Fødevarer du bør (og ikke bør) spise på tom mave

De fødevarer, du spiser til morgenmad på tom mave, er dem der bestemmer, hvor meget energi du har til resten af dagen. Således bør du vælge dem med omhu!
Fødevarer du bør (og ikke bør) spise på tom mave

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad spiser du normalt på tom mave? Folk vælger ikke altid god morgenmad.

Når alt kommer til alt, spiser mange af os den hurtigste eller nemmeste ting at lave om morgenen, før vi skynder os for at påtage os vores daglige forpligtelser. Det bedste er dog at tage sig tid og planlægge det første, du vil putte i munden hver dag.

Du bør tænke på, hvordan du får den energi, du har brug for til dine aktiviteter. Du bør også tænke på de fordele, fødevarerne har for din krop, og hvilke vitaminer og mineraler de giver dig.

Hvis du ikke har en klar idé om hvad du sandsynligvis bør og ikke bør spise på tom mave, skal du fortsætte med at læse. Vi giver dig nogle forslag.

9 fødevarer, du sandsynligvis burde spise på tom mave

Når du skal spise på tom mave, er det vigtigt, at du spiser naturlige produkter, som giver dig komplekse næringsstoffer.

Nogle gode muligheder er:

1. Havregryn

Havregryn giver dig opløselige fibre. Dette kan hjælpe dig med at:

  • Få bedre fordøjelse.
  • Reduce kolesteroltallet i dit blod.
  • Nyde følelsen af mæthed i længere tid.
  • Lave en hinde i maven, der kan beskytte dig mod mavesyren, du producer til at fordøje fødevarer.

2. Æg

Æg indeholder mange næringsstoffer

Æg anbefales fordi de indeholder meget sundt protein. Du kan spise dem i gryderetter, pocheret, stegt eller som røræg. Begræns altid den mængde fedt, du bruger, når du tilbereder dem.

3. Blåbær

Blåbær er en af de mest anbefalede og sundeste frugter derude. De kan hjælpe med at forbedre din hukommelse og cirkulation. De kan også hjælpe med at sænke dit blodtryk.

Vi foreslår, at du spiser dem til morgenmad i en frugtsalat med yoghurt eller med morgenmadscerealier.

4. Valnødder

De er rige på selen, og de kan hjælpe med at reducere din mavesyre ved at afbalancere dets pH-niveau. Dette kan reducere sandsynligheden for at lide af mavesår. Husk ikke at spise mere end fem hele valnødder om dagen. Du kan hakke dem og tilføje dem til dine morgenmadscerealier eller havregryn.

5. Papaya

Denne frugt har et enzym kaldet papain. Papain er godt til at fremme god fordøjelse og kan reducere risikoen for at lide af tyktarmskræft. Det er også rig på fibre og vitaminerne E og C. Disse kan være med til at beskytte mod frie radikaler. Det bedste er at spise en kop papaya mindst tre gange om ugen.

6. Boghvedemel

At spise det på tom mave er en stor hjælp til din krop. Dette skyldes, at det er rig på protein, jern og vitaminer.

Du kan tilføje det til smoothies, lave pandekager med det eller tilføje det til en anden morgenmadscereal.

7. Hvedekim

Blot to spiseskeer om dagen kan bidrage til dit fordøjelsessystems funktioner. Det giver dig også:

  • 15% af den anbefalede daglige mængde vitamin E
  • 10% af den daglige anbefalede mængde folinsyre.

Det er et godt alternativ til konventionelle kornprodukter, der normalt er mættet med sukkerarter og kemiske konserveringsmidler.

8. Fuldkorn uden hævemidler

Det er klogt at spise dem om morgenen. På den måde kan deres komplekse kulhydrater forbrændes i løbet af dagen.

9. Frugt

Det er godt at spise frugt om morgenen

Morgenmad er den bedste tid på dagen at spise en masse frugt. Årsagen er, at de hurtigt fordøjes. Som følge heraf kan de gavne dig uden at sidde i din mave for længe.

Fødevarer, som du sandsynligvis ikke bør spise på tom mave

Tomater

Denne fødevare bør undgås på tom mave. Dette skyldes, at dets høje tanninsyreindhold kan øge din mavesyre. Som følge heraf kan det forværre symptomerne på halsbrand. Det er en god idé at gemme tomaterne til andre måltider.

Kaffe eller te

At drikke te på tom mave kan forårsage kvalme og mavesmerter. Indtagelse af kaffe har tendens til at øge din maves surhed. Dette kan forværre halsbrand og gastritis.

Hvis du har brug for at drikke te, skal du vælge dem, der kan reducere dine risici ved de problemer, vi nævnte. Disse teer omfatter mynte eller kamille.

Læs også:

Morgenbrød

Dette er ofte en almindelige løsning til morgenmad. Men sandheden er, at det ikke er en god idé at spise meget morgenbrød i løbet af de første timer på dagen. Da de indeholder hævemidler, kan de irritere din mave og forårsage luft i maven.

Citrusfrugter og saft

Citrusfrugter er ikke gode at indtage om morgenen

Det er bedst at undgå at indtage citrusfrugter som det første om morgenen. Dette skyldes, at de er sure og kan forårsage halsbrand og maveproblemer.

Hvis du vil drikke citrusjuice, skal du sørge for, at du ikke gør det hver dag.

Sodavand

Sodavand og andre kulsyreholdige drikkevarer fører ikke kun til fedme. Kulsyreholdige drikkevarer kan også beskadige slimhinderne i maven. Dette reducerer blodtilførslen og kan føre til langsom fordøjelse og endda forstoppelse.

Vælg altid den sunde og naturlige løsning

Som du kan se, er det ikke svært at holde en sund kost.

Vælg de fødevarer, der fremmer din fordøjelse, og dem der hjælper med at holde din mavesyre på normale niveauer. Derudover skal du sørge for at spise mad, der giver dig de nødvendige daglige mængder vitaminer.

Dette indebærer lidt planlægning til at begynde med, mens du vænner dig til at inkludere sunde løsninger i din kost og forberede den løsning du vælger. Selv om det er en radikal ændring, kan du få stor gavn af dette.

Fremhævet billede takket være ©wikiHow.com

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mahoney, C. R., Taylor, H. A., Kanarek, R. B., & Samuel, P. (2005). Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2005.06.023
  • Schroeder, N., Gallaher, D. D., Arndt, E. A., & Marquart, L. (2009). Influence of whole grain barley, whole grain wheat, and refined rice-based foods on short-term satiety and energy intake. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.07.019
  • Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf9029332

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.