12 fødevarer, som gravide bør undgå

Under graviditeten er det lige så vigtigt, hvad du spiser, som det, du ikke spiser. Der er flere fødevarer, som gravide bør undgå, fordi de er potentielt skadelige for graviditeten.
12 fødevarer, som gravide bør undgå
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Der er nogle fødevarer, som gravide bør undgå. Der er flere, end mange mennesker antager, og flere af dem er i den almindelige kost. Det er vigtigt at identificere dem og ikke at spise dem.

Barnet får næringsstoffer fra moderens ernæring. Under graviditeten har fosteret en accelereret vækst og udvikling. Der er produkter, som gravide bør undgå, fordi de kan påvirke denne proces.

Den største risiko er i fødevarer, der er mere tilbøjelige til at rumme mikroorganismer, der er i stand til at krydse placenta. Dette kan føre til komplikationer som salmonellose eller listeriose.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er vitaminer til gravide, og hvorfor er de vigtige?

Ernæring under graviditeten

Ernæring er et vigtigt aspekt under graviditeten. Det er bedst at få alle fem fødevaregrupper ved hvert måltid:

 1. Frugter.
 2. Grøntsager.
 3. Korn.
 4. Proteiner.
 5. Mejeriprodukter.

Grøntsager bør fylde halvdelen af tallerkenen. Prænatale vitamintilskud bør tilføjes hertil. Generelt bør forbruget af produkter med et højt sukkerindhold og ultraforarbejdede produkter begrænses til et minimum.

Magert kød og enkelt- eller flerumættede fedtstoffer, som f.eks. olivenolie, bør prioriteres. Ligeledes er det tilrådeligt at vælge fuldkorn, da disse er lettere at fordøje.

Fødevarer, som gravide bør undgå

Ligesom der er anbefalinger om, hvad gravide bør spise, er der også anbefalinger om fødevarer, som gravide bør undgå. Vi vil nu se på, hvad de er.

1. Gravide bør undgå fisk med store mængder kviksølv

Selv om fisk er en fremragende kilde til protein og omega-3, er sandheden, at nogle af dem indeholder store mængder kviksølv, og det kan være farligt for både mor og barn. Følgende udgør den sorte liste:

 • Blåfinnet tun.
 • Makrel.
 • Haj.
 • Marlin.
 • Sværdfisk.
 • Kilefisk.
 • Orange savbug.

De bør aldrig spises rå. I så fald er der risiko for overførsel af listeria. Denne bakterie kan inficere vigtige organer som hjernen, rygmarven eller blodbanen.

Røget fisk udgør også denne risiko.

Tun fra dåse

Blåfinnet tun kan indeholde store mængder kviksølv. Dette tungmetal krydser placenta og når frem til fosteret.

2. Fisk og skaldyr

Blandt de fødevarer, som gravide kvinder bør undgå, er der også enhver form for rå fisk og skaldyr. Produkter som rejer, muslinger og østers bør altid spises kogte. Disse fødevarer kan overføre anisakis, en parasit, der forårsager alvorlige skader på fordøjelsen.

3. Råt kød

En anden fødevare, som gravide bør undgå, er underkogt eller dårligt tilberedt kød. Det bør altid være gennemstegt, da det også kan indeholde bakterier.

Forskellige typer kød indeholder desuden en parasit kaldet Toxoplasma gondii, som kan forårsage toxoplasmose. Kylling skal derimod altid være gennemstegt.

4. Kødtilberedninger

Der findes flere kødtilberedninger, som kan indeholde parasitter eller bakterier. Blandt dem er patéer, kødpastaer, fyldte kyllinger, usyret skinke og foie.

Til denne gruppe hører også pølser som f.eks. chorizo, mortadella og salami. Det er bedst at fjerne dem helt fra den gravide kvindes kost.

5. Upasteuriserede fødevarer og visse oste

Flere mejeriprodukter er også med blandt de fødevarer, som gravide bør undgå. Det er forbudt at drikke rå mælk eller nogen af dens biprodukter. Alle mejeriprodukter, der indtages, skal være pasteuriserede, da der er stor risiko for overførsel af skadelige mikroorganismer.

På samme måde skal man være særligt forsigtig med bløde oste og blåskimmelost. Disse har mere fugtighed og mindre syreindhold end hårde oste. Derfor er det meget let for bakterier at slå sig ned der. Blandt disse kan nævnes brie, feta, gouda og cheddar.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Placentas placering: Hvad betyder det i graviditeten?

6. Gravide bør undgå rå æg

Rå eller ukogte æg er også på listen over fødevarer, som gravide bør undgå. De udgør en risiko for overførsel af salmonellose.

Ideelt set bør de spises kogte, når æggeblommen er hårdkogt. Det er ikke tilrådeligt at indtage tilberedninger som hjemmelavet mayonnaise, æggesnaps, hollandaisesauce og rådej.

7. Vær forsigtig med frugt og grøntsager

Frugt og grøntsager er mere end tilrådeligt under graviditeten.

Det er dog meget vigtigt at sørge for, at de er godt vasket, da der er risiko for at få toxoplasmose. Alle typer rå spirer bør undgås, da de ofte indeholder bakterier som E. colli og Salmonella.

8. Slik og fastfood

Selv om denne type fødevarer ikke er forbudt, er det tilrådeligt at undgå dem. De har normalt et højt sukkerindhold eller meget fedt. De er også produkter, der fremmer vægtøgning.

9. Koffein

Koffein er som sådan ikke en del af de fødevarer, som gravide bør undgå. Det er dog meget vigtigt, at forbruget af koffein er velreguleret.

Det anbefales ikke at drikke koffeinholdige drikkevarer i graviditetens første trimester. Derefter op til maksimalt 300 milligram om dagen, hvilket svarer til en stor kop.

10. Urtete

Både urtete og urtetilskud bør undgås under graviditeten. Der er ingen beviser for, at de skader, men der er heller ingen beviser for, at de ikke gør det. Oplysningerne om dette emne er meget sparsomme, og derfor er det mest tilrådelige at være forsigtig.

11. Gravide bør undgå alkohol

Alkohol kan ikke betragtes som en fødevare, men det er vigtigt at medtage det på listen over produkter, der ikke bør indtages under graviditeten. Selv om der er en vis uenighed om det, er der tilstrækkelig dokumentation for, at alkohol øger risikoen for lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og abort.

Gravid kvinde afviser alkohol, da det er noget af det, gravide bør undgå

Ingen mængde alkohol er acceptabel under graviditeten. Det kan altid skade fosteret.

12. Andre fødevarer, som gravide bør undgå

Andre fødevarer, som gravide kvinder bør undgå, er færdigpakkede sandwiches, da de ofte indeholder utilstrækkeligt gennemstegt kød, ost og grøntsager. Brunalger er ligeledes kontraindiceret, da de kan have skadelige virkninger på moderens skjoldbruskkirtelfunktion.

Grønalger bør indtages med måde.

Pas på din ernæring under graviditeten

De fødevarer, som gravide generelt bør undgå, er dem, der ikke er gennemkogte eller desinficerede. Fødevarer er en vej for overførsel af skadelige biologiske agenser, og det kan påvirke graviditeten.

Det er også meget vigtigt at overholde de rette hygiejneforanstaltninger, f.eks. at vaske hænder før man spiser og holde køkkenredskaberne rene. Det er også meget vigtigt at opbevare fødevarer korrekt og ikke at blande rå fødevarer med tilberedte fødevarer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Valls, A., Pascual, C. Y., & Esteban, M. M. (2003). Anisakis y anisakiosis. Allergologia et immunopathologia, 31(6), 348-355.
 • Pamer, E. G. (2004). Immune responses to Listeria monocytogenes. Nature Reviews Immunology, 4(10), 812-823.
 • Edmundo, B. R. R., Saraí, D. Q. M., de Jesús, G. G. G., Elizabeth, M. Z. C., Carolina, S. L., & María, T. B. R. (2005). Conocimientos de mujeres gestantes sobre los requerimientos nutricios en el embarazo. Rev Enferm IMSS, 13(1), 3-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.