Lær alt, hvad der er at vide om brystsmerter

Brystsmerter er smerte placeret mellem halsen og maven. Det har forskellige årsager og kan være relateret til hjertet eller ej. I denne artikel, vil vi forklare dets karaktertræk.
Lær alt, hvad der er at vide om brystsmerter

Sidste ændring: 06 august, 2020

Brystsmerter kan komme fra en hver struktur, der sidder i brystkassen. Det kan stamme fra et organ, såsom spiserøret eller musklerne, nerverne eller ribbenene. I den forstand, kan det også sprede sig, hvilket betyder, at smerten kan rejse op til nakken, armene og endda til ansigtet.

Nogle gange, begynder denne smerte som ondt i ryggen. Det afhænger dog af, hvor smerten stammer fra. For at det bliver anset som brystsmerter, skal det dog manifestere sig foran.

Mange personer frygter denne form for smerte. Det skyldes, at de ubevidst forbinder det med problemer med hjertet. Omkring 5% af samtaler på skadestuen omhandler smerter i brystet. Det er mindre gængst hos børnelæger, hvor kun 1% af de akutte besøg omhandler brystsmerter.

I denne artikel, vil vi se nærmere på, hvad der kan forårsage denne type smerte.

For at smerte bliver anset som brystsmerter, bør det komme fra et område mellem halsen og maven. Nogle kan beskrive følelsen som smerte, mens andre måske blot anser det som generende eller som trykken for brystet.

De to kategorier af brystsmerter

Eksperter opdeler som regel denne smerte i to primære grupper: Relateret til hjertet og ikke relateret til hjertet. Dette giver læger mulighed for hurtigt at skelne mellem smerten, som har brug for øjeblikkelig behandling, fra den, som kan blive behandlet mindre akut.

Nedenstående vil vi nævne de kardiale årsager til denne smerte. Derefter, vil vi også nævne nogle grupper af strukturer, som kan forårsage non-kardiale brystsmerter.

Kardiale årsager

 • Iskæmisk hjertelidelse. Denne smerte er det primære tegn på hjertekrampe og hjerteanfald. Det er en meget intens og invaliderende smerte, som manifesterer sig med trykken for brystet. Det er også placeret i området ved hjertet og når ud til armene og halsen. Denne smerte repræsenterer en absolut akut situation.
 • Aortabrud. Selvom aorta har en tyk væg, som modstår stort pres, så kan det stadig briste. Dette er en sjælden klinisk tilstand, der hedder aortadissektion, hvilket forårsager voldsom smerte. Det kræver også øjeblikkelig behandling.
 • Pericarditis. Hjertesækken er hinden om hjertet. Af forskellige grunde, kan der ophobe sig væske og den kan hæve op, hvilket producerer pericarditis. Pericarditis manifesterer sig med brystsmerter, som kan være sporadiske og ofte ændre sig afhængig af personens stilling.

Non-kardiale årsager: Pulmonale brystsmerter

 • Lungebetændelse. Mikrobiel lungebetændelse kan forårsage denne smerte. Det kan være vedvarende og blive mere intenst, når man hoster eller trækker vejret unormalt. Generelt, er det en smerte i siden, som falder sammen med det betændte område.
 • Lungeemboli. Arterierne og venerne i luftvejssystemet kan blive blokeret med blodpropper i en tilstand, der kaldes lungeemboli. Disse blodpropper kan danne sig i lungerne eller komme fra andre dele af kroppen, via blodkredsløbet. Dette er også en ekstremt akut situation.
 • Pneumothorax. Præcis ligesom hjertet er omgivet af hjertesækken, er lungerne omgivet af lungehinden. Hvis rummet, som lungehinden danner, fyldes med luft, kaldes det pneumothorax. Det er meget smertefuldt og kan også være ledsaget af symptomer såsom åndenød.
 • Lungehindebetændelse. Lungehinden kan hæve op. Dette er kendt som lungehindebetændelse eller pleuritis. Som med pericarditis, er smerten sporadisk og kan variere, når man skifter stilling.
Kvinde med brystsmerter

Non-kardial smerte: Smerte, som kommer fra fordøjelseskanalen

 • Kramper i spiserøret. Spiserøret løber gennem midten af brystet for at forbinde maven til munden. Eftersom det er en hul enhed, hvis vægge består af muskler, kan det lide af kramper. Når dette sker, snævres spiserøret ind, hvilket forårsager brystsmerter og forhindrer, at mad kan passere igennem.
 • Gastritis. Selvom maven er længere nede, manifesterer gastritis og dyspnø sig nogle gange op mod brystet. Gastritis er også ofte ledsaget af symptomer relateret til fordøjelsen, såsom at bøvse, sure opstød og kvalme. Smerten i brystet forårsaget af gastroøsofageal reflux føles som en smertefuld knude i midten af brystet.
 • Galdesten. Hvis galdeblæren har galdesten, kan det også påvirke brystet. Mavepine er dog mere gængst. Ifølge den anatomiske position for galdeblæren og placeringen af galdesten, opfatter nogle personer smerte i den højre del af lungerne og op til højre skulder.
Elektrokardiogram

Vi anbefaler, at du læser: Hvorfor lider vi af brystsmerter

Andre årsager til brystsmerter

Som vi nævnte ovenstående, foruden organerne i brystet og maven, kan andre strukturer og situationer også forårsage denne smerte. Dermed, er det altid nødvendigt for læger at udelukke de mest seriøse årsager til denne smertefør de prøver at diagnosticere andre årsager, som kan blive behandlet mindre akut.

Disse årsager er:

 • Psykogeniske årsager. Et panikanfald, for eksempel, kan forårsage brystsmerter. Smerten er dog psykologisk, ikke anatomisk. Der er en følelse af trykken for brystet og ubehag i brystet, som ikke er forårsaget af et organ eller en defekt.
 • Costochondritis. Dette er betændelse i brusken, som forbinder ribbenene med brystbenet. En intens anstrengelse eller slag kan forårsage det. Det er nemt at behandle med anti-inflammatorisk medicin og lokal nedkøling.
 • Myalgi. I dette tilfælde, kan musklerne, der udgør brystvæggen, gøre ondt, enten på grund af anstrengelse, forstuvning, hæmatomer fra et slag eller betændelse. Generelt, består behandlingen af det af anti-inflammatorisk medicin.
 • Neuritis. Nerverne, som går mellem ribbenene, kan hæve op og være en kilde til brystsmerter. Et klassisk eksempel på det er helvedesild, hvor en viral infektion manifesterer sig med voldsom smerte og en brændende fornemmelse, der løber langs den ramte nerve.

Som du kan se, er der et utal af årsager til denne type smerte. Vær sikker på, at du taler med din læge, hvis du har nogen spørgsmål.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Amsterdam EA, Wenger NK, Brindis RG, et al. 2014 AHA/ACC guideline for the management of patients with non-ST-elevation acute coronary syndromes: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;64(24):e139-e228.
 • Bonica JJ, Graney DO. General considerations of pain in the chest. En: Loeser. Bonica’s management of pain. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2001. p. 1114-48.
 • López Bescos L, Fernandez Ortiz A, Bueno Zamora H, Coma Canella I, Lindon Gorbi RM, Cequier Fillat A, et al. Guías de práctica clínica de la Sociedad española de Cardiología en la angina inestable /Infarto sin elevación ST. Rev Esp Cardiol 2000; 53:838-50.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.