Nogle bizarre fødevarer og deres næringsværdi

Nogle bizarre fødevarer spises kun i visse dele af verden, og det er ikke alle, der kan lide dem. Udforsk seks bizarre fødevarer her.
Nogle bizarre fødevarer og deres næringsværdi

Sidste ændring: 09 maj, 2023

Vi vil fortælle dig om nogle bizarre fødevarer og deres næringsværdi. Selv om de på ingen måde er ting, vi selv ville tænke på at indtage, kan de faktisk indgå i kosten og dække mangler. Selvfølgelig kan de fleste af dem kun findes i meget specifikke lande. Er din mave klar til dem?

For det første ved vi alle, hvor gavnligt det er at følge en varieret og afbalanceret kost. Det sikrer, at dit ernæringsbehov dækkes dagligt, hvilket er afgørende for, at kroppens fysiologi kan udvikle sig korrekt.

Følgende bizarre fødevarer anses for det meste for at være sunde. Når det er sagt, ville de fleste af os helt sikkert ikke være villige til at prøve dem. Du vil finde ud af hvorfor!

1. Bizarre fødevarer: Sprød fugleedderkop!

Denne fødevare er karakteristisk for det cambodjanske område. Den har en smag, der er en blanding mellem kylling og torsk.

Den udmærker sig ved sit proteinindhold af høj kvalitet. Dens proteiner har alle de essentielle aminosyrer og en god score med hensyn til fordøjelighed. Dette er med til at mindske risikoen for at udvikle sygdomme, der påvirker den magre masse.

Fugleedderkop på tallerken er eksempel på bizarre fødevarer

2. Hvalfedt og -skind

Dette spises i Grønland og konserveres ved nedfrysning. Det har en olie- og gummiagtig konsistens og er en kilde til C- og D-vitamin.

Sidstnævnte er meget vigtigt, da mangel på det har vist sig at være forbundet med et dårligere helbred. Både spæk og skind fra døglingen spises rå, selv om det i nogle regioner er almindeligt, at det først gennemgår en stegningsproces.

Hval i havet

3. Ost med orme

På øen Sardinien serveres en type ost med en stærk smag, som gorgonzola, men med det særlige kendetegn, at den har orme, der kan hoppe op til 15 centimeter. Dette skyldes, at produktet er fremstillet af fåremælk, der huser larverne af ostefluen. Disse larver udklækkes inden indtagelse.

Det er dog stadig et produkt med en høj næringstæthed. Det indeholder kvalitetsprotein og A-vitamin.

Ost med orme i er eksempel på bizarre fødevarer

4. Kuglefisk

Kuglefisk er meget værdsat i det japanske område. Problemet er, at den indeholder en gift, som vi stadig ikke har nogen modgift mod. Derfor kan den betragtes som meget farlig at indtage, da den skal tilberedes af en specialist.

Hvis du får dens magre og spiselige del, opnår du også et højt protein- og omega-3-indtag.

Stenfisk

5. Levende blæksprutte: Bizarre fødevarer

I Sydkorea tilberedes blæksprutte ikke før indtagelse, men serveres i en skål med frø og sesamolie. Det er stadig en risikabel spise, da tentaklerne kan sidde fast i ganen.

Men hvis du formår at spise den uden problemer, tilfører du din krop protein og jod. Sidstnævnte mineral er relateret til skjoldbruskkirtlens korrekte funktion, som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Blæksprutter på tallerken

6. Musvin

Vi kunne ikke bare tale om mad. Vi måtte også have en mærkelig drik med på listen.

Musvin indtages i Kina som et tonikum mod lever- og hudproblemer. Det bruges også som et middel mod astma. Det er en type vin, som en familie af mus er blevet druknet i i et år. Smagen er slet ikke behagelig.

Rødvin skænkes i glas

Har du lyst til at prøve nogle af disse bizarre fødevarer?

Overalt i verden findes der masser af bizarre fødevarer, som kan betragtes som positive ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt. Mange af dem har det, der er nødvendigt for at undgå underskud, der kan påvirke vores helbred negativt, som det er tilfældet med D-vitamin.

Men det er bestemt ikke afgørende at inkludere disse fødevarer i din kost! Og de fleste af os har alligevel ikke adgang til dem. Vi håber dog, at du har nydt at se, hvordan folk i andre lande får deres ernæring fra!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184-193. doi:10.26444/aaem/112331

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.