Bumser i panden: Hvordan slipper man af med dem?

Personer, der har bumser i panden og ikke lider af akne, har sandsynligvis en utilstrækkelig ansigtshygiejne eller har brugt skønhedsprodukter, der ikke er egnet til deres hudtype.
Bumser i panden: Hvordan slipper man af med dem?
Maria del Carmen Hernandez

Bedømt og godkendt af hudlæge Maria del Carmen Hernandez.

Sidste ændring: 17 november, 2022

Bumser i panden er en manifestation af acne vulgaris. Globalt set anslås det, at op til 9,4 % af befolkningen lider af acne vulgaris. Den faktiske forekomst stiger dog afhængigt af den specifikke alder. For eksempel udvikler op til 90 % af unge jævnligt bumser i panden og andre dele af ansigtet.

Der er mange misforståelser om acne vulgaris. For det første troede man, at det kun skyldes, at man spiser meget fedtet mad. I dag ved vi, at det er en meget kompleks inflammatorisk lidelse, som kan forekomme i milde, moderate eller alvorlige former. Vi ser på årsagerne til bumser i panden, og hvad du kan gøre ved dem.

Hvad er akne, og hvorfor giver det bumser i panden?

Kvinde illustrerer bumser i panden

Dette er en af de mest almindelige hudlidelser.

Eksperter betegner acne vulgaris som en inflammatorisk lidelse i de pilosebaceøse enheder. De pilosebaceøse enheder omfatter både hårsækken og talgkirtlen. Inflammation af disse enheder resulterer bl.a. i follikulær hyperkeratinisering og talgkirtelhypertrofi.

Selv om acne vulgaris rammer den almindelige befolkning, er det meget mere almindeligt i puberteten og i ungdomsårene. Dette skyldes, som det fremgår, en øget androgenproduktion fra binyrerne og kønskirtlerne. Også fordi der i denne fase er en øget følsomhed af androgenreceptorer.

Ud over ansigtet kan det også påvirke følgende områder:

 • Hals.
 • Bryst.
 • Skuldre.
 • Øvre del af ryg.

Når kroppen begynder at modnes, stimulerer hormoner talgkirtlerne til at syntetisere mere talg (olie). De kan aktivere kirtlerne så meget, at de bliver overaktive og danner overskydende talg og for mange døde hudceller.

Når dette sker, bliver porerne tilstoppet, og bakterier, især Propionibacterium acnes, kan blive fanget i porerne og formere sig. Som følge heraf bliver huden hævet og rød. Det er sådan, at akne begynder og bumser opstår i panden.

Nyere undersøgelser har vist, at genetiske og immunologiske faktorer spiller en hovedrolle i fremkomsten af bumser i ansigtet. I modsætning til hvad mange tror, er der ikke enighed blandt specialisterne om kostens indflydelse på acne vulgaris.

Selv om man mener, at fødevarer som mejeriprodukter, fedtstoffer og chokolade kan fremme udviklingen af bumser, er der endnu ikke noget afgørende bevis.

Hvordan behandles acne vulgaris?

Acne vulgaris er en inflammatorisk lidelse, som kan være vanskelig at behandle. Generelt anbefaler eksperter to typer behandling: Lokal behandling og systemisk behandling. Valget af den ene eller den anden afhænger af sværhedsgraden, karakteristika og årsagerne til manifestationen.

Aknemedicin tjener til at reducere olieproduktionen, fremskynde dermal cellefornyelse, bekæmpe bakteriel infektion og reducere inflammation. Desuden forhindrer det dannelsen af ar.

Nogle lægemidler, der er ordineret til behandling af bumser i panden, samt dem, der forekommer på andre dele af kroppen på grund af acne, er følgende:

 • Retinoider (såsom retinsyre, adapalene, tretinoin og andre).
 • Antibiotika (hovedsagelig minocyclin og doxycyclin).
 • Salicylsyre, azelainsyre og trichloreddikesyre.
 • Isotretinoin.

Ifølge specialistens overvejelser kan der også anvendes orale præventionsmidler, spironolacton (primært hos mænd) og mere komplette behandlinger som dermatologisk rulle, mikronåle eller fraktioneret CO2-laser. Da de fleste tilfælde er milde, er lokal behandling ofte nyttig til at fjerne bumser i panden.

Generelt er prognosen for akne positiv, hvis der handles tidligt. Det er af stor betydning at gøre dette, da det reducerer muligheden for følgesygdomme i form af arvæv.

Hudhygiejne er også en del af behandlingen, og vaner som f.eks. ikke at gnide eller klemme bumser i ansigtet og andre dele af kroppen bør tages til sig for at undgå komplikationer.

Bumser i panden: Overfladisk obstruktion af huden

Kvinde renser hud i ansigtet

Ansigtshygiejne er tæt forbundet med forekomsten af disse bumser.

Personer med sporadiske bumser i panden har sandsynligvis opretholdt en utilstrækkelig ansigtshygiejne eller har brugt skønhedsprodukter, der ikke passer til deres hudtype, i en vis periode.

Hudens porer er meget følsomme over for snavs. Når snavs trænger ind i porerne, kan de meget hurtigt blive tilstoppet, især hvis man ikke bruger de anbefalede renseprodukter.

Daglig rensning tjener til at fjerne olien i porerne i dybden. Vi giver dig nogle grundlæggende anbefalinger, der vil hjælpe dig med at slippe af med bumser i panden:

 • Brug milde rensemidler i stedet for skrub og sæbe. Undgå for enhver pris stærke eller meget ildelugtende produkter.
 • Hvis du vælger kosmetik- og hudplejeprodukter, skal du sørge for, at de er ikke-komedogene. Hvis et bestemt produkt giver dig bumser eller hudorme, skal du holde op med at bruge det.
 • Undgå at gnide dit ansigt intenst med et håndklæde for at tørre det.
 • Køb oliefrie solcremer.

Du kan også bruge husråd mod acne vulgaris som aloe vera, honning, æblecidereddike og andre. Disse kan hjælpe dig med at behandle bumser i panden, når deres manifestation er mild. Som vi allerede har rådgivet dig, bør moderate eller intense tilfælde behandles af en professionel.

Forebyggelse er en god løsning

Bumser i panden kan opstå af flere årsager. Der er nogle, som vi ikke kan kontrollere, men andre kan vi forebygge. Kend din hudtype, og følg en rutine for ansigtshygiejne med de rigtige produkter.

Vask dig straks efter sport eller overdreven sved, undgå at bruge tilbehør, der presser på panden (f.eks. hatte eller tørklæder), undgå længerevarende udsættelse for solen og vask dine hænder ofte – det er effektive metoder til forebyggelse. Hvis problemet er konstant eller eskalerer i intensitet, bør du kontakte en hudlæge.

Det kan interessere dig ...
6 indre problemer, som bumser kan afsløre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 indre problemer, som bumser kan afsløre

Bumser kan afsløre indre problemer og kan være tegn på, at du bør forbedre nogle af dine vaner såsom kost og stresshåndtering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.