Bivirkninger af overdrevent saltforbrug

Overdrevent saltforbrug kan have skadelige virkninger på dit helbred, f.eks. forringelse af dit kredsløb.
Bivirkninger af overdrevent saltforbrug

Sidste ændring: 26 september, 2023

Ifølge sundhedseksperter og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er et overdrevent saltforbrug ikke godt for dit helbred. Er du klar over bivirkningerne ved at inkludere for meget salt i din kost? Hvis du tror, at du kender nogle af dem, men stadig har spørgsmål, så fortvivl ikke, for vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide, nedenstående.

I mellemtiden skal du huske én ting: Alle ekstremer er skadelige. Prøv derfor ikke at leve uden salt, men indtag heller ikke for meget af det. Det ideelle er altid at følge din læges anbefalinger, da disse vil tage hensyn til din krops specifikke behov.

Salt: Hvor kommer det fra, og hvor meget bør man indtage?

Salt hældes ud på bord

Ifølge data fra Center for Science in the Public Interest:

  • 10 % af det natrium, vi indtager, kommer fra mad og vand.
  • Yderligere 10 % tilsættes ved madlavning og spisning, men denne værdi kan variere alt efter folks vaner. En teskefuld fint bordsalt indeholder den samlede mængde natrium, som vi bør indtage dagligt.
  • Omkring 80 % af den resterende natriummængde kommer fra forarbejdede fødevarer, panerede fødevarer osv., hvoraf de fleste indtages uden for hjemmet og på fastfoodrestauranter. Natriumklorid anvendes i store mængder i f.eks. pølser.

Den mængde salt, der er tilladt pr. person, afhænger af deres fysiske tilstand. Den varierer også alt efter årstiden eller den type mad, der indtages. Der spises f.eks. mindre salt om sommeren eller om foråret end om vinteren. Natriumindtaget pr. dag bør ligge mellem 500 og 2.400 milligram.

Vi finder ofte fødevarer, der langt overskrider disse værdier. F.eks. indeholder pommes frites med dressing omkring 4.900 milligram natrium.

Hvad skal man gøre for at undgå et overdrevent saltforbrug?

For at undgå problemer forårsaget af et for stort saltindtag er det tilrådeligt at undgå forarbejdede produkter, især ost, kager, kødpålæg og fastfood. Samtidig bør du bruge salterstatninger, f.eks. ubehandlet havsalt, og komme mindre og mindre på dine måltider. I begyndelsen vil du mærke forskellen, men derefter vil dine smagsløg vænne sig til det.

Afslutningsvis er det en god idé at prøve krydderier eller ingredienser, der fremhæver madens smag. Krydderier som peber, salvie, merian, basilikum, persille, muskatnød, rosmarin, estragon og spidskommen bør ikke mangle i dit køkken.

Hvilke bivirkninger kan et overdrevent saltforbrug have?

Salt formet som hjerte repræsenterer konsekvenserne ved et overdrevent saltforbrug

Hjerte- og kredsløbsproblemer

Et overdrevent saltforbrug har virkninger i forbindelse med kredsløbet. Disse omfatter arteriel hypertension, myokardieinfarkt og hjertesvigt.

Det kan også forårsage slagtilfælde, emboli og hjerneblødninger, hvilket kan medføre alvorlige og permanente fysiske og neurologiske følger. Dette sker hovedsagelig, fordi salt hæmmer nyrefunktionen. Nyrernes filtreringsfunktion forringes af for meget salt, hvilket også forstærker forhøjet blodtryk i en ond cirkel.

Nyresvigt som følge af overdrevent saltforbrug

Ud over det allerede nævnte kan for meget salt også disponere for dannelse af nyresten eller kalk. Det forårsager også væskeophobning, hvilket forværrer ikke kun nyrernes funktion, men også hjertets og leverens.

Forekomst af tumorer

Indtagelse af meget salt kan fremme forekomsten eller udviklingen af visse typer tumorer, f.eks. brystkræft. Dette bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i 2018 af kinesiske forskere.

Overvægt og fedme

I 2019 analyserede en undersøgelse kaldet INTERMAP forholdet mellem saltforbrug og fedme i forskellige lande. Således blev det konkluderet, at saltforbrug er positivt forbundet med BMI og forekomsten af overvægt eller fedme i Japan, Kina, Storbritannien og USA.

Salttyper: Sundere alternativer til at reducere dit saltforbrug

Himalayasalt

Jodberiget salt

Dette er et jodiseret salt, der er skabt i Finland. Det har et lavt natriumindhold og er rig på kalium og magnesium. Det kan bidrage til at sænke blodtrykket i stedet for at øge det. Det indeholder 56 % natriumklorid (normalt salt 100 %).

Biosal

Dette er en blanding af natriumklorid og kaliumklorid. Det modvirker de negative virkninger, der er angivet ovenstående. Det er mindre skadeligt, men indeholder ingen næringsstoffer, ud over at det er blevet behandlet med blegemidler, kemikalier og jod.

Røgsalt

Det bruges til at give maden en anden smag, men indeholder ingen næringsstoffer.

Rødt eller “hawaiiansk” salt

Det kommer fra øens kyster og indeholder jernoxid, et derivat af vulkansk ler. Det udvindes ved naturlige metoder og ligner havsalt. Det har en meget stærk smag og kan stimulere oxidationen af visse fødevarer.

Hvis du har spørgsmål om, hvordan du kan indtage salt på en sund måde, skal du huske, at du altid kan rådføre dig med din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Forman, J. P., Scheven, L., De Jong, P. E., Bakker, S. J. L., Curhan, G. C., & Gansevoort, R. T. (2012). Association between sodium intake and change in uric acid, urine albumin excretion, and the risk of developing hypertension. Circulation, 125(25), 3108–3116. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.096115


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.