Hvorfor brød ikke er godt for dig

Forbrug af hvidt brød kan være lige så skadeligt som forbrug af overdrevne mængder af sukker, så hvis du ikke vil stoppe med at spise det, skal du vælge sundere alternativer.
Hvorfor brød ikke er godt for dig
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

I de senere år er advarslerne relateret til almindeligt brødforbrug steget. Selv om der er blevet indtaget brød siden oldtiden, så er der i dag mange grunde til hvorfor brød ikke er godt for dig.

Den grundlæggende opskrift er lavet med raffineret hvedemel, vand og salt; Dette, tilsat konserveringsmidlerne fra nogle industrier, gør det ikke til den bedste ernæringsmæssige løsning.

Faktisk på grund af dets høje kulhydratindhold anbefales det ikke som en del af vores kost, især hvis vores mål er at tabe os. Spise brød hver dag kan gøre dig overvægtig og kan forårsage andre stofskiftesygdomme.

Er der flere grunde til at begrænse ens forbrug af brød? Selvfølgelig! Selvom det kan være harmløst at spise det i små mængder, så kan overdreven brødforbrug forårsage flere negative reaktioner i kroppen.

Find ud af hvorfor!

Hvorfor brød ikke er godt for dig

Hvidt broed er skidt

Brød, især den industrielle hvide slags, er ikke en nærende fødevare. Under den raffineringsproces, det gennemgår, mister det mange af dets egenskaber, da hvedekim og klid fjernes.

Resultatet er et produkt med et lavt niveau af fiber, vitaminer og mineraler, der på grund af dets høje koncentration af stivelse kan forhindre fordøjelsen og stofskiftet i at virke optimalt.

Selvom det ikke er korrekt at fjerne alle kulhydrater fra maden, så er kilder til mel, såsom brød, nok den værste mulighed.

Det indeholder en masse natrium

For stort natriumforbrug kan føre til nogle helbredskomplikationer. Det mest bekymrende er, at mere end 77% af den indtaget mængde kommer fra forarbejdede fødevarer, blandt hvilke brød er inkluderet.

Denne raffinerede mad kan komme med tilsat fosfat og natriumbicarbonat, som i overskud kan forårsage væskeretention og arteriel hypertension.

  • Industrielt hvidt brød kan indeholde op til 19 gram salt pr. kilo, hvilket er omkring 4,7 gram pr. 250 gram bar.
  • Den maksimale dosis salt er ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) 5 gram pr. person pr. dag.

Det har et højt glykæmisk indeks

Hvidt brød er en hurtigtforbrændende fødevare med et højt glykæmisk indeks. Det betyder, at det fordi det ikke forbruges korrekt som en energikilde, da det reducerer insulin og producerer høje blodsukker stigninger.

Dets virkninger på kroppen sammenlignes med dem der produceres af hvidt sukker: Det hæver glukose, påvirker skjoldbruskkirtelfunktionen og frembringer metaboliske lidelser som diabetes og får dig til at blive overvægtig.

Det indeholder en masse gluten

Pasta

Hveden, som brød er lavet med, indeholder for meget gluten. Denne blanding af proteiner letter gæringen af ​​maden, hvilket gør den mere elastisk, svampet og appetitvækkende.

Problemet er, at mange mennesker har et følsomt fordøjelsessystem, der ikke kan behandle gluten korrekt.

  • Glutenintolerance eller cøliaki forårsager mavesmerter, diarré, gastroøsofageal tilbagesvaling og inflammatoriske lidelser.

Hvordan kan du reducere dit forbrug af brød?

Da brød ikke er godt for dig, kan det være godt at fjerne brød fra din kost. Men det kan være svært for dem, der normalt indarbejder det på flere måder i deres regelmæssige kost. Men i betragtning af de involverede risici er det godt at begynde at tage nogle foranstaltninger for at minimere forbruget.

Udskift brødet

Selv sundt brød, der sælges i supermarkedet, kan være en betydelig kilde til kalorier, hvis forbruget ikke modereres. Af denne grund er det bedst at lede efter andre kilder til kulhydrater for at erstatte brød i din kost.

  • Der er mange alternative opskrifter til at undgå den raffinerede mel i traditionelle opskrifter. Indpakning af sandwicher med grønne grøntsager eller fremstilling af pizzaer med blomkåldej er nogle eksempler.

Kig efter muligheder med 100% fuldkorn

Groft broed

Brød lavet på fuldkorn indeholder flere egenskaber og næringsstoffer end hvidt brød kan give. Selvom det normalt er lidt dyrere, er det en sund mulighed, der regelmæssigt kan indarbejdes i din diæt.

  • Men vær forsigtig… Der er nogle brødtyper, der ikke er 100% fuldkorn. Det er vigtigt at kontrollere etiketterne for at afgøre, om de har denne egenskab i sin helhed eller hvis de kombineres med raffineret mel.

Hvorfor brød ikke er godt for dig – heller ikke når du spiser ude

Der er mange restauranter, der serverer brødkurve som et akkompagnement til deres måltider. For at undgå forbruget, ville en ideel mulighed være at bede tjeneren om ikke at fjerne den på bordet.

Hvor ofte spiser du brød? Hvilken sort vælger du? Nu hvor du kender de negative virkninger, så prøv at finde andre sundere fødevarer for at erstatte det.

Det kan interessere dig ...
Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv disse anbefalede øvelser mod forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk kan have dødelige konsekvenser, men kan forebygges ved hjælp af daglig motion. Se disse ekspertanbefalede øvelser mod forhøjet bl...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

[object Object]