Makulahul: Symptomer og behandling

Symptomer på makulahul omfatter sløret eller forvrænget syn over tid. Denne tilstand består af et lille hul i midten af nethinden. Lær mere om, hvad det er, og hvordan det behandles i denne artikel.
Makulahul: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 01 september, 2021

Et makulahul er en øjetilstand, der, som navnet antyder, påvirker makulaen. Det er den centrale og vigtigste del af nethinden, fordi den giver dig mulighed for at læse, køre og se verden omkring dig i detaljer. Derfor forårsager en skade på denne del af øjet et fald i synsstyrken.

Videnskabsskolen i Alicante (Spanien) oplyser, at et makulahul er meget mere almindeligt hos patienter over 60 år. Derudover påvirker de 3 ud af hver 1000 mennesker. Der er også en klar kønsforskel, da det påvirker flere kvinder end mænd i et forhold på 3 til 1.

Læs med for at lære mere om symptomer på makulahuller og behandling.

Hvad er et makulahul?

Ifølge University of Navarra Clinic er et makulahul en lille cirkulær åbning i øjets makula. Makulaen er det centrale område af nethinden og er et lysfølsomt væv, der fanger lysstimuli. Derefter opfatter det de billeder, der vil blive sendt til hjernen.

Mens et makulahul er en normal skade, kan patienter også bare opleve den naturlige makula-degeneration, der følger med alderen. Begge tilstande har meget lignende symptomer, som vi diskuterer senere i artiklen.

Her er stadierne for makulahuller:

  • Første grad: Fovea er pletten i midten af makulaen. På dette stadium vil det foveale område af nethinden løsne sig, men det danner ikke et komplet hul. Hvis du ikke behandler dette, vil halvdelen af disse tilstande udvikle sig.
  • Anden grad: Et lille, komplet nethindehul vil dukke op i fovea-området. Uden behandling vil cirka 70% af disse problemer forværres.
  • Tredje grad: Der er en stigning i hullets størrelse til omkring 400 mikron eller flere.
  • Fjerde grad: Glaslegemet er gelatinen, der er inde i vores øjne. I denne fase vil det makulære hul forårsage en løsrivelse af glaslegemet.

Som du kan se, varierer symptomer på makulahul afhængigt af tilstandens grad. Størrelsen på hullet, samt hvor det er på nethinden, vil afgøre, hvor meget patienternes syn vil blive forringet.

Hvad forårsager dem?

Ifølge de tidligere nævnte undersøgelser er der to typer makulahuller baseret på årsagen til hullet. De er:

1. Idiopatisk makulahul

Dette kaldes også senilt, fordi det påvirker patienter mellem 50 og 70 år med normale brydningsfejl (eller uden) og uden tilhørende systemiske tilstande. Glaslegemet bliver uorganiseret og begynder at trække sig sammen med alderen. Som følge heraf forårsager denne ændring trækkraft på makulaen, der resulterer i et hul.

National Eye Institute oplyser, at op til 15% af patienter, der udvikler et idiopatisk makulahul, risikerer at udvikle det i det andet øje over tid.

2. Sekundært makulahul

Makulahuller kan også forekomme som en sekundær konsekvens af en tidligere tilstand. For eksempel hos patienter, der har haft alvorlig nærsynethed, eller som har lidt en øjenskade. Derudover har personer med nethindeløsning eller som har udviklet cystisk makulaødem større risiko for at udvikle denne type skader.

Imidlertid ender kun 1% til 9% af de stumpe øjenskader med at forårsage et traumatisk hul. Også hos unge kan de lukke sig på egen hånd.

Symptomer på makulahuller

American Society of Retina Specialists (ASRS) viser os nogle af de mest almindelige symptomer på makulahul. I de fleste tilfælde (medmindre de er forårsaget af et direkte slag), opstår de gradvist. Som et resultat vil patienten bemærke, at deres syn gradvist bliver sløret.

Ud over at reducere dit syn kan folk med makulahuller bemærke, at lige linjer begynder at bøje. Typerne af forvrænget syn kaldes metamorfoser. Derudover kan du se mørke områder i dit synsfelt (skotomer).

Diagnose af makulahuller

Det første trin i opdagelsen af et makulahul er at gå til en øjenlæge så hurtigt som muligt. De vil give dig særlige dråber i det berørte øje, der vil udvide pupillen. Derefter kan de inspicere dit øje. Derefter bruger de optiske koherens tomografi (OCT) metoder.

OCT er baseret på optisk koherensinterferometri og bruges til at få tomografiske billeder af patientens okulære fundusvæv. Det minder meget om ultralyd. Forskellen er, at i dette tilfælde bruger de lys i stedet for lydbølger til at kortlægge de indre dele af øjet.

Behandling af makulahul

American Academy of Opthalmology (AAO) viser os den generelle behandling af et makulahul. Hver patients individuelle behandling afhænger imidlertid meget af skadens udvikling og dens placering i øjet.

Ved grad 2 til 4 indebærer behandlingen kirurgi. Lægen vil foretage en vitrektomi, som er en operation, der udføres for at fjerne glaslegemet, som får den okulære makula til at stikke frem. Operationen kræver lokal ambulant bedøvelse og følgende instrumenter:

  • Et fiberoptisk lys til at belyse nethinden.
  • En kunstvandingskanyle for at opretholde intraokulært tryk.
  • Et instrument, der skærer og fjerner overskydende glaslegeme.

Denne procedure er meget minimalt invasiv, da den er udført ved hjælp af en række meget små, strategiske snit. Efter fjernelse af det overskydende glaslegeme vil kirurgen placere en slags luftboble i øjnene, der vil holde makulaen på plads og stabilisere den, indtil øjet heler.

Risici og tiden efter operationen

Ifølge Institute of Ocular Microsurgery (IMO) er der en 15% chance for, at makulahullet åbner sig igen over tid. Ud over det bør patienterne huske på følgende punkter, hvis de skal opereres:

  • Dit øje kan gøre ondt efter operationen. Du skal muligvis tage nogle kortvarige lægemidler.
  • Du skal holde dit ansigt i samme position i op til en uge eller mere for at holde luftboblen på plads. Derfor kan du ikke gå i gang med din normale rutine.
  • Du kan ikke rejse med fly eller klatre i bjerge, før luftboblen er opløst. Enhver aktivitet, der ændrer det intraokulære tryk, kan bringe operationens resultater i fare.

Ud over alle disse overvejelser skal du huske på, at helbredelse er gradvis, og at makulahullet ikke pludselig lukker.

Procentdelen af synet, som patienten får tilbage, afhænger også af hullets størrelse, og hvor lang tid det var der. Operationen behøver ikke at reparere dit syn 100%.

Det er ikke alvorligt, men restitutionen er langsom

Som du kan se, er makulahuller ikke en alvorlig klinisk tilstand. Gendannelsesprocessen efter operationen er imidlertid ret langsom og besværlig. Den simple kendsgerning, at patienten skal holde hovedet i samme position i mere end syv dage, er bemærkelsesværdigt i sig selv.

Før du opereres for et makulahul, bør du derfor planlægge dine aktiviteter godt og lade personerne omkring dig vide det. Det vigtigste er dog, at du ikke lader mere tid gå, end det er nødvendigt, før du får det tjekket af en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.