Mineraler i fødevarer til hjertesundhed

Hjertekarsygdomme er den førende årsag til død på verdensplan. I denne artikel, vil vi udforske mineralerne i fødevarer, som bidrager til hjertesundhed.
Mineraler i fødevarer til hjertesundhed
Mariana Sánchez Huergo

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Mariana Sánchez Huergo.

Sidste ændring: 09 august, 2022

På nuværende tidspunkt, er den kost, der dominerer i verden, den vestlige kost. Dette er kendetegnet ved et stort indtag af mættet fedt, natrium og sukker. Den mangler derfor de mineraler, som holder kroppen i balance og sikrer hjertesundhed. 

Dette skyldes, at indtaget af grøntsager, frugter og kornsorter er utilstrækkeligt til at møde det anbefalede daglige indtag. Hvorfor er mineraler i fødevarer dog så vigtige for hjertesundhed?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO), er hjertekarsygdomme den ledende årsag til død på verdensplan. 

Som konsekvens, anbefaler eksperter, for effektivt at forebygge disse sygdomme og behandle dem i tide, at følge en sund kost sat sammen med regelmæssig fysisk aktivitet for at forebygge disse sygdomme eller som yderligere terapi til farmakologisk behandling.

Hvad er hjertekarsygdomme?

Essentielt, er hjertekarsygdomme en gruppe lidelser, som inkluderer hjertesygdomme, cerebrovaskulære sygdomme, sygdomme i blodkar og vaskulære sygdomme. Hvert år, dør 17,1 millioner mennesker på verdensplan på grund af disse lidelser.

Ifølge WHO, kunne 80% af dødsfaldene forbundet med disse lidelser have været forebygget, hvis patienten havde en sund livsstil og også mindskede sine risikofaktorer.

Betydelige risikofaktorer for udvikling af hjertesygdomme

Stegte fødevarer

Overdrevet indtag af fedt, raffineret mel og sukker er relateret til udviklingen af hjertekarsygdomme.

Overordnet, er dårlige kostvaner, sammen med skadelige sundhedsrelaterede vaner, direkte forbundet med udviklingen af åreforkalkning. Denne sygdom består af dannelsen af ophobningen af plakaflejringer i pulsårerne, hvilket forhindrer, at de kan fungere ordentligt.

Her er nogle af de faktorer, som fremmer udviklingen af åreforkalkning:

 • Risikofaktorer relateret til adfærd: Rygning, fysisk inaktivitet, en kost rig på salt og fedt og alkoholisme.
 • Risikofaktorer relateret til stofskiftet: For højt blodtryk, diabetes mellitus, overflødig vægt og fedme.

Sygdomme forbundet med stofskiftet er også tæt relateret til adfærdsmæssige risikofaktorer. Den vestlige kost er forbundet med en overflødig ophobning af fedtvæv, hvilket er reflekteret i menneskers stigende kropsvægt. Overflødig vægt og fedme ændrer organernes funktioner, hvilket udløser sygdomme, såsom diabetes mellitus, hyperkolesterolæmi, forhøjet blodtryk og dyslipidæmi.

I den forstand, er det essentielt at føre en sund livsstil ved at ændre spisevaner og motionere. Trods alt, kan bestemte næringsmæssige anbefalinger hjælpe med at regulere lidelser forbundet med stofskiftet, ligesom kostplaner, der kontrollerer mange risikofaktorer og har en effekt, der beskytter hjertet.

Blandt dem, er den mest kendte Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH kost). På dansk kaldes det en blodtrykssænkende kost.

DASH kosten til hjertesundhed

The National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) udviklede DASH kosten. Overordnet set, er den kendetegnet ved:

 • Stort indtag af grøntsager og frugter.
 • Erstatning af raffineret mel med fuldkorn.
 • Et moderat indtag af fedt og fødevarer af animalsk oprindelse.
 • Lejlighedsvis eller ikke-eksisterende indtag af fødevarer, der indeholder en betydelig mængde sukker.

Overordnet set, modulerer denne kost de primære stofskifterelaterede faktorer, der er forbundet med udviklingen af hjertekarsygdomme. Adskillige meta-analyser viser, at denne kost har et utal af fordele for helbredet. 

Faktisk, sænker det tilfældene af hjertekarsygdomme, blodtryk, total kolesterol, LDL kolesterol, glykeret hæmoglobin, fastende plasmainsulin og endda kropsvægt i kliniske forsøg.

De fordelagtige effekter af DASH kost er relateret til den biologiske effekt af andre næringsmæssige komponenter i fødevarer. Disse inkluderer flavonoider, som har anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber, samt mineraler i fødevarer, der har en effekt på blodårer.

Vær sikker på, at du også læser: Fire naturlægemidler til at rense pulsårer

Hvad er de primære mineraler i fødevarer til at opretholde hjertesundhed?

Fødevarer rige på kalium til at sikre hjertesundhed

Fødevarer rige på mineraler, såsom kalium, magnesium og calcium, kan hjælpe med at opretholde hjertesundhed.

Som du måske har set, påvirker mange næringsstoffer hjertesundhed på en positiv måde. I dette afsnit, vil vi dog fokusere på mineraler i fødevarer, der er nyttige, som et studie udgivet i Current Hypertension Reports understregede.

Mineraler i fødevarer til hjertesundhed: Kalium

For det første, interagerer dette mineral med renin-angiotensinsystemet for at ændre plasmaaktiviteten i nethinden. Dermed, forhindrer den en øgning i blodtrykket. Det deltager også i udskillelsen af renalt natrium. Derfor, sænker den kroppens endoteliale dysfunktionsmarkører.

 • Fødevarekilder til kalium indebærer spinat samt tomater, squash, svampe, bananer, nødder, avocado og chiafrø.

Mineraler i fødevarer: Magnesium

Dette mineral fungerer som en hæmmer for sammentrækningen af den glatte muskel i blodkar, ved at have en vasodilaterende effekt. Dermed, strømmer blodet ved et lavere tryk gennem venerne og arterierne.

 • Fødevarekilder inkluderer nødder, mørk chokolade (70% kakao) og fuldkorn.

Calcium

Som det sidste, har calcium en effekt, der minder om medicinen i gruppen kendt som ACE-hæmmere (Angiotensin Converting Enzyme). Det hæmmer dermed sammentrækning af blodkarrene. Det arbejder også sammen med kalium i udskillelsen af renal natrium.

 • Fødevarekilder inkluderer fedtfattige mælkeprodukter, sardiner, mandler og kikærter blandt andet.

At spise en varieret kost rig på grøntsager, frugter og fuldkorn, sammen med et moderat indtag af fedtfattige fødevarer af animalsk oprindelse sikrer, at man møder kravene til de mineraler og andre næringsmæssige komponenter, der beskytter hjertesundhed. Dermed, vil de få kroppens funktioner til at blive ved med at fungere optimalt. Foruden det, vil de hjælpe med at kontrollere de større stofskifterelaterede risikofaktorer, der er forbundet med udviklingen af hjertesygdomme.

Konklusion

Overordnet set, er det vigtigt at tale med en ernæringsekspert for at få en passende næringsrelateret evaluering og diagnose for at sikre, at ens kostplan møder ens individuelle behov og bidrager til et bedre helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boles A., Kandimalla R., Reddy PH., Dynamics of diabetes and obesity: epidemiologicaal perspective. Biochim Biophy Acta Mol Basis Dis, 2017. 1863 (5): 1026-1036.
 • Chiavaroli L., Viguiliouk E., Nishi SK., Mejia SB., et al., DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta analyses. Nutrients, 2019.
 • Bazzano LA., Green T., Harrison TN., Reynolds K., Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep, 2013. 15 (6): 694-702.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.