Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Lavt stofskifte kan forårsage problemer for både mor og foster under graviditeten. Derfor er det vigtigt at kende til behandlingen af lavt stofskifte under graviditet.
Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Behandlingen af ​​lavt stofskifte under graviditet (hypotyreoidisme) er dybest set den samme som behandling af ikke-gravide. Da personen er gravid, vil der være flere opfølgninger, fordi det kan føre til komplikationer under en graviditet.

Skjoldbruskkirtelhormoner spiller en meget vigtig rolle under en graviditet. De påvirker både babyens udvikling og morens helbred. Heldigvis vil behandling af lavt stofskifte typisk ikke føre til nogen større komplikationer under graviditet.

Ifølge data diagnosticeres stofskiftesygdomme hyppigt hos kvinder i den reproduktive alder. Imidlertid lider kun anslået 0,25% til 2,5% af gravide kvinder af lavt stofskifte. Derfor kan det siges, at det ikke er et almindeligt problem under graviditet.

Skjoldbruskkirtlen og lavt stofskifte

Skjoldbruskkirtlen er en af de største endokrine kirtler i kroppen, og dens vigtigste funktion er at udskille hormonelle forbindelser. Dens hormoner udskilles direkte i blodet

Skjoldbruskkirtlen er en af de største endokrine kirtler i kroppen, og dens vigtigste funktion er at udskille hormonelle forbindelser. Dens hormoner udskilles direkte i blodet.

For at skjoldbruskkirtlen kan fungere korrekt, har kroppen brug for jod. Skjoldbruskkirtelhormoner har mange funktioner, nogle af de vigtigste er:

 • Vækst og udvikling af kroppen,
 • Øger indtagelsen af ​​ilt,
 • Udvikling af det centrale og perifere nervesystem
 • Regulering af temperatur.

Læs også: Fordele ved rabarber til at forbedre skjoldbruskkirtlen

Når skjoldbruskkirtlen ikke kan producere en tilstrækkelige mængde af skjoldbruskkirtelhormonet, forekommer hypotyreoidisme – lavt stofskifte. Dette kan forårsage alt fra små irritationsmomenter til alvorlige sundhedsmæssige problemer.

I de fleste tilfælde kan lavt stofskite let behandles uden nogen komplikationer, men det kan ikke helbredes.

Ændringer i skjoldbruskkirtlens funktion under graviditet

Graviditet forårsager ikke kun fysiske ændringer i kroppen, men også hormonelle ændringer, der kan påvirke den korrekte funktion af skjoldbruskkirtlen. Det er normalt, at TSH (et stimulerende hormon, der udskilles af skjoldbruskkirtlen) er lidt lavere i første trimester af graviditeten.

T3 (tiyodotironina) total og T4 (tiroxina) total vil være højere gennem hele graviditeten. Derudover kan skjoldbruskkirtlen endda vokse i størrelse. I nogle tilfælde kan en struma – en forstørret skjoldbruskkirtel – også forekomme.

Fosteret afhænger helt af moderen til produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormonet i løbet af de første 10 til 12 uger af graviditeten. Derefter kan babyen selv fremstille dette hormon. Dog er babyen stadig afhængig af, at moderen har tilstrækkelig jod til, at babyen kan producere tilstrækkelige mængder af hormonet.

Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Behandling af lavt stofskifte, når patienten er gravid, er nødvendigt, fordi det kan udgøre en risiko for både mor og barn

Behandling af lavt stofskifte, når patienten er gravid, er nødvendigt, fordi det kan udgøre en risiko for både mor og barn. Nogle af disse risici er, at moderen kan udvikle anæmi, myopati eller hjertesvigt.

Det er også muligt, at det kan forårsage abnormiteter i moderkagen, der kan resultere i, at babyen bliver født undervægtig eller får en blødning efter fødslen. Risici, der kan opstå som følge af lavt stofskifte, er alvorlige.

Derudover er skjoldbruskkirtelhormonet grundlæggende for barnets hjernes udvikling. Medicinsk og videnskabelig forskning har ikke været i stand til at afgøre, præcist hvilke udviklingsrisici der er forbundet med lavt stofskifte, men det står klart, at det kan resultere i abnormiteter.

Læs også: 7 advarselstegn på problemer med skjoldbruskkirtlen

Lavt stofskifte under graviditet øger også risikoen for spontan abort i første trimester og øger chancerne for en for tidlig fødsel. Derudover kan det øge blodtrykket, hvilket kan føre til svangerskabsforgiftning.

Behandling af lavt stofskifte under graviditet

Behandlingen af ​​lavt stofskifte under graviditet er ikke en kur, men det kan kontrollere sygdommen fuldstændigt. Grundlæggende erstatter behandlingen skjoldbruskkirtelhormonet med syntetisk levothyroxin. Dette er nøjagtigt det samme som T4, som skjoldbruskkirtlen producerer.

Den eneste risiko ved det syntetiske hormon er, hvis doseringen ikke er korrekt. Hvis der tages for lidt, fortsætter hypothyreoidismen. Hvis dosis er for høj, kan patienten udvikle for højt stofskifte. Derfor er det nødvendigt at kontrollere doseringen og fortsætte med hyppige opfølgninger.

En anden faktor ved behandling af lavt stofskifte under graviditet er, at lægerne tester skjoldbruskkirtelens ydeevne og funktionalitet hver 6. til 8. uge. Disse tests vil afgøre, om der skal være nogen ændring i dosis af levothyroxin.

Det er også meget vigtigt at kontrollere jodniveauet i moderens system. Det er bydende nødvendigt, at syntese af skjoldbruskkirtelhormoner i mor og foster ikke ændres. Af denne grund bør moderen indtage en kost rig på jod.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barranco, M. C., López, A. A., Gallard, F. D., & Fernández, S. G. (2007). Tratamiento del Hipotiroidismo durante el Embarazo. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina, 171, 24-28.
 • Cano, F. D., & Paredes, A. (2009). Hipotiroidismo y embarazo : Diagnóstico y tratamiento. Rev Obs Ginecol – Hosp Santiago Oriente Dr. Luis Tisné Brousse. https://doi.org/10.1051/0004-6361/201014363
 • Carolina Barranco, M., Alberto López, A., & Darío Gallard Dra Silvana Griselda Fernández, F. (2007). TRATAMIENTO DEL HIPOTIROIDISMO DURANTE EL EMBARAZO. Revista de Posgrado de La VIa Cátedra de Medicina.
 • Enfermedad tiroidea y gestación (actualizado julio 2013). (2015). Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.11.003
 • INFARMED. (2014). Levotiroxina. Katalog BPS. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
 • Pineda, J., Galofré, J. C., Toni, M., & Anda, E. (2016). Hipotiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.002
 • Taylor, P. N., Minassian, C., Rehman, A., Iqbal, A., Draman, M. S., Hamilton, W., … Okosieme, O. E. (2014). TSH levels and risk of miscarriage in women on long-term levothyroxine: A community-based study. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/jc.2014-1954
 • Soledad, H. V. (2013). Trastornos tiroideos en el embarazo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(13)70221-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.