Brugen af arnica: Fordele og kontraindikationer

Brugen af arnica til at lindre muskelsmerter og blå mærker går tilbage til oldtiden. Vi fortæller dig mere om fordelene ved denne plante såvel som dens kontraindikationer.
Brugen af arnica: Fordele og kontraindikationer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ifølge populær litteratur varierer fordelene ved brugen af arnica meget.

Dette er en plante fra familien, Asteraceae, der er hjemmehørende i Central- og Sydeuropa, men den findes også i Asien og Nordamerika. Du har sikkert hørt om det, fordi det er en almindelig ingrediens i cremer eller salver til at lindre blå mærker og muskelsmerter. På dansk kendes planten også som guldblomme.

Mens den mest almindelige anvendelse af arnica er at behandle visse inflammatoriske tilstande, siger nogle, at det også kan være gavnligt for hårvækst.

Vil du vide mere om fordelene og kontraindikationerne ved denne plante? I denne artikel vil vi fortælle alt om det.

Brugen af arnica og dens fordele

Som vi har nævnt, går brugen af arnica, der af udseende ligner tusindfryd, tilbage til oldtiden. Generation efter generation har brugt det til at behandle blå mærker og muskelsmerter.

Nedenstående giver vi dig detaljer om arnicas egenskaber og sundhedsmæssige fordele.

Arnica er en plante fra Europa, der har gavnlige sundhedsegenskaber
Arnica er en plante fra Europa, der har gavnlige sundhedsegenskaber.

1. Brugen af arnica hjælper med at lindre smerter

Arnica er populær for sine antiinflammatoriske egenskaber. Dette skyldes, ifølge en artikel offentliggjort i The Journal of Pharmacy and Pharmacology, at den indeholder flere kemiske forbindelser, herunder flavonoider og fenolsyrer. På grund af dette mindsker det angiveligt betændelse og lindrer smerter.

Forskning, der blev offentliggjort i The Cochrane Library om lokal anvendelse af urter til behandling af slidgigt, viste også, at gel med arnicaekstrakt kan producere effekter svarende til dem, der leveres af ibuprofen. Ibuprofen er et ikke-steroidt antiinflammatorisk lægemiddel, der er nyttigt til smerter hos mennesker med slidgigt.

Det er dog værd at bemærke, at undersøgelser er utilstrækkelige med hensyn til effektiviteten af ​​plantens smertelindrende egenskaber. Der er heller ingen detaljerede og nøjagtige oplysninger om den aktuelle dosis.

Læs også: Ledsmerter: Fem naturlige antiinflammatoriske midler

2. Det hjælper med at reducere blå mærker

Blå mærker forekommer som et resultat af et slag eller traume i en given del af kroppen. De opstår, når blodkar på overfladen tættest på huden går i stykker som et resultat af påvirkningen.

Arnica kan hjælpe med at reducere disse mærker takket være dets antiinflammatoriske virkninger. I denne henseende viser en artikel offentliggjort i American Journal of Therapeutics, at denne plante er mere effektiv end placebo til behandling af forskellige tilstande. For eksempel posttraumatisk og postoperativ smerte, ødem og blå mærker.

På den anden side viste en undersøgelse, der blev offentliggjort i The British Journal of Dermatology, at 20% arnicagel var mere effektiv end 5% K-vitamin og en placebo givet til mennesker med små hæmatomer skabt ved brug af lasere.

3. Det hjælper med at forhindre hårtab

Ud over de ovennævnte fordele kan arnica have egenskaber til at fremme hårvækst og forhindre hårtab. Det ser ud til, at brugen af ​​olie fra denne plante hjælper med at reducere irritation og betændelse i hovedbunden.

I dette tilfælde validerer flere kilder til anekdotiske data effektiviteten af ​​brugen af ​​arnica til dette formål og det er populært i rutiner for hårpleje. Der er dog meget lidt videnskabelig dokumentation af effekterne.

Læs også: Forebyggelse af hårtab: Fem tips til en sund hovedbund

De vigtigste anvendelser af arnica og hvordan man fremstiller det

En af de mest populære anvendelser af arnica er som lokalbehandlende middel. Du kan dog også bruge det til at lave infusioner med. Vi fortæller dig, hvordan du fremstiller begge disse to midler.

Gel

Lokalbehandlende anvendelse er den mest egnede til behandling af betændelse og blå mærker. Af denne grund og på grund af, hvor nemt det absorberes, er gelformen en god idé i disse tilfælde.

Følg de nedenstående trin for at fremstille din egen salve.

Ingredienser:

 • 400 ml kokosolie
 • 50 gram tørret arnica
 • 62 gram revet bivoks

Forberedelse:

 • Hæld først kokosolie og tørret arnica i en gryde og lad det simre i ca. 1 time.
 • Si derefter resterne af præparatet, og sæt gryden tilbage på komfuret. Dernæst tilsættes bivoks, og det får lov at simre, indtil den smelter.
 • Fjern gryden fra varmen, og vent et par minutter.
 • Hæld nu alle ingredienserne i blenderen, og blend dem, indtil du får en glat blanding.

Til sidst opbevares salven i en glasbeholder med låg på et køligt, tørt sted.

Infusion

Dette middel med arnica er meget let at tilberede. Du har bare brug for et par ingredienser, og dens udarbejdelse vil tage dig et par minutter. Ud over at drikke det kan du også anvende det direkte, hvis du har et blåt mærke eller muskelsmerter.

Ingredienser:

 • 250 ml vand
 • 1 håndfuld arnicablade
 • Honning (valgfrit)

Fremgangsmåde

 • Hæld først vandet i en gryde og opvarm til middel temperatur.
 • Inden vandet når kogepunktet, skal du tilsætte en håndfuld arnicablade og lade det trække i 10 minutter.
 • Hvis du vil, kan du gøre det sødere med honning.
Arnica gel og infusioner er nemme at tilberede og kan påføres hud med blå mærker
Arnica gel og infusioner er nemme at tilberede og kan påføres hud med blå mærker.

Mulige bivirkninger ved brugen af arnica

Selv om dette er en urt, der fungerer som et naturligt alternativ til behandling af de nævnte tilstande, er det vigtigt at overveje de mulige bivirkninger ved brugen af arnica. I høje doser fører arnica til kvalme, opkastning og fordøjelsesproblemer.

På samme tid er nogle mennesker allergiske over for komponenterne i denne plante. Også gravide eller ammende kvinder bør undgå det, fordi det kan have en negativ indvirkning på babyens helbred. Derfor er det nødvendigt at konsultere en læge, hvis du har spørgsmål, eller inden du bruger det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.