Hvordan man kan behandle fedtet hud

Før du tyer til disse hjemmelavede alternativer, er det bedst at konsultere en hudlæge. På den måde vil du kunne finde den bedst egnede behandling til din fedtede hud.
Hvordan man kan behandle fedtet hud
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Fedtet hud er et meget almindeligt problem. Vi bør dog ikke vænne os til det. Her er nogle naturlige alternativer, der kan hjælpe med at behandle fedtet hud i forbindelse med de indikationer, som hudlægen giver.

Vi siger, at vi har fedtet hud, når huden begynder at producere flere naturlige olier, som den bruger til at beskytte sig mod ydre påvirkninger. Denne naturlige olie kaldes talg og er et produkt af talgkirtlernes arbejde.

Målet for kroppen og huden er at opretholde hydrering. Men når dette sker i overskud, er resultatet fedtet og grim hud. Faktisk kan det føre til akne, udbrud eller uønsket glans.

Find ud af, hvordan du kan hjælpe med at behandle fedtet hud, og hvad der forårsager, at den opstår i denne artikel. Husk, at hvis det er et alvorligt problem, eller før du tyer til et middel (naturligt eller andet) for at behandle det, bør du gå til en hudlæge.

Hvorfor har jeg fedtet hud?

Der er flere faktorer, der påvirker den overdrevne produktion af talg. Disse omfatter hormonelle ændringer forårsaget af stress, brug af orale præventionsmidler, graviditet eller kost, samt genetiske faktorer. Manglende rensning og eksfoliering kan også være udløsende faktorer for fedtet hud.

Kvinde med lukkede øjne

Fedtet hud kan føre til akne, udbrud eller uønsket glans.

Det positive ved at have fedtet hud er, at man med alderen er mindre tilbøjelig til at få rynker, end hvis man havde tør hud. Ud over dette anbefales det dog, at du begynder at behandle din fedtede hud så hurtigt som muligt.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 10 skønhedsbehandlinger, der kan regenerere hudens kollagen

Naturlige teknikker til at behandle fedtet hud

Disse hjemmelavede teknikker vil hjælpe din ansigtshud til at se smukkere, ungdommeligere og mere velplejet ud. Vær opmærksom og konsultér en hudlæge, før du sætter dem i værk!

Rens din hud hver dag for at behandle fedtet hud

Husk at følge en daglig rensningsrutine for at holde talg under kontrol. Faktisk giver American Academy of Dermatology følgende tips:

 • Start med at rense huden med lunkent vand for at fjerne overskydende olie.
 • Vær forsigtig, når du bruger fugtgivende produkter til at vaske dermis, og påfør ikke for meget af dem, især ikke i nærheden af øjnene.
 • Det er bedst at begrænse vask til to gange om dagen (dette kan være morgen og aften) og efter kraftig svedproduktion.
Kvinde med smuk hud

Ud over de tips, som denne organisation giver, kan vi også tilføje følgende:

 • Tør huden ved hjælp af et rent, tørt håndklæde, klud eller lommetørklæde ved at klappe forsigtigt uden at gnide.
 • Påfør derefter en astringerende lotion (den skal være ikke-komedogen).
 • Du kan også lave en infusion af salvie (en urt, der ifølge undersøgelser er meget anvendt til behandling af hudproblemer) og lade den afkøle. I begge tilfælde skal du påføre den med blide klap for at lukke porerne og producere mindre talg.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Rejnfanolie: Anvendelse i hudpleje

Eksfoliér for at behandle fedtet hud

Et andet skridt til at undgå fedtet hud er eksfoliering. Det vil tjene til at holde huden ren og fri for urenheder, forbedre udseendet af teinten og forhindre overdreven olieproduktion.

Nogle naturlige muligheder for dette er:

 • Æblecidereddike er et produkt, der har fordele ved forskellige hudtilstande. En populær opskrift er at lave en 50/50-blanding med vand, hvis du har meget følsom hud. Påfør med en vatrondel og lad den sidde på i 10 minutter. Fjern med koldt vand. Påfør 2 eller 3 gange om ugen, men rådfør dig med din hudlæge, før du bruger det regelmæssigt.
Ansigtsmaske til at behandle fedtet hud

Der er nogle naturlige midler som f.eks. naturlige eksfolieringer, der kan hjælpe dig med at behandle fedtet hud.

 • Mandelmel. Ifølge den populære opfattelse kan du male mandler til fint mel. Tilsæt en spiseskefuld honning (også nyttig mod hudproblemer) og påfør det. Lad det sidde i 10 minutter og skyl med varmt vand. Dette er nyttigt til at fjerne døde hudceller og afbalancere fedtet hud. Selv om der ikke er mange undersøgelser om emnet, er der andre, der anbefaler brugen af mandelolie til at forynge huden.

Aloe vera behandling

Der er ingen tvivl om, at aloe vera er en fantastisk ingrediens for hudens sundhed. Faktisk er der en masse forskning, der bekræfter dette. Dette er en gavnlig plante på grund af dens astringerende egenskaber. Den fremmer også sårheling og hjælper med at regenerere huden.

I teorien kan aloe vera også være nyttig til at bekæmpe fedtet hud, forbrændinger og ar, så det kan være rigtig godt at have en aloe vera-plante derhjemme.

For at bruge den ifølge de traditionelle teknikker skal du blot skære en stilk af og åbne den vandret. Uddrag gelen, påfør den direkte på dit ansigt og lad den tørre, før du fjerner den med koldt vand.

Du kan gentage denne behandling to eller tre gange om ugen. Det anbefales dog at konsultere en professionel, før du bruger den regelmæssigt.

Følg en sund kost

For at undgå fedtet hud er det også nødvendigt at spise en afbalanceret kost, der er rig på fibre. Faktisk er der akademiske artikler, der anbefaler at spise mere plantebaserede fødevarer (frugt, grøntsager osv.) samt fuldkorn, bælgfrugter og nødder. De vitaminer og mineraler, som de giver, hjælper med at holde huden sund.

Du bør også drikke rigeligt med vand og indtage olier af god kvalitet, f.eks. ekstra jomfruolivenolie. Derudover er det bedst at undgå fed, stegt mad, rødt kød og fastfood.

Motion til behandling af fedtet hud

Kvinde træner på motionscykel

Fysisk aktivitet kan hjælpe dig med at frigøre giftstoffer, der ophobes i huden og forårsager fedtet hud. WHO anbefaler at motionere to til tre gange om ugen.

Brug ansigtsmasker og massager til at behandle fedtet hud

Følgende er populære teknikker, som kan hjælpe med at reducere produktionen af fedtstoffer i huden. Ingredienserne til maskerne er let tilgængelige, og massagerne vil også hjælpe med at forbedre blodcirkulationen.

Ingen af disse masker kan erstatte den behandling, der er ordineret af en fagperson. Husk, at der er tale om kombinationer af ingredienser baseret på populære opskrifter, og at der stadig mangler flere undersøgelser i denne henseende (undtagen i tilfælde, hvor det modsatte er angivet).

En havregrynsmaske med troldnød til at behandle fedtet hud

Havregryn i skål

Havregryn kan hjælpe med at eksfoliere huden og fjerne døde hudceller.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde havregryn (havregryn har ifølge undersøgelser fordele for hudens sundhed)
 • ½ spiseskefuld troldnøddevand (dette har fordele for huden, som er blevet bevist hos børn)

Fremgangsmåde

 • Dette er en astringerende maske, der eksfolierer huden og efterlader den blød og glat.
 • Først blandes ingredienserne for at opnå en pasta, og den påføres i blide cirkulære bevægelser over hele ansigtet.
 • Lad den derefter virke i 15 minutter og skyl med varmt vand. Gentag hver tredje dag.

En yoghurtmaske til at behandle fedtet hud

Yoghurt kan bruges til at behandle fedtet hud

Kombinationen af yoghurt og troldnød kan også hjælpe med at behandle fedtet hud.

Ingredienser

 • 2 spiseskefulde yoghurt naturel
 • ½ spiseskefuld troldnøddevand

Fremgangsmåde

 • Yoghurten kan være enhver naturlig yoghurt, du har derhjemme. Når du har blandet den med troldnød, påføres den som en creme i hele ansigtet.
 • Skyl af efter ti minutter med lunkent vand.

En honningmaske til at behandle fedtet hud

Honning kan bruges til at behandle fedtet hud

Ingredienser

Fremgangsmåde

 • Adskil æggeblommen fra hviderne, og bland æggeblommen med honning.
 • Påfør med en pensel eller med fingrene, altid med cirkulære bevægelser.
 • Lad det tørre, før du fjerner det med varmt vand.

Har du allerede noteret dig, hvordan du kan slippe af med fedtet hud? Vi er sikre på, at disse tips og teknikker vil hjælpe dig med at gøre netop det. Så hvad venter du på?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.