Brændende mund syndrom: Identifikation og behandling

Brændende mund syndrom er en tilstand karakteriseret ved en brændende fornemmelse i mundslimhinden, ledsaget af tørhed og smagsforandringer. Hvordan kan du identificere det? Hvad indebærer behandlingen? Vi vil fortælle dig det.
Brændende mund syndrom: Identifikation og behandling

Sidste ændring: 09 august, 2022

Brændende mund syndrom, også kaldet glossodyni, er en patologi kendetegnet ved xerostomi hos kvinder over 50 år.

Spyt er et grundlæggende element i opretholdelsen af mundhygiejne, da det er det naturlige smøremiddel i mundvævet. Det er også grundlæggende for fordøjelsen, da det danner fødevarebolus. Som det sidste forhindrer det udbredelsen af sygdomme som f.eks. huller og parodontale sygdomme.

Hvad er xerostomi?

Xerostomi er nedsat spytproduktion i en hviletilstand. Det er mere udbredt fra 50-årsalderen og opefter, især hos kvinder, på grund af hormonelle ændringer.

Det kan være en forbigående patologi, der bl.a. har at gøre med en tilstand af angst og infektion. Det kan dog også være permanent og skyldes f.eks. alkohol, tobak, kemoterapi osv.

Hvad er brændende mund syndrom?

Kvinde rækker tunge

Patienter med brændende mund syndrom oplever ofte et fald i spytproduktionen. De lider også af en brændende fornemmelse i munden og på tungen, konstant tørst og yderligere ophobning af tandplak.

Som sagt er det en patologi karakteriseret ved xerostomi, især hos kvinder fra halvtredsårsalderen. Normalt har det at gøre med hormonelle ændringer, såsom overgangsalderen. Det er tre gange så hyppigt hos kvinder som hos mænd.

Patienter med dette syndrom oplever også vanskeligheder med at synke. Hyposalivation er forbundet med tandkødsbetændelse, huller og dårlig ånde. Spyttet bliver normalt tykkere og tættere, og slimhinden er tør, irriteret og rød. Ofte præsenterer patienterne symptomer som f.eks:

 • Brændende fornemmelse i munden og på tungen.
 • Sprukne læber.
 • Tør mund.
 • Tilstedeværelse af sår i munden.
 • Konstant tørst.
 • Øget ophobning af tandplak.

Ubehaget øges normalt i løbet af aftenen, og patienterne nævner også en metallisk eller bitter smag. Desuden er det meget almindeligt, at der opstår hulrum i området omkring tandhalsen i tandrødderne. Dette skyldes faldet i den naturlige autolyse, som spyttet producerer.

Hvordan kan vi behandle det?

Hvis årsagen er perifer og har med medicin eller andre sygdomme at gøre, vil syndromet forsvinde, når disse årsager forsvinder. Hvis syndromet ikke har noget med andre årsager at gøre, vil behandlingen fokusere på en stigning i spytproduktionen, så man undgår bivirkningerne ved hyposalivation.

Læger giver ofte kost- og sundhedsråd for at fremkalde en øget spytproduktion. Spytstimulerende midler kombineret med spyterstatning anvendes ofte til at øge spytdannelsen. De fås normalt som spray, tandpasta og mundskyl.

Hvad kan vi gøre for at forebygge det?

Kvinde drikker vand for at forebygge brændende mund syndrom

Vandforbrug samt stresshåndtering og bedre ernæring kan bidrage til at forebygge brændende mund syndrom. Desuden er det vigtigt at holde op med at ryge.

For at forebygge denne patologi eller afhjælpe dens symptomer på naturlig vis kan vi tage hensyn til følgende anbefalinger:

 • Prøv at leve et mere afslappet liv og reducere stress.
 • Øg forbruget af væske i din kost, og sørg for at drikke omkring to liter vand om dagen.
 • Prøv forskellige milde tandpastaer uden en stærk mentolsmag.
 • Undgå at drikke sure væsker og fødevarer, kulsyreholdige drikkevarer og kaffe.
 • Undgå kanel.
 • Reducér eller fjern alkoholholdige drikkevarer fra din kost, samt produkter med alkohol.
 • Eliminér krydret mad fra din kost.
 • Stop med at ryge eller reducér det så meget som muligt.

Konklusion om brændende mund syndrom

Du bør konsultere en professionel, når du oplever ændringer i mængden af spytdannelse, irritationer i slimhinden eller andre symptomer, der er langvarige over tid.

Dette er ikke kun for at behandle det, men også for at udelukke andre mulige patologier såsom diabetes mellitus eller en form for tumor. Din læge eller tandlæge vil være i stand til at identificere de forskellige mulige oprindelser af patologien for at begynde at behandle den.

Det kan interessere dig ...
Brændende mund – hvorfor sker det?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Brændende mund – hvorfor sker det?

Mange oplever brændende mund, når de har spist noget stærkt. Men hos nogle bliver tilstanden nærmere kronisk, og så er der et problem. • Bookout GP, Short RE. Burning Mouth Syndrome. [Updated 2019 Mar 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519529/
 • Aravindhan R, Vidyalakshmi S, Kumar MS, Satheesh C, Balasubramanium AM, Prasad VS. Burning mouth syndrome: A review on its diagnostic and therapeutic approach. J Pharm Bioallied Sci. 2014;6(Suppl 1):S21–S25. doi:10.4103/0975-7406.137255
 • Feller L, Fourie J, Bouckaert M, Khammissa RAG, Ballyram R, Lemmer J. Burning Mouth Syndrome: Aetiopathogenesis and Principles of Management. Pain Res Manag. 2017;2017:1926269. doi:10.1155/2017/1926269
 • Nasri-Heir C, Zagury JG, Thomas D, Ananthan S. Burning mouth syndrome: Current concepts. J Indian Prosthodont Soc. 2015;15(4):300–307. doi:10.4103/0972-4052.171823

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.