Camu Camu: Hvad det er, fordele og hvordan man bruger det

Camu camu er en eksotisk frugt, der skiller sig ud ved sit høje indhold af C-vitamin, et vandopløseligt næringsstof.
Camu Camu: Hvad det er, fordele og hvordan man bruger det

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Camu camu (Myrciaria dubia) er en typisk frugt fra Amazonasområdet, som har et højt indhold af C-vitamin og er en af de eksotiske frugter med den højeste koncentration af dette næringsstof. Den findes hovedsageligt i de sydlige lande på det amerikanske kontinent og har fremragende organoleptiske egenskaber.

Det er vigtigt at huske på, at der findes meget forskellige frugttyper på de forskellige kontinenter. Takket være logistiske fremskridt er det nu muligt at købe dem næsten overalt på kloden.

Når det er sagt, er det altid bedst at tage til oprindelseslandet for at nyde en autentisk smag. Under alle omstændigheder er smagen normalt også god, når de sælges frosne.

Camu camus næringsværdi

Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er camu camu en meget energibesparende frugt. Den giver kun 24 kalorier pr. 100 gram frugtkød, da det meste er vand.

Hvad angår makronæringsstoffer, er det især simple sukkerstoffer, der er de vigtigste med 4 gram pr. 100 gram frugt. Alligevel vil der takket være fiberindholdet ikke være for store stigninger i blodglukoseniveauet.

Det bedste kommer, når vi analyserer mikronæringsstofferne. 100 gram camu camu giver en høj mængde calcium, fosfor og C-vitamin. Faktisk er det daglige behov for dette stof mere end dækket med 20 gram af frugten.

Til alt dette skal vi tilføje antioxidanterne i form af polyfenoler. Vi taler om forbindelser, der kan neutralisere dannelsen af frie radikaler og generere sundhedsfordele.

Frem for alt skiller anthocyaninerne sig ud, som også er karakteristiske for blåbær, brombær og auberginer. Disse forbindelser har vist sig at kunne reducere forekomsten af neurodegenerative sygdomme.

De indeholder også tanniner, hvilket er antiinflammatoriske forbindelser, der også er typiske for druer. De er effektive til at beskytte mod ændringer i det kardiovaskulære system, som det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Mini Reviews in Medicinal Chemistry.

Blåbær i lille skål

Fordele ved camu camu

Først og fremmest skal det bemærkes, at camu camu er en meget positiv frugt for immunforsvaret. Dette skyldes tilstedeværelsen af C-vitamin.

Dette næringsstof stimulerer de medfødte og adaptive forsvarslinjer ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Som følge heraf bliver kroppen mindre modtagelig over for virusinfektioner. C-vitamin er også vigtigt for at forbedre absorptionen af jern, et mineral, der ikke er let tilgængeligt, og hvis mangel fører til anæmi.

Antioxidanterne i denne fødevare kan bidrage til at forsinke aldringsprocessen og udviklingen af mange relaterede sygdomme. Det er i den forbindelse vigtigt at sikre tilstedeværelsen af grøntsager i den daglige kost. Især eksotiske frugter, som kan give mange polyfenoler.

Fordelene ved fibre bør også nævnes. Det reducerer ikke kun forstoppelse, men fungerer også som et energisk substrat for de bakterier, der lever i fordøjelseskanalen. Takket være det forbedres mikrobiotaens tæthed, hvilket er nøglen til at optimere fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer.

Camu camu og fedme

I denne henseende er der en del forskning, der er lovende. Selv om det er udført på dyr, ser det ud til, at camu camu har evnen til at ændre mikrobiotaen til det bedre.

Denne ændring ville øge kroppens energiforbrug og reducere ophobningen af lipider i indre organer. Begge funktioner er væsentlige i en vægttabsplan.

Resultaterne er dog endnu ufærdige og skal bekræftes på mennesker. På nuværende tidspunkt kan camu camu ikke i sig selv betragtes som en frugt til vægttab.

Forskerne bekræfter dog sekundært, at camu camu kan reducere tilstedeværelsen af komplekse sygdomme, der er forbundet med fedme. Dette ville først og fremmest blive opnået ved dens indhold af antioxidanter.

Du er måske også interesseret i: Jackfrugt: Frugten, der er en vinder blandt veganere

Hvordan indtager man den?

Camu camu kan indtages frisk eller i form af juice. En simpel måde at tilberede det på er at opløse 50 gram frugtkød i en liter vand og derefter piske det hele sammen.

Det er også muligt at finde selve fødevaren i pulver- eller tabletform. Denne form gør det lettere at inkludere den i forskellige shakes eller smoothies.

Camu camu i pulverform

Camu camu-pulver er lettere at markedsføre og distribuere end frisk frugt.

En af de bedste kilder til C-vitamin

Denne frugt er en af de bedste kilder til C-vitamin, som du kan inkludere i din kost. Den er ikke almindelig i alle lande, men takket være teknologien bliver den i stigende grad markedsført flere og flere forskellige steder.

Du kan altid ty til frosne eller pulveriserede versioner, som bevarer mange af fordelene. Det er en mere koncentreret variant, så pas på ikke at overdrive det.

Så hvis du ønsker at øge dit C-vitaminindtag i kosten, så tøv ikke med at finde camu camu i det format, der passer dig bedst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.