Kan laurinsyre bruges til at behandle akne?

Laurinsyre kan bruges til at behandle akne. Læs med og få mere at vide om denne forbindelse, der findes i kokos.
Kan laurinsyre bruges til at behandle akne?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Både i madlavning og som kosmetik er de forskellige anvendelsesmuligheder for kokosolie velkendte. Men ikke alle ved, at en af de vigtigste aktive ingredienser, laurinsyre, også anvendes til behandling af akne.

Så ud over at give fordele som fugtighedscreme til huden og til hårpleje kan kokosolie også hjælpe med at behandle hudlidelser. Men det er ikke den eneste kilde til denne fedtsyre, da ingrediensen også kan fås fra palmeolie og almindelig komælk.

Hvad er laurinsyre, og hvor fås den fra?

Også kendt som dodecansyre (på grund af antallet af kulbrinter i formlen), men mere almindeligt som laurinsyre, er det en mættet fedtsyre af mellemlang længde. Den er af naturlig oprindelse og findes i menneskekroppens væv i fast og uopløselig form.

Den findes også i en række fødevarer, både animalske og vegetabilske, som indeholder mættede fedtstoffer. Blandt de mest almindelige kilder er følgende:

  • Kokosolie: Dette er en af de rigeste olier med et anslået indhold af laurinsyre på 40 %.
  • Palmeolie: Udvundet fra kernen af Elaeis guineensis-palmen. Andelen er meget højere, nemlig tæt på 80 %.
  • Komælk eller gedemælk: Indeholder ca. 0,25 g pr. 2,4 dl: 3 % af det samlede mælkefedt er laurinsyre.

Anvendelse og fordele ved laurinsyre

Kokosolie har en lang række anvendelsesmuligheder, lige fra kulinarisk til kosmetisk anvendelse. Laurinsyre anses for at have flere egenskaber, der gør den effektiv til behandling af lidelser. Lad os se nærmere på det.

Kokosolie indeholder laurinsyre

Kokosolie er et produkt, der i stigende grad efterspørges i kosmetikindustrien, bl.a. på grund af indholdet af laurinsyre.

Konservering af fødevarer

På grund af sin stabilitet og det faktum, at det ikke er opløseligt i vand, tilsættes dette mættede fedt til fødevarer, hvilket bidrager til at konservere dem. Når det raffineres, mister det dog nogle af sine egenskaber.

Kosmetisk anvendelse

Denne syre siges at have fugtgivende egenskaber, så den bruges til at bekæmpe tørhed i huden, forbedre lipidbarrierens funktion og hjælpe med at bekæmpe xerose.

Den er også en almindelig ingrediens i cremer og andre anti-aging produkter for at reducere eller minimere de mærker, som tiden efterlader. Ifølge en undersøgelse fra 2013 forbedrer blot tilføjelse af lidt jomfru kokosolie til cremer både hydrering og elasticitet.

Hudlidelser

Kokosolie anvendes også til behandling af sygdomme som psoriasis takket være dens fugtgivende og antiinflammatoriske egenskaber. I denne forstand hjælper den med at kontrollere symptomerne på denne lidelse.

Antimikrobiel aktivitet

Ifølge resultaterne af forskellige undersøgelser har laurinsyre vist sin evne til at hæmme udviklingen af patogene organismer. Derfor kan den hjælpe med at behandle og forebygge forskellige infektioner, herunder forkølelse og influenza.

Når den indtages, omdannes den til monolaurin, en forbindelse med bredspektret antimikrobiel aktivitet. Andre undersøgelser har vist, at laurinsyre har evnen til at hæmme udviklingen af sygdomsfremkaldende organismer som f.eks. Staphylococcus aureus under laboratorieforhold.

Andre fordele

Brugen af denne fedtsyre er blevet forbundet med andre fordele. Ifølge forskning lever polynesere, hvis vigtigste kilde til kalorier er kokosnødder, længere og er sundere, med få tilfælde af fedme og diabetes.

Det antydes også , at denne fedtsyre kan hjælpe os med at tabe os lettere og kan være en beskyttende faktor mod Alzheimers sygdom. Mange af dens anvendelsesmuligheder er dog stadig under udforskning.

Laurinsyre mod akne: Hvordan bruger man det?

Flere faktorer bidrager til forekomsten eller udviklingen af akne. Blandt disse er overdreven talgproduktion, porer tilstoppet af talg og døde hudceller, tilstedeværelsen af bakterier (Cutibacterium acnes) og betændelse.

Når man nu tager hensyn til de antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber, der er nævnt ovenstående, kan laurinsyre bruges til at behandle akne effektivt. Dette bekræftes af resultaterne af flere undersøgelser.

I en undersøgelse fra 2009 blev det f.eks. konstateret, at denne fedtsyre reducerer både inflammation og mængden af bakterier på huden. Ligeledes bekræftede en anden forskning, der blev udført i 2016, disse egenskaber.

Den bør dog ikke anvendes direkte. Det er tilrådeligt at købe og bruge et produkt, der bl.a. indeholder denne forbindelse. I tilfælde af problemer med hydrering af huden eller psoriasis er risikoen mindre, så det kan bruges mere frit.

For større sikkerhed bør man konsultere en hudlæge. Denne hudlæge kan angive den passende dosis for den enkelte. Der er ikke noget skøn over, hvad den nøjagtige mængde bør være.

På samme måde er der mulighed for at indarbejde ingredienser som kokosolie i kosten. På denne måde kan du drage fordel af fordelene ved laurinsyre ikke kun for akne eller for huden. Dette afhænger naturligvis også af personens alder og livsstil.

Kvinde med udbrud af akne

Akne kan ikke behandles med et enkelt stof. En lægekonsultation vil afgøre den mest effektive kombinerede tilgang.

Mulige bivirkninger og kontraindikationer

Først og fremmest skal det bemærkes, at laurinsyre er et stof, der kan virke irriterende, så det bør ikke indtages alene, men i form af kokosolie eller i friske kokosnødder.

Der er dog ikke mange data om de virkninger, det kan skabe. Det er tilrådeligt at lave en lappetest, hvis der skal foretages topisk brug. Hvis der ikke er nogen reaktioner, kan det anvendes sparsomt.

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) har på sin side givet monolaurin status som et generelt sikkert stof, dog uden at angive retningslinjer for dosering.

Alligevel bør personer med følsom hud bruge det med forsigtighed. Ligeledes bør personer, der er allergiske over for laurinsyre, kokos- eller palmeolie eller nogen af dens bestanddele, ikke bruge det.

Afslutningsvis er det værd at huske, at der er nogle kontraindikationer for kokosolie. I denne henseende anbefales det ikke til personer med højt kolesterol, forhøjet blodtryk eller personer med en tendens til fordøjelsesbesvær.

Kontakt din læge

På trods af alle de undersøgelser, der taler for det, er det ikke blevet konkluderet, om laurinsyre virker alene, eller om disse fordele er resultatet af den kombinerede virkning af alle de andre tilstedeværende komponenter.

Hvis du nu mener, at det er en god mulighed at inkludere kokos- eller palmeolie i kosten mod akne, skal du huske at tage hensyn til den samlede mængde fedt, du indtager. Og uanset om det er til indtagelse eller til lokal brug, er det første, du skal gøre, at konsultere en hudlæge.

Det kan interessere dig ...
Måder, hvorpå din kost kan påvirke huden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Måder, hvorpå din kost kan påvirke huden

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan din kost kan påvirke huden? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om dette spændende emne.



  • Dayrit F. The properties of lauric acid and their significance in coconut oil. J Am Oil Chem Soc. 2015; 92: 1–15. https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7.
  • De Roos N, Schouten E, Katan M. Consumption of a solid fat rich in lauric acid results in a more favorable serum lipid profile in healthy men and women than consumption of a solid fat rich in trans-fatty acids. J Nutr. 2001; 131(2): 242-5.
  • Kabara J, Swieczkowski D, Conley A, Truant J. Fatty acids and derivatives as antimicrobial agents. Antimicrob Agents Chemother. 1972; 2(1): 23-8.
  • Noora N, Aziza A, Sarmidia M, Aziz R. The Effect of Virgin Coconut Oil Loaded Solid Lipid Particles (VCO-SLPs) on Skin Hydration and Skin Elasticity. Jurnal Teknologi. 2013; 62(1): 39-43.
  • Office of Food Additive Safety (HFS-CFSAN). Notification for mixture of monoaylglycerides. FDA, 2016. URL: https://www.fda.gov/media/99218/download.
  • Prior I, Davidson F, Salmond C, Czochanska. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies. The American Journal of Clinical Nutrition. 1981; 34(8): 1552–1561.
  • Ruzin A, Novick RP. Equivalence of lauric acid and glycerol monolaurate as inhibitors of signal transduction in Staphylococcus aureus. J Bacteriol. 2000; 182(9): 2668-71.
  • Nakatsuji T, Kao M, Fang J, et al. Antimicrobial Property of Lauric Acid Against Propionibacterium Acnes: Its Therapeutic Potential for Inflammatory Acne Vulgaris. JID. 2009; 129(10): 2480-2488.
  • Thi-Quynh-Mai T, Hsieh M, Chang K, et al. Bactericidal Effect of Lauric Acid-Loaded PCL-PEG-PCL Nano-Sized Micelles on Skin Commensal Propionibacterium acnes. Polymers. 2016; 8(9). https://doi.org/10.3390/polym8090321.
  • Weber TM Kausch M, Rippke F, Schoelermann A, Filbry A. Treatment of xerosis with a topical formulation containing glyceryl glucoside, natural moisturizing factors, and ceramide. J Clin Aesthet Dermatol. 2012; 5(8): 29-39.