Natto: Den viskøse japanske fødevare, der indeholder probiotika

Natto er en traditionel japansk fødevare med mange sundhedsmæssige fordele. En af dem er dens probiotiske virkning. Vi fortæller dig mere om det, og hvordan du spiser det her.
Natto: Den viskøse japanske fødevare, der indeholder probiotika
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 07 december, 2022

Natto er en japansk fødevare fremstillet af fermenterede sojabønner med unikke egenskaber. Den har en ammoniaklignende lugt, en slimlignende konsistens og en smag, som kun 62 % af japanerne kan lide. Men da den er fermenteret, har den anerkendte sundhedsmæssige fordele.

Denne traditionelle fødevare findes i tre slags:

 1. Hamanatto.
 2. Itohiki.
 3. Daitokuji natto.

Hamatto og daitokuji fremstilles ved at tilsætte skimmelsvamp i 24 timer. I itohiki tilsættes bakterier, og den dyrkes i 24 timer uden tilsætning af salt.

Dens største fordel er altid, at den er probiotisk. Her vil vi analysere natto som en funktionel fødevare. Gå ikke glip af det.

Hvad er natto?

Natto er en traditionel japansk fødevare fremstillet af fermenterede sojabønner. Det er ikke lavet med hvilke som helst bakterier. Der anvendes Bacillus natto, som giver produktet sit navn. Sojabønnerne efterlades med usædvanlige sensoriske egenskaber, hvilket har gjort denne fødevare kontroversiel.

Dens konsistens er geléagtig, som en slags slim. Lugten er ammoniaklignende, og den serveres normalt separat på restauranter for ikke at forstyrre resten af gæsterne.

Selv om smagen er lidt mere behagelig end lugten, er der kun få, der kan lide den. Men da det betragtes som en gavnlig fødevare, er der mange, der spiser det.

En portion natto på 100 gram giver følgende:

 • Kalorier: 211.
 • Protein: 19 g.
 • Fedt: 11 g.
 • Sukker: 13 g.
 • Fibre: 5,4 gram.
 • Komplekse kulhydrater: 4,9 gram.
 • Mættet fedt: 1,6 gram.
 • C-vitamin: 13 milligram.
 • Jern: 8,6 milligram.
 • Kalium: Kalium: 729 milligram.
 • Calcium: 217 milligram.
Natto

De organoleptiske egenskaber ved denne ret falder ikke i alles smag.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Probiotika: Hvornår bør man tage det?

En japansk probiotika

Når natto laves, vaskes hele sojabønner og lægges i blød natten over i varmt vand. Derefter koges de i 20-30 minutter i en trykkoger.

De kogte bønner opbevares ved 45 grader celsius, inden de probiotiske bakteriestammer podes. Herefter fermenteres de i 18-20 timer.

Bacillus natto har i dyreforsøg vist sig at have antiinflammatoriske, antioxidant, enzymatiske og immunmodulerende egenskaber. I en behandling af overvægtige mus var bakterien desuden i stand til at sprede tarmfloraen hos de undersøgte forsøgsdyr.

Men ikke nok med det, den reducerede også dyrenes kropsvægt betydeligt. Desuden blev triglyceriderne og det samlede kolesterolindhold sænket.

Desuden blev det konstateret, at denne Bacillus fungerede som probiotikum, når den blev anvendt i svinefoder i 28 dage. For at bekræfte teorien blev 90 grise fodret med Bacillus natto i 35 og 40 dage. Forfatterne til artiklen fremhæver det antibiotiske potentiale, da tilstedeværelsen af bacillen modvirkede Escherichia coli.

Men ikke alle undersøgelser blev udført på dyr. En anden nyere undersøgelse har undersøgt virkningerne på menneskets tarmmikrobiota ved indtagelse af natto-kapsler.

Det blev konstateret, at der var en betydelig stigning i bifidobakterier hos de undersøgte personer. Bifidobakterier er mikroorganismer, der lever i tarmfloraen og er forbundet med et generelt godt helbred. De kan nedbryde mad og bekæmpe patogene mikroorganismer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er magnesiumstearat i kosttilskud farligt?

Andre fordele ved natto

Natto har også andre fordele, da det betragtes som en superfood. Lad os se på det i detaljer.

Det kan hæmme virusinfektioner

I videnskabelige undersøgelser blev det fastslået, at patienter behandlet med et ekstrakt af natto hæmmer virusinfektioner, såsom alvorligt akut luftvejssyndrom på grund af coronavirus (SARS-CoV-2) og bovin herpesvirus 1 (BHV-1). Ifølge forfatterne opnås dette ved at nedbryde de virale partikler.

En anden undersøgelse viste, hvordan enzymet nattokinase er i stand til at ødelægge S-proteinet i coronavirussen. Dette protein er afgørende for, at virussen kan trænge ind i cellerne. Analysen viste, at S-proteinet på celleoverfladen blev nedbrudt, når nattokinase blev tilsat kulturmediet.

Det kunne være et alternativ til behandling af hjerte-kar-sygdomme

Forskning viste, at nattokin, den mest aktive ingrediens i natto, har fibrinolytisk aktivitet, antihypertensive, hypolipidæmiske, antiaterosklerotiske, trombocytære og neuroprotektive virkninger.

Tidlige undersøgelser viste, at nattokin forbedrede trombolyseaktiviteterne. Det foreslås, at dette skyldes antitrombotiske, antikoagulerende, antioxidant og lipidsænkende virkninger.

En anden undersøgelse beskrev, hvordan tilskud af nattokin 9 gange dagligt var effektivt til at undertrykke udviklingen af åreforkalkning hos patienter med åreforkalkede plaques. Behandlingen med stoffet varede 26 uger.

Nattokins virkning på arteriel hypertension er også blevet analyseret. Tilskuddet blev anvendt i 8 uger til patienter med højt blodtryk, og det blev konkluderet, at både det systoliske og diastoliske blodtryk blev reduceret.

Person måler sit blodtryk

Den kardiovaskulære effekt af fødevaren er ikke relateret til dens probiotiske egenskaber. Den ville virke gennem andre mekanismer.

Hvordan laver man hjemmelavet natto?

Bacillus subtilis natto-stammen bør anvendes ved tilberedning af natto, fordi det er den, der giver den unikke og karakteristiske fermentering af produktet. Disse ingredienser er nødvendige til dette:

 • Vand.
 • 500 gram sojabønner.
 • 1 g Bacillus subtillis natto-sporer (eller også 50 g allerede tilberedt natto).

Til at begynde med skal alle de redskaber, der skal anvendes, koges for at undgå krydskontaminering. Når dette er gjort, lægges sojabønnerne i blød i 12 timer, selv om mange anbefaler at lade dem ligge i op til et helt døgn.

Når de har gennemgået blødgøringsfasen, skal de koges i 15 minutter i en trykkoger eller ved middelvarme i 6 timer. Når de er kogt, tages de af varmen, afdryppes og får lov til at afkøle til stuetemperatur. Derefter skal de stilles et varmt sted, indtil de har en temperatur på ca. 50 grader Celsius. Du skal bruge et termometer.

Når de har denne temperatur, skal du tilsætte bakterierne. Hvis du ikke har Bacillus natto-pulveret, kan du putte 50 gram tilberedt natto i. Rør rundt, så bakterierne bliver godt integreret med de kogte sojabønner.

Lad det gære ved en konstant temperatur på 40 grader Celsius i 24 timer. Du kan stille det i ovnen eller i en yoghurtmaskine for at opnå den ideelle gæring.

Når gæringen er sket, er det klar til at blive spist. Selv om mange lader det trække i køleskabet i yderligere en til tre dage.

Det kan interessere dig ...
Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?

Røde gærris markedsføres som et kolesterolsænkende kosttilskud. Er der beviser for dette? I denne artikel vil vi tale om det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hongjie Chen y col. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018; doi: 10.1177/1177271918785130
 • Ji Young Kim. Effects of nattokinase on blood pressure: a randomized, controlled trial. Hypertens Res
  . 2008 Aug;31(8):1583-8. doi: 10.1291/hypres.31.1583.
 • Kanako Kono y col. Fluctuations in Intestinal Microbiota Following Ingestion of Natto Powder Containing Bacillus subtilis var. natto SONOMONO Spores: Considerations Using a Large-Scale Intestinal Microflora Database. Nutrients 2022, 14(18), 3839; https://doi.org/10.3390/nu14183839
 • Mami Oba. Natto extract, a Japanese fermented soybean food, directly inhibits viral infections including SARS-CoV-2 in vitro. Biochem Biophys Res Commun. 2021 Sep 17; 570: 21–25.
 • Medline. Bifidobacterium animalis subsp. lactis. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/891.html
 • N N Ren y col. [A clinical study on the effect of nattokinase on carotid artery atherosclerosis and hyperlipidaemia]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 2017 Jul 11;97(26):2038-2042. doi: 10.3760/cma.j.issn.0376-2491.2017.26.005.
 • Pinggui Wang. Bacillus natto regulates gut microbiota and adipose tissue accumulation in a high-fat diet mouse model of obesity. 27 March 2020. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S175646462030147X
 • Sandra R B Ruiz Sella. Bacillus subtilis natto as a potential probiotic in animal nutrition. Crit Rev Biotechnol. 2021 May;41(3):355-369. doi: 10.1080/07388551.2020.1858019. Epub 2021 Feb 9.
 • Takashi Tanikawa. Degradative Effect of Nattokinase on Spike Protein of SARS-CoV-2. Molecules 2022, 27(17), 5405; https://doi.org/10.3390/molecules27175405
 • Xiaohua Guo. Screening of Bacillus strains as potential probiotics and subsequent confirmation of the in vivo effectiveness of Bacillus subtilis MA139 in pigs. Antonie Van Leeuwenhoek. 2006 Aug;90(2):139-46. doi: 10.1007/s10482-006-9067-9. Epub 2006 Jul 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16820971/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.