Hjælper tang som behandling af endometriose?

Tang bruges som et hjælpemiddel mod symptomerne på endometriose. Hvad siger undersøgelserne om det? Her er det gennemgået i detaljer.
Hjælper tang som behandling af endometriose?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Brugen af kosttilskud af tang (Fucus vesiculosus) er blevet populær til behandling af endometriose. Ifølge dets fortalere virker dets anti-østrogeniske aktivitet positivt mod symptomerne på denne sygdom.

Det menes især at fremme hormonbalancen, regulere menstruationscyklussen og reducere smerter. Indtil videre er der dog ikke nok kliniske forsøg til at understøtte disse egenskaber, og det bør bruges med forsigtighed. Vil du vide mere om det? Her er alle detaljerne.

Hvad du bør vide om endometriose

Endometriose er en kronisk gynækologisk sygdom, der er kendetegnet ved vækst af endometrievæv uden for livmoderen. Under normale forhold beklæder endometriumet livmoderens inderside og huser og nærer embryoet i tilfælde af graviditet.

Hvis befrugtning ikke finder sted, afstødes endometriumet, og der opstår menstruation. I tilfælde af endometriose er dette væv imidlertid normalt placeret i æggestokkene, æggelederne, urinblæren eller tarmene.

Selv om det også fortykkes, nedbrydes og giver menstruationsblødning, forårsager det en inflammatorisk proces, der bl.a. viser sig ved kraftige menstruationssmerter, dyspareuni (ubehag ved samleje), overdreven blødning, underlivssvulst og infertilitet.

Bækkensmerter er normalt årsagen til, at man søger læge. Lægen bekræfter diagnosen ved hjælp af supplerende undersøgelser som f.eks. ultralyd, magnetisk resonansbilleddannelse og laparoskopi.

Derefter kan behandlingen omfatte følgende muligheder:

 • Medicin, såsom ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er).
 • Hormonelle præventionsmidler.
 • Progestin-behandling.
 • Gonadotropin-frigivende hormon (GnRH) agonister og antagonister.
 • Aromatasehæmmere (til at reducere østrogenniveauet).
 • Laparoskopisk kirurgi.
 • Fertilitetsbehandling.
 • Fjernelse af æggestokkene.
 • Livsstilsændringer, f.eks. bedre kost og motion.

Valget af den ene eller den anden behandlingsmulighed afhænger af hvert enkelt tilfælde.

Desuden er der dem, der overvejer at bruge nogle urtetilskud som hjælpemidler for at reducere symptomerne og forbedre livskvaliteten. Tangtilskud er blandt de mest populære. Men virker de virkelig?

Kvinde med underlivssmerter

Smerterne ved endometriose er voldsomme. Nogle kvinder må endda stoppe deres daglige aktiviteter på grund af ubehaget.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 9 spændende fakta om menstruation

Egenskaber ved tang til behandling af endometriose

Endometriose er en østrogenafhængig sygdom. I denne henseende synes behandling med tang at være gavnlig på grund af dens anti-østrogeniske egenskaber.

Især er disse kosttilskud forbundet med en reduktion af de smerter, der forårsages af denne sygdom. De ser også ud til at hjælpe med at regulere menstruationscyklussen og mindske inflammation.

Beviserne for deres effektivitet er dog stadig ret begrænsede.

Forskning, der blev delt via BMC Complementary Medicine and Therapies, viste, at indtagelse af Fucus vesiculosus fremmer lindring af hypermenoré og dysmenoré. Derfor er det forbundet med følelsen af lindring ved endometriose.

Imidlertid er dets rigelige indhold af fytonæringsstoffer også forbundet med dets positive virkninger på denne sygdom. Som beskrevet i en undersøgelse delt i tidsskriftet Marine Drugs, er nogle af dens hovedkomponenter som følger:

 • Kulhydrater (rigeligt med kostfibre).
 • Flerumættede lipider.
 • Proteiner.
 • Vitaminer.
 • Mineraler.

En anden teori foreslår, at jodindtag spiller en rolle i disse virkninger. Dette og andre mineraler i tang hjælper med at regulere aktiviteten af skjoldbruskkirtlen. De fremmer således balancen af hormoner i blodet.

En kost med lavt jodindhold er blevet forbundet med hormonel ubalance, der er forbundet med endometriose, livmoderfibromer og andre reproduktive sygdomme.

Mulige risici ved behandling med tang

Selv om tangtilskud er forbundet med gavnlige egenskaber mod endometriose og andre sygdomme, bør det ikke ignoreres, at indtagelsen af dem indebærer visse risici. Ifølge en undersøgelse i Nutrition Reviews er nogle af deres mulige uønskede virkninger følgende:

 • Overdreven indtagelse af jod: Selv om dette sporstof er gavnligt for skjoldbruskkirtlen, har det den modsatte effekt, hvis mængden er for stor. I dette tilfælde er det forbundet med sygdomme som struma og skjoldbruskkirtelkræft.
 • Det store kaliumindtag kan være skadeligt for personer med nyresygdomme.
 • På grund af dets indhold af K-vitamin kan det forstyrre virkningen af antikoagulerende lægemidler.
 • Tang kan indeholde tungmetaller som arsen, cadmium, kviksølv og bly.
Tang på tallerken

Tang har mange forskellige gastronomiske anvendelser. Den terapeutiske virkning af tang er dog kun foreslået ved indtagelse i form af kosttilskud.

Hvordan indtages tang?

I nogle lande, f.eks. i Japan, indgår tang i den almindelige kost som en grøntsag. Andre steder indtages det dog mere regelmæssigt som et kosttilskud, enten i pulver- eller tabletform.

Det er vigtigt at læse etiketten og følge producentens anbefalede dosering. Under alle omstændigheder er det bedst at konsultere din læge, før du bruger denne type produkt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Alt, hvad du bør vide om livmoderhalspolypper

Det skal du huske på om tang og behandling af endometriose

Selv om tang er blevet populært blandt dem, der søger komplementære behandlinger for endometriose, er sandheden, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for dets sikkerhed og effektivitet.

Man mener, at dets anti-østrogeniske egenskaber kan hjælpe, men der er stadig behov for flere undersøgelser. Derfor bør denne mulighed ikke være en førstevalgsbehandling. Det bedste er at følge en specialists indikationer.

Det kan interessere dig ...
Årsager til endometriose i overgangsalderen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsager til endometriose i overgangsalderen

Endometriose i overgangsalderen er meget gængs. Nogle oplever, at symptomerne forsvinder, hvor andre oplever, at de faktisk bliver værre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
 • Catarino MD, Silva AMS, Cardoso SM. Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Mar Drugs. 2018 Jul 27;16(8):249. doi: 10.3390/md16080249. PMID: 30060505; PMCID: PMC6117670.
 • Bilal, M. Y., Dambaeva, S., Brownstein, D., Kwak-Kim, J., Gilman-Sachs, A., & Beaman, K. D. (2020). Iodide Transporters in the Endometrium: A Potential Diagnostic Marker for Women with Recurrent Pregnancy Failures. In Medical Principles and Practice (Vol. 29, Issue 5, pp. 412–421). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000508309

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.