8 bivirkninger ved operation af grå stær, som du bør kende til

Som ved ethvert andet kirurgisk indgreb kan der opstå visse komplikationer ved operation af grå stær. Lær om de vigtigste her!
8 bivirkninger ved operation af grå stær, som du bør kende til
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 23 september, 2022

Operation af grå stær er en af de ældste og samtidig en af de hyppigste procedurer i medicinsk praksis. Der kan opstå nogle bivirkninger.

Fra de første forsøg på at genoprette synet hos grå stær-patienter til de nuværende avancerede teknikker er antallet af komplikationer ved denne operation blevet reduceret. Nogle af dem er dog stadigvæk til stede med minimal hyppighed.

Grå stær er en af de vigtigste øjensygdomme hos ældre mennesker. Ved denne sygdom opstår der forskellige grader af uklarhed i den krystallinske linse, en naturlig intraokulær linse, der lader lyset passere til nethinden for at observere verden omkring os.

Denne funktion er mulig takket være den krystallinske linses gennemsigtighed, hvorfor uigennemsigtige områder giver anledning til en nedsat synsstyrke.

Passende forberedelse til forebyggelse af bivirkninger ved operation af grå stær

Præoperativ evaluering er afgørende for enhver operation. Og det er ikke anderledes for øjensygdomme.

En grundig vurdering giver os mulighed for at genkende risikofaktorerne hos den enkelte patient og foregribe forskellige situationer, både under operationen og under genopretningen efter operationen. På samme måde er en præoperativ evaluering afgørende for at vælge den bedste kirurgiske fremgangsmåde i hvert enkelt tilfælde.

Der er forhold, der bør tages i betragtning, da de øger sandsynligheden for bivirkninger ved operation af grå stær. Det er derfor afgørende for, at man kan identificere dem, for at proceduren kan lykkes. Desuden kan man ved at give patienten klare oplysninger undgå urealistiske forventninger.

Blandt de tilstande, der øger risikoen for komplikationer ved operation af grå stær, er følgende:

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 10 naturlige midler mod kløende øjne

Også under selve operationen kan der opstå nogle uønskede situationer, som påvirker resultatet. Disse komplikationer er endnu mindre hyppige og afhænger til dels af den anvendte teknik.

Den højere sandsynlighed for forekomst hos patienter med risikofaktorer viser dog, at intraoperative komplikationer er direkte relateret til den præoperative situation.

Lad os derfor se på de bivirkninger, der hyppigst registreres ved en operation af grå stær. De første fem, som vi vil dele, er efter den kirurgiske handling, og de tre sidste henviser til de komplikationer, der allerede optræder på tidspunktet for indgrebet.

Mand med grå stær

1. Posterior kapselopacitet (PCO)

Dette er den vigtigste komplikation ved operation af grå stær og er årsag til en forringelse af synsstyrken ved at udløse sløret syn. Linsens bageste kapsel er en af de strukturer, der efterlades under ekstraktionsoperationen, da den støtter den intraokulære linse.

Komplikationens oprindelse

Posterior kapselopacitet opstår, når celler, der afstødes under operationen, bliver tilbageholdt som restprodukter. Disse elementers migration ind i kapslen, som har en konformation, der giver gennemsigtighed, hindrer lysets passage.

Korrektion af den negative virkning

Kapsulotomi ved hjælp af YAG-laserteknologi er det første valg til behandling af posterior kapselopacitet. Det er dog et indgreb, der udføres, hvis synsforstyrrelsen er betydelig, hvilket er tydeligt med spaltelampen.

Resultaterne er fremragende, men som ethvert indgreb har det nogle risici:

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

2. Forhøjet intraokulært tryk

En anden årsag til sløret syn efter operation af grå stær er forhøjet intraokulært tryk, som normalt er forbigående. Blandt årsagerne beskrives molekylvægten af det materiale, der er anvendt ved indgrebet, den intraokulære linses placering og brugen af steroiddråber efter operationen.

Stigningen i trykket kan forebygges ved postoperativ indikation af intraokulært tryksænkende lægemidler, enten oralt eller topisk. Patientopfølgningen er dog afgørende, da nogle patienter kræver langvarig antiglaukommedicinering og endda endnu en operation.

3. Fremmedlegeme i det opererede øje

En hyppig komplikation er tilstedeværelsen af et intraokulært fremmedlegeme efter operation af grå stær. Materialet af fremmedlegemet er varierende, og følgende er beskrevet i litteraturen:

 • Øjenvipper.
 • Metalrester.
 • Bomuldsfibre.
 • Plastikrester.
 • Celleaffald fra operationen.
 • Fragmenter af den intraokulære linse.

Gennemgang af udstyret, både præoperativt og ved afslutningen af operationen, samt en grundig postoperativ undersøgelse reducerer hyppigheden af denne komplikation. Generelt anbefales det at fjerne fremmedlegemet, da det afhængigt af materialetypen og dets placering kan udløse store problemer:

 • Infektioner.
 • Hypertension i øjnene.
 • Skade ved mobilisering af fragmenter,

4. Nethindeløsning

Efter en operation af grå stær er der en øget risiko for nethindeløsning sammenlignet med den almindelige befolkning. Symptomerne omfatter tilstedeværelsen af små pletter, der flyder i synsfeltet, kendt som floaters (myodesopsi), fornemmelse af lysglimt (fotopsi) og progressivt tab af synet i form af et gardin.

Disse symptomer bør hurtigst muligt vurderes af en øjenlæge.

5. Endoftalmitis: En af de mest frygtede komplikationer

En af årsagerne til smerter og røde øjne er endoftalmitis, en infektion i øjeæblet. Den opstår, når mikroorganismer trænger ind gennem det kirurgiske snit og koloniserer øjets indre.

Aseptiske foranstaltninger er grundlæggende for at forebygge den, ligesom indikationen af topisk antibiotika før operationen. Behandlingen bør påbegyndes straks, da den påvirker synsevnen.

6. Kapselruptur efter operation af grå stær

Selv om det er en af de bivirkninger, der er beskrevet under operation af grå stær, og den første af de tre, der er intraoperativ, er denne komplikation ret usædvanlig. Blandt årsagerne til den er bl.a. flænger af den bageste kapsel med de instrumenter, der anvendes under operationen, og endog traumer, der opstår ved anbringelsen af den intraokulære linse.

Det er en alvorlig komplikation, da reparationen er en kirurgisk udfordring. Især fordi den normalt forekommer hos patienter med vanskeligt håndterbare grundbetingelser. Desuden fører kapselruptur til andre uønskede virkninger som f.eks. nethindeløsning og makulaødem.

7. Zonular dialyse

Zonular dialyse er en sjælden komplikation ved operation af grå stær, og den er hyppigere hos patienter med risikofaktorer. For at reparere denne zonulære læsion anbefales det at anbringe en spændingsring for at fiksere linsen.

Nærbillede af øje efter operation af grå stær

Enhver okulær kirurgi bør udføres med standarder af høj kvalitet. Det er et meget følsomt område, som kræver stor omhu.

8. Suprakoroidal blødning og operation af grå stær

En sjælden komplikation ved denne operation er suprakoroidal blødning. Ruptur af blodkar ved snittet fører til øget intraokulært tryk med udsivning af okulært indhold gennem selve såret. Det er vigtigt at standse blødningen straks under operationen.

Andre bivirkninger ved operation af grå stær

Selv om de er sjældne, fører intraoperative komplikationer til et dårligt resultat af operationen. Derfor er det så vigtigt at foretage en præoperativ vurdering.

Ligeledes er det blevet bekræftet, at der er en højere frekvens af sådanne komplikationer under operationer af grå stær i udviklingslandene. Dette skyldes de teknologiske begrænsninger i disse befolkningsgrupper og den begrænsede adgang til uddannelse og opdatering.

Som ved ethvert kirurgisk indgreb kan der opstå symptomer i genopretningsperioden som følge af manipulationen af de okulære strukturer. Disse omfatter smerte, fornemmelse af fremmedlegeme og tørre øjne. Den indgivne medicin kan også udløse forbigående bivirkninger.

Hvis symptomerne fortsætter eller er kraftige, bør det være en grund til at konsultere øjenlægen.

Det kan interessere dig ...
8 ting du bør vide om grå stær
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 ting du bør vide om grå stær

Når folk taler om grå stær, tænker du sandsynligvis på ting som "synsproblemer" og "gamle mennesker". Lær mere om sygdommen her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chan, E.; Mahroo, O.; Spalton, D.; Complications of Cataract Surgery; Clinical and Experimental Optometry; 93 (6); 379 – 389; 2010.
 • Villaseñor, J.; Hernández, F.; Martínez, C.; Villar, J.; Síndrome de Pseudoexfoliación y Catarata: Resultados Visuales en Cirugía de Catarata; Revista Mexicana de Oftalmología; 80 (2): 86 – 88; 2006.
 • Benito, B.; Narvaez, C.; Jódar, M.; Sáenz, F.; Santos, E.; Cueros Extraños Intraoculares tras Cirugía de Catarata; Sociedad Española de Oftalmología; 2018.
 • Ferro, J.; Endoftalmitis post Cirugía de Cataratas: Prevención y Tratamiento; Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología; 78 (8); 2013.
 • Galvis, V., Wong, C., Espinoza, J. V., & Tello, A. (2007). Subluxación de un lente intraocular fáquico y catarata secundaria: informe de caso. MedUNAB10(2), 137-140.
 • Diez, J. V., Fernández, F. H., Franco, C. M., & Kuri, J. V. (2006). Síndrome de pseudoexfoliación y catarata: resultados visuales en cirugía de catarata. Revista Mexicana de Oftalmología80(2), 86-88.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.