Bubble worker syndrome: Hvad det er, og hvordan man håndterer det

Da det er umuligt at koble sig fra arbejdspladsen, skaber bubble worker syndrome betingelser, der fremmer stress, angst og depression. Find nogle strategier til at håndtere det her.
Bubble worker syndrome: Hvad det er, og hvordan man håndterer det
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 09 november, 2022

“Hjem, kontor, soveværelse og arbejde: Hvor begynder og slutter dagen?”. Denne sætning henviser til (og fordømmer) uopdelte tider, til aktiviteter, der smelter sammen i et rum, som tidligere var begrænset til bestemte funktioner. Det er på denne måde, at der opstår bubble worker syndrome hos den, der ikke kan afgrænse sit privatliv og sit arbejdsliv.

Denne person er hele tiden forbundet med sit arbejde.

Denne situation kan naturligvis have sine fordele, men den er heller ikke uden konsekvenser. Især med hensyn til helbredet. Lad os se, hvad det er, og hvilke strategier vi kan iværksætte for at finde en balance.

Hvad er bubble worker syndrome?

Bubble worker syndrome henviser til de vanskeligheder, som ansatte har med at koble af fra deres arbejdsforpligtelser.

Selv om det ikke er nyt, er det blevet forstærket af pandemien. Telearbejde og sammenblanding eller udviskning af grænserne mellem offline- og onlineverdenen skaber betingelserne for, at denne situation kan opretholdes. Nogle af de tegn, der vidner om bubble worker syndrome, er følgende:

  • Tab af interesse for alt, hvad der ikke er arbejde.
  • Obsessiv afhængighed af eller kontrol over mobiltelefon, e-mail og meddelelser.
  • Overdreven brug af teknologi og internet. Personen kan opleve intenst ubehag, når apps går ned eller internetforbindelsen bliver afbrudt.
  • Søvn- og appetitforstyrrelser.
  • Humørforstyrrelser: Stress, angst, nervøsitet.
  • Udmattelse i samtaleemner, da alt starter og slutter med arbejdet.
Kvinde ser smilende på sin telefon

Hvordan håndterer man bubble worker syndrome?

Ud fra de ovenstående symptomer må det forventes, at der er konsekvenser på alle livets områder. Vi taler ikke kun om lavere præstationer og kreativitet på arbejdet, da vi aldrig hviler, men også om forstyrrelser i egenomsorg og sociale relationer.

Selvfølgelig kan daglig stress også føre til mere komplekse problemer som f.eks. depression og angstlidelser. Derfor er her nogle anbefalinger, som du skal huske på for at håndtere bubble worker syndrome.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 3 metoder til at arbejde effektivt hjemmefra

Udarbejd en begrænset liste over opgaver

Lav en liste over de forpligtelser, der skal udføres i løbet af dagen. På den måde vil det hjælpe dig med at få et klart billede af, hvad du skal løse, prioritere vigtigheden heraf og undgå at arbejde mere, end du burde.

Afsæt noget tid til fysisk aktivitet

Hvis du har svært ved at forpligte dig til motion, eller hvis du normalt opgiver det, så prøv at træne sammen med en anden. På den måde bliver det sværere at aflyse planen eller finde på undskyldninger.

Kom ud af huset

Måske er du ikke særlig interesseret i at gå ud, men det er en måde at undgå fristelsen til at sidde foran computeren. Det er godt at lave aktiviteter uden at tage din telefon med dig. Gå f.eks. en tur i parken og lad din mobiltelefon blive hjemme.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 4 homøopatiske midler mod udbrændthedssyndrom

Hold pauser i løbet af din arbejdsdag

Du kan bruge dem til at strække kroppen, lytte til en sang, lukke øjnene og trække vejret. Find ud af, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas, og brug et par minutter på at gøre det.

Øv dig i at sige “nej”

Både overfor dig selv og andre mennesker. Selv om du brænder for dit arbejde, skal du også kunne sætte en grænse.

Det er ikke nødvendigt at løse alting i dag, og det er heller ikke forkert at lade en e-mail være ubesvaret til i morgen tidlig. Det er også en god idé at angive de timer, du er til rådighed, og respektere dem.

Vær opmærksom på dit arbejdsmiljø

Det fremmer en mere positiv atmosfære, hvis du er leder. At tage sig af dine kolleger er også en måde at tage sig af dig selv på.

Hvis alle holder et tvangsmæssigt tempo uden pauser, vil stressniveauet stige. Derfor er det vigtigt, selv om de arbejder på afstand, at der er plads til uformelt socialt samvær, til at tage sig tid til at lave sjov og til at opleve katarsis på arbejdet.

Udbrændt person på arbejde oplever bubble worker syndrome

Udfordringen med at finde balance og undgå bubble worker syndrome

Livet er som et jongleringsspil: For at holde det i gang og vinde det må vi forsøge at holde alle de farvede bolde i balance uden at give mere opmærksomhed til den ene end til den anden. Denne metafor hjælper os til at tænke på de forskellige rum, hvor vores aktiviteter finder sted. Arbejde og faglig udvikling, egenomsorg og sundhed, venskaber, relationer.

Når vi lægger for meget vægt på en af disse bolde, forsømmer vi de andre og risikerer, at de falder ned. Det sker, at de nogle gange falder, og selv om de ikke går i stykker, efterlader de mærker.

Derfor bør vi forsøge at reservere tid og plads til hver af de ting, aktiviteter og mennesker, der interesserer os. Pas på dem, nyd dem og forbind dig med dem. Vi må ikke forveksle en del med en helhed. Vi må forstå, at selv om arbejdet er en vigtig del af vores liv, er det ikke hele vores liv.

Afslutningsvis har vi som samfund også en rolle at tage op til revision. Vi skal holde op med at belønne tilgængelighed 24/7, 365 dage om året.

Det kan interessere dig ...
Dybt arbejde: Kunsten at overvinde distraktioner på arbejdet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Dybt arbejde: Kunsten at overvinde distraktioner på arbejdet

Dybt arbejde fremmer koncentration og engagement i en enkelt opgave. Det er det modsatte af multitasking. Lær alt om det her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Osorio, J. E., & Cárdenas Niño, L. (2017). Estrés laboral: estudio de revisión. Diversitas: perspectivas en psicología13(1), 81-90.
  • Silla, J. M. P. (2001). El estrés laboral: una perspectiva individual y colectiva. Prevención, trabajo y salud: Revista del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el trabajo,(13)18, 38.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.