Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

På den ene side er du spændt og glad. På den anden side kan du være bange og usikker på om du kan give din baby alt den, den har brug for.
Sådan plejer du en nyfødt de første måneder
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvordan plejer du en nyfødt? Det kan være svært at være selvsikker, især hvis det er første gang. Moderskab bringer store forandringer og transformationer med sig. Pludselig er der ​​en ny person med særlige behov, som er helt afhængig af dig. Derfor er det vigtigt at forberede sig på forhånd og at vide, hvordan du plejer en nyfødt i dets første måneder.

Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

Det er en stor og overvældende oplevelse at komme hjem med sin baby for første gang.

På den ene side er du spændt og glad. På den anden side kan du være bange og usikker på om du kan give din baby alt den, den har brug for.

Det er rigtigt, at forældre ikke ved alt. At lære dit barn at kende og forstå dets behov er en proces, der tager tid, især hvis du tager højde for at hver baby er forskellig.

Men nedenfor vil vi dele nogle retningslinjer og råd til pleje af en nyfødt i hans eller hendes første måneder.

Kontrolbesøg hos lægen

Så snart din baby er født, skal din nyfødte evalueres ved hjælp af APGAR scoren, der fastslår barnets tilstand efter fødslen. Ting som hjertefrekvens, gråd eller vejrtrækning, muskeltone, respons på stimuli og kropsfarve tages i betragtning.

Afhængigt af resultaterne, vil lægerne fastlægge den nødvendige omsorg og pleje for barnets udvikling.

Den første dag derhjemme

Den første dag hjemme med en nyfødt baby er ofte den sværeste

Tro det eller ej, dit barns første dag hjemme er normalt den sværeste, da du ikke længere har råd fra din læge eller sygeplejersker at støtte dig til. Men vær fremsynet og spørg dem om alt, hvad der bekymrer dig.

På den måde bliver du lidt mere rolig og forberedt. Nedenfor deler vi nogle retningslinjer for omsorg for din nyfødte, som kan være nyttige i de første par måneder.

Læs også:

Sundhed og rengøring

Prøv at vaske dine hænder grundigt med sæbe og vand, før du rører din nyfødte for at undgå infektioner og sygdomme.

Undgå at komme i kontakt med syge mennesker. Dit barns immunforsvar er lavt, så det bedste er at undgå at udsætte det for virus og bakterier.

Miljøet er vigtigt

Hold huset ventileret. Dette inkluderer regulering af temperaturen for at forhindre, at det bliver for varmt. Du bør også holde rummet rent, da støv og røg kan påvirke dit barns helbred. Vi anbefaler også, at du undgår lyde, der kan forstyrre barnet.

Babyer er mere følsomme for lys, så undgå fotografering med blitz. Du bør også undgå konstant at bruge mobiltelefoner eller elektroniske enheder i barnets nærvær. Det er en vigtig del af pleje af en nyfødt.

Amning

Amning er en vigtig del af pleje af din nyfødte i de første måneder

På dette stadium er det nok kompliceret for dig at fodre din baby. Bare rolig, hvis den lille endnu ikke griber fast. Følg de instruktioner, de gav dig på hospitalet. Dette hjælper den nyfødte med at passe brystvorten i hans/hendes mund uden at forhindre vejrtrækning.

Du skal fodre din nyfødte cirka 8 gange om dagen, når han/hun beder om det, uden at lade der gå mere end 4 timer mellem hver fodring. I starten er det muligt at du ikke producerer mælk, men jo mere din baby sutter og tømmer dit bryst, desto mere mælk vil blive produceret.

Brystmælk: Rigt på næringsstoffer

Det er vigtigt, at du ammer din baby fra fødslen. Den første modermælk, der kommer ud, kendt som råmælk, er mere komprimeret end hvad din krop vil producere senere hen. Denne mælk er rig på proteiner og antistoffer, der beskytter barnet mod sygdomme og giver det mulighed for at nære sig meget bedre.

Du bør ikke glemme at rense dine bryster en gang om dagen med vand og neutral sæbe. Dette er vigtigt for at afholde din nyfødte fra at få orale sygdomme.

Det er også sandsynligt, at du i begyndelsen af amningen vil føle smerte eller hævelse i dine bryster. Undgå panik. Dette sker på grund af stigningen i mælkeproduktionen.

På trods af ubehag er det nødvendigt at fortsætte med at fodre din baby og tømme begge bryster. Bed din læge om at anbefale et middel mod smerten, hvis det er nødvendigt.

Sådan plejer du en nyfødt, der bliver ved med at græde

I begyndelsen er dette en af ​​babyens indikatorer, som mest skræmmer og stresser forældrene. Og det er ikke så mærkeligt, da du endnu ikke har lært at identificere typen af ​​gråd og barnets grund til at græde.

Du bør vide, at det er meget sandsynligt, at du vil høre dit nyfødte barn græde konstant i de første dage. Men slap af: det er sådan babyer udtrykker deres behov.

Kontroller, om han/hun er sulten, om du skal skifte hans/hendes ble, om han/hun er søvnig, kold eller varm. Du vil se at du lidt efter lidt vil lære din baby at kende, og du vil lære at finde ud af hans eller hendes behov og tilfredsstille dem.

Hvordan plejer du en nyfødt med hensyn til temperaturen?

Selvom babyer har samme kropstemperatur som voksne, er babyer mere følsomme. I starten er det lidt svært at vide, om de er kolde eller varme.

Du kan tjekke dette ved at røre ved babyens hænder eller fødder. Hvis barnets hænder eller fødder er kolde, skal du varme dem. Det er dog tilrådeligt ikke at overophede barnet. Ved disse lejligheder er det meget nyttigt at lytte til sund fornuft eller i dette tilfælde til din børnelæge.

Hvordan du bader og plejer en nyfødt på en sund måde

Du kan enten bade din baby ved hjælp af en svamp eller i et kar

I nogle lande bliver babyer badet fra fødslen. Men i andre kulturer venter du, indtil navlestrengen falder af og navlen er tør eller du venter mindst en uge efter fødslen. Derfor, uanset hvad du beslutter, vil vi dele, hvordan du bader din nyfødte i de første måneder.

Svampebad

Hvis du vælger at vente med at give et rigtigt bad, kan du rengøre din baby med et mildt svampbad to eller tre gange om ugen. Du skal bare gøre et håndklæde eller en svamp våd i varmt vand med neutral sæbe (lavet specielt til babyer).

Start med de reneste områder (omkring øjnene) og bevæg dig til det mest beskidte (blerområdet). For at skylle efter skal du gøre håndklædet vådt igen med rent varmt vand og fjerne sæberesterne fra dit barns krop.

Nedsænket bad

Hvis du vælger at lave et nedsænket bad, kan du bruge en neutral sæbe, der er lavet specielt til babyer (i de følgende måneder kan du bruge shampoo), en svamp, et vandglas og et håndklæde.

Det er ikke nødvendigt at bade din baby dagligt. Faktisk er det bedre at vente to eller tre dage mellem bad for at bevare surhedsgraden og det naturlige fedt, der beskytter barnets hud, da dette er meget sart.

Undgå at bruge en pippette til at rense barnets næse. Anvend i stedet 2 eller 3 dråber af kogt, lunkent vand, så slim løsnes og kommer ud, når barnet nyser. Hvad angår ører, må du ikke putte vatpinde i et barns ører. I stedet skal du bruge et hjørne af et vådt håndklæde og rense ydersiden.

Rumtemperaturen skal også være behagelig, og vandet skal være mellem 35 og 37ºC (95-99 F).

Det er vigtigt, at du aldrig lader dit barn alene på noget som helst tidspunkt. Forsøg derfor at have alt du skal bruge klar på forhånd for at undgå distraktioner.

Læs også:

Babytøj

Det anbefales at bruge tøj fremstillet udelukkende af bomuld, samtidig med at man undgår stoffer med syntetiske fibre.

Hvad angår vask, skal du vælge speciel eller neutral sæbe og skylle meget godt for at fjerne resterende sæbe. Vask helst dit nyfødte barns tøj særskilt.

Så hvordan plejer du en nyfødt? Her er det vigtigste, du skal vide

Som du kan se, er den pleje, en nyfødt har brug for i de tidlige måneder, meget specifik. Faktisk har vi ikke dækket alle punkterne i detaljer.

Både morebs og barnets hygiejne er vigtigt. Du kan sørge for at barnet altid er raskt og undgår at blive sygt, hvis du holdet det rent.

I takt med at babyen fortsætter med at vokse og udvikle sig vil hygiejneforanstaltningerne ændre sig lidt efter lidt, og det vil den påkrævede pleje dermed også. Du skal dog være tålmodig. Du vil se, at en sund baby er den bedste belønning for din indsats.

Hvis du allerede er en erfaren mor, hvilke andre råd vil du så anbefale til pleje af en nyfødt i de første måneder?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Asociación Española de Pediatría. GUÍA PRÁCTICA PARA PADRES. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • Editorial Albatros. 2007. Planeta mamá. El libro del bebé. Todas tus preguntas junto a las respuestas de los especialistas.
  • Guías alimentarias del Paraguay para Niñas y Niños Menores de 2 años. Unicef.
  • Gobierno de Aragón. Cuídame: guía para madres y padres. Los cuidados después del parto y en los primeros años de vida.
  • Sánchez Luna, M., Pallás Alonso, C. R., Botet Mussons, F., Echániz Urcelay, I., Castro Conde, J. R., & Narbona, E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. Anales de Pediatria71(4), 349–361.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.