Blodtransfusioner - Formål og procedure

Blodtransfusioner kan udsætte mange menneskers død, blandt andet dem. der bløder, og dem med et knoglemarvsproblem eller en medfødt sygdom.
Blodtransfusioner - Formål og procedure

Sidste ændring: 19 august, 2020

Blodtransfusioner er en af ​​søjlerne i moderne medicin, fordi proceduren redder mange liv ved at udskifte blod, en person kan have mistet på grund af en skade.

De første blodtransfusioner, vi kender til, skete i det 17. århundrede. Det var dog først i det tyvende århundrede, at forskere identificerede forskellige typer blodgrupper. Indtil da kunne transfusioner vise sig at være livstruende.

Blodgruppen er en klassificering af blod i henhold til karakteristika for de røde blodlegemer og deres serum. Når en person får blod fra en gruppe, der ikke er deres egen, forekommer inkompatibilitetsreaktioner, og de kan føre til død.

Denne idé var et vendepunkt i udviklingen af ​​blodtransfusioner og gjorde dem til en sikker og effektiv procedure. I dagens artikel fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide om dem.

Blodtransfusioner – proceduren

Blodtransfusioner er en rutinemæssig procedure inden for medicin. De består af en patient, der modtager blod, eller nogle af dets afledninger, fra en anden person. Så blodet indeholder følgende elementer:

  • Røde blodlegemer, der er ansvarlige for transport af ilt og hjælper med at eliminere giftstoffer.
  • Hvide blodlegemer, som hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner.
  • Blodplader, der er involveret i blodkoagulation.
  • Plasma, den flydende del.

For at udføre en blodtransfusion, skal en person først donere blod. En donor er selvfølgelig en frivillig, der ikke modtager nogen form for vederlag for at give blod.

Se også: Mand redder millioner af babyer med sit blod

Procedure for donation af blod

Blodtransfusioner er mulige, fordi personer, som denne kvinde, donerer blod

Donation er en virkelig simpel procedure, der kan hjælpe med at redde en persons liv. For at være donor skal du være ved godt helbred, veje mere end 50 kg og ikke være anæmisk eller have andre blodproblemer.

For at donere blod skal du gå til et specialiseret center eller udnytte forskellige sundhedskampagner. Disse finder normalt sted på offentlige steder, såsom skoler, universiteter og rådhuse.

Når du først er der, sidder du med armen udstrakt på et armlæn. Den ansvarlige måler dit blodtryk og sørger for, at du er i en tilstand, hvor du kan donere. Derefter binder de et knebelpres om din arm.

Når knebelpresset er på plads, vil sygeplejersken finde den rigtige blodåre og indsætte en nål i den. Nålen skal være steril, og de skal også rengøre din hud, inden den indsættes. Når nålen er sat ind, vil blodet fylde en pose på ca. 500 ml.

Proceduren er mere enkel, end den ser ud til, og den er også smertefri. Den varer cirka ti minutter. Derefter vil laboratoriet give dig en lille snack, så du kan komme dig. Denne procedure fører sjældent til komplikationer.

Nogle undersøgelser har vist, at folk donerer cirka 92 millioner enheder blod hvert år. Der er dog stadig et underskud på 22 millioner enheder verden over. Derfor bør vi alle blive donorer.

Du kan måske lide: Skævt hoved hos spædbørn: Forebyggelse og behandling

Hvad er formålet med blodtranfusioner?

Blodtranfusioner bruges til behandling af patienter med underskud i nogen af ​​deres blodkomponenter. F.eks. personer med en mangel i deres knoglemarv, der ikke kan generere blodlegemer.

Læger bruger denne procedure til behandling af hæmofili for at sikre, at disse patienter kan udføre koagulationsprocessen korrekt. Andre anvendelser er:

  • Efter blødning, for at genopfylde blodvolumen.
  • Store operationer, hvor du kan miste meget blod, såsom organtransplantationer og reparation af kvæstelser.
  • Kronisk anæmi.
  • Patienter, der gennemgår kemoterapi.

Hvad er risikoen ved denne procedure?

Generelt er blodtransfusioner en sikker procedure. Imidlertid kan komplikationer dog forekomme, selvom risikoen er lav. De mest almindelige er milde allergiske reaktioner, der forårsager udslæt og feber.

Ligeledes skal du vide, at det kan føre til infektioner, selv når laboratorieteknikere har testet donorblodet for at udelukke smitsomme infektioner, såsom HIV eller hepatitis.

Desværre fører nogle transfusioner til immunreaktioner. Dette skyldes, at immunsystemet angriber fremmede transfunderede røde blodlegemer.

Konklusion om blodtransfusioner

Blodtranfusion er en procedure, der kan redde mange menneskers liv. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at alle sunde mennesker kan være donorer. Når alt kommer til alt kan det være dig, der har brug for blod fra en donor en dag.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.