Bioidentiske hormoner: Potentielle fordele og risici

Bioidentisk hormonbehandling præsenteres som et mere naturligt, sikkert og individuelt tilpasset alternativ. Læs videre for at finde ud af, hvor sandt dette er, og hvilke risici der er.
Bioidentiske hormoner: Potentielle fordele og risici

Sidste ændring: 26 august, 2022

Bioidentiske hormoner er menneskeskabte forbindelser. Nogle af dem stammer fra planter, men eksperter hævder, at de ligner dem, som produceres af den menneskelige krop. De bruges til at behandle patienter, hvis hormonproduktion ligger under det normale niveau.

De siges også at give flere fordele og er mere effektive som en naturlig løsning. Undersøgelser understøtter dog ikke disse formodede fordele.

I denne artikel vil vi gennemgå alle implikationer i forbindelse med bioidentisk hormonbehandling og forklare, hvad de er, hvordan de virker, deres fordele, risici og mulige bivirkninger.

Hormonændringer og ubalancer

Hormoner er kemikalier, der produceres af forskellige kirtler i kroppen. De fungerer som en slags budbringere, der fortæller de andre organer, hvordan og hvornår de skal handle. Der findes således hormoner til næsten alle funktioner, fra vækst og fordøjelse til sex.

Hormonelle ændringer som følge af sygdom eller livets naturlige faser er almindelige. F.eks. i overgangsalderen. Når produktionen af østrogen og progesteron hos kvinder påvirkes, kan der opstå forskellige symptomer.

Dette er dog ikke udelukkende kvinder, for hos mænd er der det såkaldte testosteronmangelsyndrom. Og dette forekommer ikke kun i en vis alder, da det også forekommer hos yngre mennesker.

Hos begge køn består behandlingen af at kompensere for det tabte ved hjælp af hormonterapi. Og i nogle af disse tilfælde anvendes bioidentiske hormoner.

Hvad er bioidentiske hormoner?

Bioidentiske hormoner hedder sådan, fordi de kemisk set ligner dem, som produceres af den menneskelige krop. De mest almindeligt kopierede og anvendte i hormonbehandling er østrogen, progesteron og testosteron, selv om pregnenolon eller dehydroepiandrosteron også kan indgå.

I vid udstrækning er disse forbindelser menneskeskabte eller syntetiske. Og selv når de stammer fra planteprodukter, især fra planter som sojabønner og yams, gennemgår de en ændringsproces i laboratoriet.

Disse bioidentiske hormoner købes klar til brug, selv om andre fremstilles af apoteket efter den behandlende læges specifikationer.

Der skal skelnes mellem de to, da nogle af mærkevarerne eller laboratorieprodukterne er godkendt af den amerikanske Food and Drug Administration, mens præparater, der fremstilles på bestilling, normalt ikke gennemgår nogen form for kontrol.

Hvad angår formater og administrationsveje, findes bioidentiske hormoner i form af piller eller tabletter, creme eller gel, aerosoler, plastre, injektioner, pellets (subkutant implantat) og endda vaginale indlæg.

Sojabønner

Fordele ved bioidentiske hormoner

Hormonniveauet i kroppen har en tendens til at falde med alderen. Dette ses især hos kvinder, der er i perimenopause. Selv om faldet også kan skyldes ubalancer på grund af andre faktorer.

Så i givet fald anvendes bioidentiske hormoner i erstatningsterapi. I samme omfang kan sådanne forbindelser hjælpe med at håndtere de forskellige symptomer i forbindelse med overgangsalderen.

De er også krediteret for at være effektive i behandlingen af insulinresistens, binyrebark- og skjoldbruskkirtelforstyrrelser, osteoporose, fibromyalgi, diabetes og grå stær. Ingen af disse påståede fordele er dog blevet bevist.

Blandt de fordele, der tilskrives bioidentiske hormoner i forhold til andre metoder, er de lavere omkostninger og større sikkerhed, fordi de er naturlige. Disse påstande er imidlertid heller ikke understøttet af kliniske undersøgelser.

Ikke desto mindre viste en undersøgelse, at kræftramte, der gennemgik bioidentisk hormonbehandling, rapporterede symptomlindring. Disse omfattede lindring af migræne og søvnløshed.

Du vil måske være interesseret i: Afbalancer dine hormoner og forbrænd fedt

Risici ved brug af bioidentiske hormoner

Ifølge undersøgelser har bioidentiske hormoner ikke kun vist sig ikke at have nogen fordele, men de mangler også tilsyn fra de relevante sundhedsmyndigheder med hensyn til fremstillingsprocessen og de forbindelser, der anvendes.

Der er dog ikke nogen forskning, der specifikt fastslår, at de er potentielt farligere. De er hverken sikre eller usikre. Eksperter opfordrer blot til forsigtighed ved brug af dem.

Forskere mener, at denne type substitutionsbehandling indebærer de samme risici som andre former for hormonbehandling. Disse potentielle bivirkninger omfatter følgende:

 • Hovedpine
 • Irritabilitet
 • Vægtforøgelse
 • Sløret syn
 • Akne
 • Ømhed i brystvorterne
 • Øget ansigtsbehåring hos kvinder.
Kvinde tager en pille

Alle hormonbehandlinger har risici

Women’s Health Initiative (WHI) gennemførte en stor undersøgelse med mere end 16.000 kvinder i alderen 50-79 år. Blandt konklusionerne var, at risikoen for brystkræft, hjertesygdomme og slagtilfælde steg en smule, når man fik østrogen- og progesteronbehandling.

Senere analyser og fortolkninger af WHI-undersøgelsen og andre lignende undersøgelser har nuanceret resultaterne en smule. Konsekvensen var imidlertid, at mange mennesker begyndte at søge alternative behandlinger. F.eks. med bioidentiske hormoner.

Disse hormoner er, selv om de kan være en mulighed, ikke uden risiko. Vi anbefaler, at de produkter, du ønsker at forbruge, er godkendt af en sundhedsenhed. Desuden bør al behandling drøftes med din læge.

Generelt anbefaler vi, at du ikke bruger hormonbehandling. Men hvis du beslutter dig for at bruge det, bør du tage den laveste effektive dosis i den kortest mulige periode.

Det kan interessere dig ...
Hvad er hormonforstyrrende stoffer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er hormonforstyrrende stoffer?

Vi kan sige, at hormonforstyrrende stoffer er et aktuelt emne. De skaber diskussioner blandt befolkningen og er også grund til bekymring. • Davis R, Batur P, Thacker H. Risks and effectiveness of compounded bioidentical hormone therapy: A case series. Journal of Women’s Health 2014; 23(8): 642-8.
 • Huntley A. Compounded or confused? Bioidentical hormones and menopausal health. Menopause Int. 2011; 17(1): 16-18.
 • Kagan R, Kellogg-Spadt S, Parish S. Consideraciones prácticas de tratamiento en el manejo del síndrome genitourinario de la menopausia. Drugs Aging. 2019; 36(10): 897–908.
 • Manson J, Aragaki A, Rossouw J, et al. Menopausal hormone therapy and long-term all-cause and cause-specific mortality: the Women’s Health Initiative randomized trials. Journal of the American Medical Association. 2017; 318(10): 927–938.
 • Newson L, Rymer J. The dangers of compounded bioidentical hormone replacement therapy. Br J Gen Pract. 2019; 69(688): 540-541.
 • Pinkerton J. What are the concerns about custom-compounded “bioidentical” hormone therapy? Menopause. 2014; 21(12): 1298–1300.
 • Rossouw J, Anderson G, Prentice R, et al. Risks and benefits of estrogen plus progestin in healthy postmenopausal women: principal results from the Women’s Health Initiative randomized controlled trial. Journal of the American Medical Association. 2002; 288(3): 321–333.
 • Sood R, Shuster L, Smith R, Vincent A, Jatoi A. Counseling postmenopausal women about bioidentical hormones: ten discussion points for practicing physicians. J Am Board Fam Med. 2011; 24(2): 202-210.
 • Thompson J, Ritenbaugh C, Nichter M. Why women choose compounded bioidentical hormone therapy: lessons from a qualitative study of menopausal decision-making. BMC Womens Health. 2017; 17(1): 97. https://doi.org/10.1186/s12905-017-0449-0

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.