Bliver vi nødt til at desinficere mad for at undgå smitte?

Natron, eddike, klorhexidin, citron... Der er på nuværende tidspunkt meget snak om forskellige produkter, som kan desinficere fødevarer, men vi ved ikke, om de rent faktisk er effektive. Hygiejne i køkkenet, opbevaring og tilberedningstemperatur er essentielt for at undgå sygdomme.
Bliver vi nødt til at desinficere mad for at undgå smitte?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Under coronavirus-pandemien, er vi blevet meget bekymrede om fødevaresikkerheden og de forbehold, vi bør tage for at undgå smitte. Spørgsmålet om, hvor vidt vi bør desinficere mad for at undgå at blive smittet, er kommet frem som et resultat af det.

Det er vigtigt at lære om de grundlæggende sikkerhedsforbehold, når man håndterer mad, eftersom de kan være meget nyttige for os, især i disse tider med pandemi.

Læs videre og lær mere om det i denne artikel.

Coronavirus og andre patogener i fødevarer

De forbehold, der anbefales for at mindske risikoen for smitte, er generelle. De eksisterer derfor ikke blot for at bekæmpe coronavirus.  Ifølge nogle eksperter, er det ikke sandsynligt, at fødevarer kan overføre coronavirus, eftersom sygdommen på nuværende tidspunkt primært overføres fra person til person.

Fødevarer kan dog komme i kontakt med luftvejsdråber fra en smittet person. Dette kan med tiden finde vej til vores slimhinder. Af den grund, som med andre infektiøse patogener, bliver vi nødt til at være ekstremt påpasselige med ikke hyppigt at røre ved vores mund, øjne og næse med vores hænder.

Vi skal også holde vores hænder rene og kontrollere temperaturen, opbevaringstiden og tilberedningen af alle fødevarer. Dette er nøglerne til at holde vira og bakterier væk.

Er det nødvendigt at desinficere mad?

For det første, er det vigtigt at vide, at maden, som bliver leveret i vores supermarkeder og på markederne, er sikkert. Der er ingen grund til at tro, at det vil forårsage nogen helbredsproblemer. Alle professionelle i fødevarekæden tager alle de nødvendige forbehold, både nu og før pandemien.

I første omgang, behøver vi derfor ikke at tænke over at desinficere mad for at undgå smitte, uanset patogenet. Det er dog værd at se på de bedste måder at købe, opbevare og tilberede hver type fødevare på, eftersom disse forbehold altid vil give os mulighed for at forblive sikre fra alle typer af mulige sygdomme.

Kvinde handler i supermarked

At desinficere mad: Grundlæggende forbehold indenfor fødevaresikkerhed

Som vi allerede har forklaret og som vi aldrig vil blive trætte af at gentage, når det kommer til at købe og håndtere mad, er det mest grundlæggende krav at have meget rene hænder, overflader og køkkenredskaber. Vi bør også være særligt opmærksomme, når vi anvender forskellige typer af fødevarer i samme opskrift.

Med disse grundlæggende hygiejnepraksisser, fjerner vi allerede de mest gængse måder, hvorpå fødevarer bliver inficeret. Når det er sagt, er der dog nogle mere specifikke forbehold, som vi bør tage, når vi håndterer forskellige typer af fødevarer.

1. Kød og fisk

Det er ekstremt usandsynligt, at kød og fisk er inficeret eller kan blive inficeret med coronavira. De kan dog bære andre typer af bakterier, som kan forårsage madforgiftning.

Forbeholdene, man bør tage med hensyn til denne type af fødevare, er:

  • Køb altid frisk kød og fisk af god kvalitet. Bed dem rengørene stykkerne og fjerne indvolde.
  • Kom øjeblikkeligt produkterne i køleskabet. Når de er i køleskabet, skal de holdes adskilt fra andre fødevarer, som allerede er blevet tilberedt. Hvis du ikke vil spise det med det samme, kan du fryse det ned.
  • Vær sikker på, at stykkerne er ordentligt tilberedt hele vejen igennem. Temperaturer på 75 grader Celsius i midten af produktet er nok.

2. Æg

Æg er et delikat produkt og en af de primære måder at sprede salmonella på. Du bør opbevare dem ved en konstant temperatur og det anbefales ofte at opbevare dem i køleskabet. Modsat, hvad folk ofte gør, bør du ikke vaske skallen, da det giver en beskyttende barriere.

Når de tilbredes sikkert, bør man tilberede det hele – både hviden og blommen – og altid opbevare enhver ret, der indeholder æg, som du vil spise senere, i køleskabet.

3. Frugter og grøntsager

Selvom vi ved, at varme og tilberedning slår alle mulige giftige stoffer ihjel, inklusiv coronavirus, behøver vi ikke at tilberede alle friske grøntsager og frugter for at kunne spise dem. Det vigtige er at rengøre hvert stykke frugt eller grøntsag, som du vil indtage.

Kvinde skyller salat som alternativ til at desinficere mad

Det eneste, du skal gøre, er at gnubbe dem grundigt, mens du skyller dem under en rindende vandstråle. Du kan gøre dette med en særlig børste eller gnubbe dem med dine hænder. Tør dem derefter med et stykke køkkenrulle og opbevar dem det rigtige sted.

Du bør kun købe frugter og grøntsager, som er i god stand. Hvis du vil spise dem skrællede, så bør du sikre dig, at du vasker dem, før du skræller dem, for ellers kan kniven blive inficeret med skidtet fra skrællen.

Skal vi desinficere mad, der er pakket ind?

I forbindelse med den nuværende coronavirus-pandemi, undrer mange personer sig over, hvad vi skal gøre med varerne, når vi kommer hjem fra indkøb.

For det første, kan indpakningen kun blive “inficeret”, hvis en person har rørt ved den med inficerede hænder eller hostet eller nyst på den. Det er kun muligt at inficere en beholder eller indpakning og aldrig indholdet.

Du bør derfor være ekstra opmærksom på at vaske dine hænder grundigt og ikke at røre ved mund, ansigt og øjne, når du kommer hjem fra indkøbFor at være på den sikre side, kan du tørre indpakningerne med et stykke køkkenrulle eller en vådserviet.

En anden mulighed er at lade de ikke-letfordærvelige produkter ligge i poserne i nogle få timer, før du opbevarer dem i køkkenet.

Som konklusion, behøver du ikke at desinficere mad, men du bliver nødt til at følge de normale forebyggende foranstaltninger.

De sikreste forbehold, der anbefales af eksperter, er grundlæggende foranstaltninger for fødevaresikkerhed. Det er dem, vi allerede har nævnt: At væske hænder og alle køkkenredskaber samt overflader grundigt, opbevare og tilberede fødevarer ordentligt og undgå, at fødevarer inficerer hinanden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Beatriz Robles Martínez. ¿HAY QUE DESINFECTAR LA COMIDA Y LOS ENVASES PARA EVITAR CONTAGIOS? El Comidista | El País. Disponible en: https://elcomidista.elpais.com/elcomidista/2020/04/16/articulo/1587043302_850699.html
  • Manual sobre las cinco claves para la inocuidad de los alimentos. Organización Mundial de la Salud. 2007.
  • Moreno M, Alarcón A. Higiene alimentaria para la prevención de trastornos digestivos infecciosos y por toxinas. Revista Médica Clínica las Condes. Setiembre 2010. 21(5):749-755.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.