Bisonkød eller oksekød: Hvad er sundest?

Bisonkød eller oksekød? Hvad er bedst? Begge anses for at være sunde, men vi fortæller dig, hvilken der er den bedste.
Bisonkød eller oksekød: Hvad er sundest?

Sidste ændring: 15 februar, 2023

Der findes flere forskellige typer kød på markedet, og ikke alle har de samme ernæringsmæssige egenskaber. Derfor er det godt at prioritere dem, der har en større tæthed af næringsstoffer, for at forbedre, hvordan din krop fungerer. Så hvad tror du, der er sundest? Bisonkød eller oksekød? Det fortæller vi dig i denne artikel, så gå ikke glip af den!

Den første ting at tage højde for er, at ernæringseksperter anbefaler at prioritere fisk til fordel for kød. Fisk indeholder færre kalorier, men de indeholder proteiner af højeste kvalitet.

Ernæringsmæssige egenskaber

Bisonkød er kendetegnet ved at være kaloriefattigt, da hver 100 gram af produktet indeholder 109 kalorier. Det indeholder imidlertid et stort antal proteiner af høj biologisk værdi indeni, nærmere bestemt 21,62 gram pr. 100 gram fødevare.

Det skal tages i betragtning, at proteiner er afgørende for at sikre en god muskelsundhed. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i BioMed Research International bidrager disse næringsstoffer til at forebygge sarkopeni og katabolisme af magert væv.

Råt bisonkød

Denne fødevare indeholder ligeledes betydelige koncentrationer af mineraler som f.eks. calcium, jern, magnesium, fosfor og zink. Sidstnævnte har vist sig at være afgørende for differentieringsprocessen af hvide blodlegemer, som er ansvarlige for immunsystemets funktion.

Oksekød indeholder derimod langt flere kalorier, nemlig 288 kalorier pr. 100 g. På samme måde er det markant federe, men har også et højere proteinindhold. Det indeholder 26 gram protein pr. 100 gram mad.

Det skal bemærkes, at det meste af fedtet er af den mættede type. Dette er dog ikke problematisk for hjertesundheden, som det påpeges i en gennemgang offentliggjort i Lipids in Health and Disease.

Ligheder

Begge produkter har et højt proteinindhold af høj biologisk værdi, hvilket er vigtigt for muskelsundheden. Desuden indeholder både bison- og oksekød et stort antal af mineraler der er vigtige for sundheden, så de kan indgå i en sund kost.

Tre bøffer tilberedt forskelligt

Forskelle mellem bisonkød og oksekød

Den største forskel mellem bison- og oksekød ligger i energiindholdet, der kommer an på fedtindholdet. Da bisonkød er meget mere mageret, giver det færre kalorier.

Samtidig har bisonkød et lavere kolesterolindhold. Dette er dog hverken godt eller dårligt nyt, da den endogene produktion af næringsstoffet moduleres alt efter dets tilstedeværelse i kosten. Desuden er der tvivl om, hvorvidt der er nogen form for sammenhæng mellem denne værdi og risikoen for hjerte-kar-sygdom.

Under alle omstændigheder er begge produkter meget lavt indhold af transfedt, så de anses for at være hjertesunde. De giver heller ikke anledning til inflammatoriske problemer, så de kan anbefales for sundheden.

Hvilken type er det bedste valg?

Man skal huske på, at hver person har forskellige ernæringsbehov, så der kan ikke altid opstilles en generel anbefaling. Det står dog klart, at bisonkød i forbindelse med en slankekur kan indtages mere regelmæssigt på grund af dets lavere energiindhold.

Oksekød er dog også et godt valg til næsten alle typer kost. Det ville kun være nødvendigt at være forsigtig med dette produkt hos patienter med nyresygdomme, da et overskud af proteiner kan komplicere organernes filtreringsfunktion.

Desuden bør enhver af disse kødtyper optræde i kosten hos dem, der dyrker sport, da jernindholdet vil forhindre problemer som anæmi, der kan opstå ved overdreven træning. Andre mikronæringsstoffer, der findes i det, kan hjælpe dig med at opnå maksimal fysisk ydeevne.

Bisonkød eller oksekød: To sunde produkter

Både bisonkød og oksekød er sunde produkter, der kan indføres i en varieret kost. Det er dog altid mere tilrådeligt at prioritere forbruget af fisk, da det er blevet forbundet med bedre hjerte-kar-sundhed.

Det skal bemærkes, at havprodukter ud over proteiner af høj biologisk værdi indeholder umættede fedtsyrer, som er i stand til at modulere inflammatoriske mekanismer. Et eksempel på disse er omega-3. Glem ikke at motionere ofte for at sikre en god sundhedstilstand, samt at få tilstrækkelig hvile om natten.

Det kan interessere dig ...
Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskellene mellem kollagen fra kvæg og fisk

I nogle år har eksperter debatteret om, hvilken type kollagen der er bedst. Hvad siger videnskabelige beviser om kollagen fra kvæg og fisk?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, Picca A, Tosato M, Santoro L, Di Giorgio A, Nesci A, Sisto A, Santoliquido A, Landi F. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi: 10.1155/2017/2672435. Epub 2017 Mar 21. PMID: 28421192; PMCID: PMC5379082.
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 25;9(12):1286. doi: 10.3390/nu9121286. PMID: 29186856; PMCID: PMC5748737.
  • Zhu Y, Bo Y, Liu Y. Dietary total fat, fatty acids intake, and risk of cardiovascular disease: a dose-response meta-analysis of cohort studies. Lipids Health Dis. 2019 Apr 6;18(1):91. doi: 10.1186/s12944-019-1035-2. PMID: 30954077; PMCID: PMC6451787.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.