eksperter har dog mistanke om, at stigningen i seksuelt overførte sygdomme er en risikofaktor, som vi vil gennemgå længere nede i artiklen.

Årsager til ektopisk graviditet

Kvinde med mavepine
Ektopisk graviditet kan have anatomiske og funktionelle årsager. Der er dog andre risikofaktorer, der er involveret i udviklingen.

Groft sagt kan vi opdele årsagerne til ektopisk graviditet i to grupper: Anatomiske og funktionelle årsager.

1. Anatomiske årsager

Blandt disse er det største problem passagen gennem æggelederne. Denne kvindelige anatomiske struktur skal kunne lade det befrugtede æg, der dannes af ægget og sædcellerne, rejse frit.

Æggelederne kan blive blokeret af polypper eller af sammenvoksninger, der dannes på grund af tidligere infektioner. Seksuelt overførte sygdomme er en almindelig årsag til sammenvoksninger.

2. Funktionelle årsager

I stedet for en ændring i æggeledernes anatomi kan der være tale om en ændring i rørenes bevægelighed. Den mobilitet, vi henviser til, er en funktion, der ledsager det befrugtede ægs vej for at nå frem til livmoderen.

Æggelederne kan have muskelsvaghed eller, mere almindeligt, et underskud af fimrehår. Fimrehår er små strukturer i organet, der bevæger sig mikroskopisk for at transportere det befrugtede æg. Hvis der er færre fimrehår, er der mindre bevægelighed.

Risikofaktorer

Der er grupper af kvinder, som har større risiko for at få en graviditet uden for livmoderen end andre, fordi de har en eller anden risikofaktor. Med andre ord er det en eller anden tidligere tilstand, som gør dem mere modtagelige for at komme i den situation, hvor graviditeten udvikler sig uden for livmoderen.

De vigtigste risikofaktorer er:

  • Underlivsbetændelse: Dette er den største risikofaktor ifølge videnskabelige undersøgelser om ektopisk graviditet. Kvinder, der har haft underlivsbetændelse og har en positiv graviditetstest, bør hurtigst muligt opsøge deres læge for at få foretaget en ultralydsundersøgelse for at fastslå graviditetens placering.
  • Tidligere graviditeter uden for livmoderen: En kvinde, der allerede har haft en graviditet uden for livmoderen, er mere tilbøjelig til at få endnu en graviditet.
  • Har haft en abort.
  • Brug af en spiral som en præventionsmetode.
  • Har haft kirurgiske indgreb i underlivet eller bækkenet.
  • Har en historie med sygdomme som endometriose eller tuberkulose.

Du er måske interesseret: Årsager til endometriose i overgangsalderen

Hvordan en graviditet uden for livmoderen udvikler sig

Illustration af en graviditet uden for livmoderen
På grund af sin kompleksitet bringer en graviditet uden for livmoderen en kvindes liv i fare. Derfor er det vigtigt at opdage den i tide.

Alle graviditeter starter uden for livmoderen, når en sædcelle befrugter et æg. Denne befrugtning sker i æggelederne, specielt i området omkring infundibulum. Dette er det område, der ligger længst væk fra livmoderen og tættest på æggestokken.

Det befrugtede ægs første dage finder sted der. Derefter vandrer det gennem æggelederne for at implantere, hvilket er den proces, hvorved det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen.

Normalt skal ægget inden for 7-8 dage efter befrugtningen begynde sin implantation. Med andre ord skal ægget en uge efter, at befrugtningen har fundet sted, komme ind i livmoderen og forblive der.

Ved ektopisk graviditet sker indlejringen eller implantationen uden for livmoderen. Det mest almindelige sted er æggelederen, men den kan også udvikle sig i en æggestok eller i kvindens bughule.

Langt de fleste ektopiske graviditeter er ikke levedygtige, fordi kun livmoderen er parat til at modtage ægget og beskytte embryoet ved at nære det.

Det sædvanlige resultat af graviditeter uden for livmoderen er en abort, som kan manifestere sig uden symptomer. Derfor får kvinden måske aldrig kendskab til det. Det kan dog også vise sig ved vaginal blødning og smerter i underlivet.

Vigtigheden af tidlig opdagelse af en graviditet uden for livmoderen

I en lav procentdel af tilfældene går det ikke over af sig selv. Graviditeten fortsætter uden for livmoderen og når undertiden op til et helt trimester. Dette er den farligste variant. Ektopiske graviditeter, der er placeret i æggelederne, kan, når de vokser, sprænge rørene og forårsage indre blødninger i maven, som kræver øjeblikkelig kirurgisk indgriben.

Når ektopisk graviditet opdages i tide, behandles den, inden der opstår alvorlige komplikationer. Derfor er det vigtigt at konsultere en læge i løbet af graviditetens første trimester.

På samme måde bør du gennemgå en ultralydsscanning for at vurdere embryonets placering i din krop. Og som det sidste er det også vigtigt at konsultere en læge i tide i tilfælde af vaginal blødning eller vedvarende underlivssmerter.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor oplever du smerter i underlivet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor oplever du smerter i underlivet?

Når du har smerter i underlivet, kan der være flere mulige årsager. Denne type smerter er mere almindelig hos kvinder. Har du oplevet det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM. Ectopic Pregnancy. En: Williams. Textbook of Endocrinology.12ª ed. Philadelphia: Elsevier-Saunders; 2009.
  • Matos Quiala HA, Rodríguez Lara O, Estrada Sánchez G, Martínez Enfedaque M, Saap Nuño A, Osorio Rodríguez M, et al. Caracterización de embarazo Ectópico. Rev inf cient. 2008;58(2):1-9.
  • Schwarcz R, Sala S, Diverges C. Obstetricia. 5a ed. Buenos Aires: El Ateneo; 2005.p.181-6.
  • Huixian Hu Liang , Jairo Sandoval Vargas , Ana Gabriela Hernández Sánchez , Josué Vargas Mora . Embarazo Ectópico: Revisión bibliográfica con enfoque en el manejo médico. Revista Clínica HSJD Vol. 9 Núm. 1 (2019): Febrero. DOI 10.15517/rc_ucr-hsjd.v9i1.36490

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.