Diabetes og tandsundhed: Hvad du bør vide

Diabetes kan påvirke din tandsundhed. Vi fortæller dig om de mest almindelige mundproblemer, og hvad du kan gøre for at forebygge dem.
Diabetes og tandsundhed: Hvad du bør vide

Sidste ændring: 07 januar, 2022

Der er en sammenhæng mellem diabetes og tandsundhed, da patienter med diabetes kan lide af mundproblemer, som påvirker deres tandsundhed. Især de høje blodsukkerniveauer, der kendetegner denne sygdom, forårsager skader i hele kroppen, herunder i mundhulen.

Denne kroniske sygdom ændrer kroppens evne til at omdanne sukker. Overskuddet af dette stof i blodet forårsager skader på mange organer i kroppen. Problemer med hjertet, nyrerne, synet og nervesystemet er nogle af de hyppigste følger af denne sygdom.

Den påvirker også kroppens naturlige processer med sårheling og medfører en øget risiko for infektioner. Munden er ikke undtaget fra denne vævsskade forårsaget af overskudssukker i blodet. Kunne du tænke dig at få mere at vide om det? Læs med.

Hvad er forholdet mellem diabetes og tandsundhed?

Forholdet mellem diabetes og skader på tandsundheden er tovejs. Ved begge tilstande øges de inflammatoriske processer, hvilket medfører mikrovaskulære ændringer i vævene. Tilstedeværelsen af den ene af de to tilstande disponerer således for udvikling af den anden eller forværrer tilstanden, hvis den allerede eksisterer.

Personer med visse mundproblemer, såsom gingivitis og parodontose, er mere tilbøjelige til at lide af diabetes end personer med sundt tandkød. På den anden side har personer med en systemisk sygdom ofte alvorlig tandkødsbetændelse, hvilket igen gør det vanskeligt at kontrollere blodsukkeret.

Hvis man har et højt blodsukkerniveau, øges således risikoen for at udvikle paradentose og på lang sigt tab af tænder.

En anden årsag til skader i munden er, at ukontrolleret diabetes hæmmer de hvide blodlegemers virkning. Disse celler er kroppens vigtigste forsvar mod infektioner, der kan opstå i munden.

Situationen forværres af høje niveauer af glukose i spyttet, da det fremmer væksten af bakterier i munden og dermed skader tændernes og tandkødets sundhed.

Kvinde bider i sukkerknald for at demonstrere forholdet mellem diabetes og tandsundhed

Diabetes og tandsundhed: Hvilke problemer kan opstå?

Her er de mest almindelige tandsundhedsproblemer hos patienter med diabetes.

 • Gingivitis: Det er betændelse i tandkødsvævet, som vokser i størrelse, bliver rødt, bløder og gør ondt. Svaghed i de hvide blodlegemer og karproblemer hindrer tandkødets evne til at forsvare sig mod bakterier i munden, og derfor er det et almindeligt og alvorligt problem.
 • Paradentose: Dette er udviklingen af tandkødsbetændelse. Den påvirker de væv, der støtter tænderne. Dyb betændelse og infektion beskadiger det ledbåndet og alveolarknoglen. Dette påvirker støtten til tænderne, som kan bevæge sig eller endda falde ud.
 • Mundtørhed: Hvis diabetes ikke er kontrolleret, kan spytstrømmen reduceres, hvilket fører til mundtørhed. Xerostomi medfører ikke kun ubehag for patienten, men øger også risikoen for smerter, sår, huller, dårlig ånde og infektioner.
 • Vanskeligheder med at helbrede mundvæv: Hos patienter med ukontrolleret diabetes er der problemer med heling af sår i munden forårsaget af traumer eller operationer. Postoperative komplikationer er ret almindelige.
 • Oral Candidiasis: Dette er en svampeinfektion, der udnytter det høje sukkerniveau og det lave immunforsvar til at formere sig. Det viser sig normalt ved sår eller smertefulde, hvidlige eller røde plamager på mundslimhinden. Det er mere almindeligt hos patienter, der bærer proteser eller tager hyppigt antibiotika.
 • Karies: Bakterier i munden udnytter kulhydrater i kosten og metaboliserer dem. Dette producerer en syre, der demineraliserer tændernes hårde væv.

Tandpleje for personer med diabetes

Personer med diabetes er mere tilbøjelige til at have sygdomme, der skader deres tandsundhed. Derfor er det vigtigt for din mundhygiejne at følge visse sunde vaner nøje. Her er nogle anbefalinger.

1. Kontrollér blodsukkerniveauet

De fleste komplikationer og vævsskader skyldes et højt blodsukkerniveau. Derfor er en af de bedste måder til at undgå skader i munden og hele kroppen at forsøge at holde blodsukkerniveauet tæt på det normale.

At få foretaget blodsukkerprøver som foreskrevet af din læge og laboratorieprøver, der måler glykosyleret hæmoglobin, hjælper dig med at holde styr på dit blodsukkerniveau. Det ideelle er at tage den medicin, der er ordineret af en fagperson, og kombinere den med en ordentlig kost og motion.

2. Oprethold en ordentlig mundhygiejne

En nyttig strategi til at modvirke risikoen for sygdomme i munden er at undgå ophobning af bakteriel plak. Mundhygiejne spiller en grundlæggende rolle for at opnå dette.

Vi anbefaler, at du renser dine tænder og dit tandkød tre gange om dagen med en tandbørste med bløde børster og fluoridtandpasta. Du bør også supplere tandhygiejnen med tandtråd og skyllemidler.

Hvis du bruger tandproteser, er det af afgørende betydning, at du sørger for at vedligeholde dem. Ved regelmæssigt at kontrollere, at de sidder korrekt i munden, og rengøre dem omhyggeligt kan du undgå skader og infektioner.

Ved at tage dem ud hver nat og rengøre dem hver dag kan du holde dem i god stand. Ved at bruge brusetabletter, der er fremstillet til dette formål, en gang om ugen kan man undgå, at de bliver dårligere. Du skal også sikre dig, at de ikke bevæger sig , og at der ikke er læsioner i slimhinderne under eller omkring protesen.

3. Besøg tandlægen ofte

Det er vigtigt at besøge tandlægen ofte, mindst to gange om året, for at bevare tandsundheden. Tandlægen kan anbefale, at du får kontroltjek oftere. På den måde kan han eller hun vurdere dine tænders og dit tandkøds tilstand for at opdage eventuelle skader, der måtte være opstået. På den måde kan han/hun behandle problemet i tide.

Professionelle rensninger vil hjælpe  med at fjerne tandsten og holde dit tandkød sundt. Denne procedure er meget nyttig til at forebygge tandkødsbetændelse og paradentose, som er så almindelige hos diabetespatienter.

Personen skal følge alle tandlægens anvisninger. Som allerede nævnt er helingen af væv vanskeligere og langsommere, når man lider af diabetes, og postoperativ pleje er afgørende for at undgå komplikationer.

4. Informér tandlægen om alt, der er relevant for sygdommen

Når diabetespatienten besøger tandlægen, bør han/hun informere tandlægen om sin tilstand. Desuden bør vedkommende fortælle, om han/hun tager nogen form for medicin, hvornår det er taget, og dato og resultater for de seneste laboratorieundersøgelser.

Det er nyttigt at føre en liste over al den medicin, du tager. Med disse oplysninger vil tandlægen være i stand til at ordinere anden medicin korrekt. Dette forhindrer problemer med lægemidler, der interagerer dårligt med hinanden.

Det er bl.a. vigtigt at fortælle, hvis du tidligere har haft episoder med hypoglykæmi, da de let kan opstå igen. I sådanne tilfælde skal du angive, hvor ofte det forekommer, og hvornår du sidst oplevede det.

Ideelt set bør man give tandlægen navn og telefonnummer på lægen, så han/hun kan kontaktes i tilfælde af bekymringer.

I visse tilfælde kan det være nødvendigt at tage antibiotika før et tandlægeindgreb, ændre måltiderne eller medicindoseringen. I så fald er det vigtigt, at de to fagfolk styrer situationen sammen.

Hvis blodsukkeret ikke er velkontrolleret, bør kun tandlægernes nødsituationer som akutte infektioner, bylder eller traumer behandles. Andre behandlinger bør udskydes, indtil blodsukkeret er normalt.

Kvinde ved tandlæge

Du er måske interesseret i: Hvad er symptomerne på hypoglykæmi?

5. Undgå at ryge

Diabetespatienter, der ryger, har en større risiko for at få alvorlige komplikationer med denne sygdom. Oral patologi forekommer mere aggressivt og med hurtigere progression.

Personer, der lider af paradentose, er for eksempel mere tilbøjelige til at miste deres tænder. Derfor er det vigtigt at holde op med at ryge.

Diabetes og tandsundhed: Overvåg situationen nøje

Som vi har forklaret, er diabetes en sygdom, der kan bringe tandsundheden hos dem, der lider af den, i fare. Dette bør dog ikke være noget, der bekymrer dig unødigt.

Med de rette forholdsregler og pleje er det muligt at holde tænderne i god stand. Ved at handle ansvarligt for at begrænse blodsukkeret inden for normale parametre kan man undgå mange mundkomplikationer.

At være særlig opmærksom på tandhygiejne og besøge tandlægen ofte er andre aspekter, der hjælper med at passe på dine tænder. Med den nødvendige indsats er det muligt at få et sundt smil!

Det kan interessere dig ...
Diabetes hos børn og unge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Diabetes hos børn og unge

Diabetes hos børn og unge er normalt en genetisk lidelse, men den er også forbundet med fedme hos børn. Læs mere om emnet her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Trujillo Saínz, Z. D. L. C., Eguino Ortega, E., Paz Paula, C. M., & Labrador Falero, D. M. (2017). Estado de salud bucal en pacientes diabéticos de más de 20 años de evolución. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río21(1), 47-53.
 • Sánchez Quintero, O. D. L. M., Pérez Borrego, A., Fonseca Fernández, Y., Cepero Santos, A., Calzadilla Mesa, X. M., & Bertrán Herrero, G. (2017). Influencia de la Diabetes mellitus en la salud bucal del adulto mayor. Revista Habanera de Ciencias Médicas16(3), 361-370.
 • Rodríguez García, N. M., Horta Muñoz, D. M., & Nelkys Vences, R. (2018). Estrategia de intervención educativa dirigida a modificar los conocimientos sobre salud bucal en pacientes diabéticos. Revista Archivo Médico de Camagüey22(1), 28-36.
 • Santos, A. C., Borrego, A. P., Quintero, O. D. L. M. S., & Llanes, R. R. (2017). Estado de salud bucal y diabetes mellitus asociada en adultos mayores. Medimay24(2), 112-123.
 • Lianet, R. S. (2021, May). Estado de salud bucal en pacientes diabéticos. In Cienciamayabeque2021.
 • Pamo Chambilla, P. A. (2021). Flujo salival en pacientes adultos con Diabetes Mellitus tipo 2 atendidos en el servicio de Salud Bucal del CS San Francisco de la Microred Cono Sur Tacna de agosto a noviembre del 2019.
 • Yépez Ordoñez, J. D., & Yépez Ordoñez, S. D. (2018). Enfermedades bucodentales en pacientes con diabetes mellitus tipo II (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad De Odontología).
 • Villegas Rojas, I. M., Díaz Rivero, A., Domínguez Fernández, Y., Solís Cabrera, B. A., & Tabares Alonso, Y. (2018). Prevalencia y gravedad de la enfermedad periodontal en pacientes diabéticos. Revista Médica Electrónica40(6), 1911-1930.
 • Britos, M. R., Sin, C. S., & Ortega, S. M. (2019). Enfermedad periodontal y su implicancia en la diabetes mellitus: revisión de la literatura. Rev. Ateneo Argent. Odontol, 33-40.
 • Noguera, C. A. P., & Ibarra, M. C. B. (2017). Enfermedad periodontal en pacientes diabéticos. Dominio de las Ciencias3(2), 963-990.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.