Mand redder millioner af babyer med sit blod

Donationer er vigtige. Skæbnen ville have det, at han var i stand til at redde sit barnebarn.
Mand redder millioner af babyer med sit blod

Sidste ændring: 25 april, 2019

I denne artikel vil vi snakke om en mand der redder millioner af babyer med sit blod. Dette er en af de positive historier, fulde af håb, som vi elsker at dele med dig. Vores helt er James Harrison, en 78-årig mand fra Australien. Han er bedre kendt som “manden med den gyldne arm.”

Han lever et normalt liv i Australien, nyder alderdommens stilhed, sin datter, og især sine børnebørn. Nogle mennesker vil måske ikke kalde ham en helt, men takket være hans blods meget specielle indhold, er to millioner mennesker stadig i live.

Læs mere om denne utrolige historie med sammen med os.

Livets mærkelige tilfældigheder…

JamesHarrisson2

Da James Harrison kun var 14 år, skete der noget, der satte den unge teenager på randen af døden. Efter en ulykke, blev lægerne tvunget til at fjerne en lunge.

Han tilbragte flere uger på intensiv afdeling og modtog en række blodtransfusioner. Hans mor forklarede ham, at de var nødt til at bruge næsten 13 liter blod for at holde ham i live.

Stærkt påvirket af det faktum at en gruppe mennesker, han slet ikke kendte, gav deres blod for at redde hans liv,  besluttede den unge James at det første han ville gøre, når han nåede de 18, var at blive bloddonor.

Så det gjorde han. Men det sidste, han troede ville ske var at han dagen efter den første donation ville få et opkald fra hospitalet, som bad ham om at komme med det samme…

Vi anbefaler du læser denne artikel efter du har læst om mand redder millioner : 8 urteteer til at sænke kolesterol

James Harrisons er en mand der redder millioner af babyer med sit blod

JamesHarrisson3

I midten af 1960’erne var børnedødeligheden og abortfrekvensen virkelig høj i Australien ifølge den nationale Røde Kors-tjeneste. Det var forfærdeligt.

Mange kvinder aborterede eller mistede deres babyer, men ingen kendte årsagen. I andre tilfælde blev børn født med alvorlige misdannelser, der bevirkede at de døde inden for få dage. Hvad var årsagen til det?

Det var Rhesus sygdom. Hvis du aldrig har hørt om det før, er det en rigtig ødelæggende sygdom, hvor moderens immunsystem genkender cellerne i det ufødte foster som en fjende og angriber det, for at forsvare moderens krop. Det var årsagen til aborterne og misdannelserne.

Dette skyldes det faktum, at blodet fra den gravide kvinde kan indeholde den frygtede Rhesus-negativ (Rh-) faktor. Det forværres yderligere af, at faderen kan overføre Rhesus-positive (Rh +) faktor til barnet.

Rhesus sygdom er dødelig for barnet og påvirker moderen alvorligt psykisk, fordi hendes egne antistoffer angreb fosteret. Men takket være James Harrison, blev alt dette radikalt ændret.

Med sin første donation af blod, indså lægerne at han var virkelig speciel:

  • Hans blod indeholdt en type antistof, som kunne bekæmpe denne immunsygdom.
  • Takket være hans blod, var de i stand til at fremstille en vaccine kaldet “Anti-D, som forhindrer kvinder med Rhesus-negativ-faktor i at udvikle antistoffer under graviditeten.
  • Mere end 17% af australske kvinder er bærere af denne faktor, så støtten fra James Harrisons blod er fortsat af afgørende betydning indtil i dag.
Babyfødder

Hvis du er interesseret i at læse mere efter du har læst mand redder millioner: 6 sunde drikke til rensning dit blod

Ifølge tallene fra Røde Kors,  Har James blod reddet millioner af babyers liv. To millioner spædbørn, der blev født uden komplikationer og lever et normalt liv uden konsekvenser.

Den fantastiske ting er at selvom James er glad for at have kunnet give håb for alle disse børn, kan han ikke benægte at den største tilfredsstillelse kom fra den specielle bloddonation, som var i stand til at redde hans barnebarns liv.

Gennem livets mærkelige tilfældigheder,  var hans egen datter bærer af Rhesus-negativfaktor, så hans barnebarn har mange grunde til at være taknemmelig på din bedstefar.

Nu kan du spekulere på hvorfor James Harrison har dette antistof. Er det skæbnen? Er det genetisk?

Ifølge eksperter ligger årsagerne i ulykken han var ude for, da han var 14.

Behandlingen, han fik og det faktum, at han har modtaget adskillige donationer fra forskellige mennesker fik ham til spontant at udvikle dette antistof.

Dog kan lægerne ikke være sikre. Vi takker James for fortsat at gøre sit job, selv om der som han siger, hans frygt for nåle får ham til at kigge væk, hver gang han donerer blod.

På dette tidspunkt, kan du spekulerer på, “Hvad vil der ske, når James er ikke længere med os?”

Ifølge lægerne,  burde der eksistere flere mennesker med dette antistof. Vi er bare venter på en chance for at bringe os en anden donor med lignende egenskaber, en anden anonym helt med en “gylden arm”, der ubevidst bærer en kilde til liv i sit blod.

Forbløffende at en mand redder millioner af babyer, er det ikke?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Smits-Wintjens, V. E. H. J., Walther, F. J., & Lopriore, E. (2008). Rhesus haemolytic disease of the newborn: Postnatal management, associated morbidity and long-term outcome. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2008.02.005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.