10 fordele ved sort te ifølge videnskabelige beviser

Fordelene ved sort te skyldes i høj grad dens høje indhold af antioxidanter. Hvad er dens anvendelsesmuligheder? Find ud af mere her!
10 fordele ved sort te ifølge videnskabelige beviser
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 12 november, 2023

I årenes løb er de mange fordele ved sort te blevet dokumenteret i en lang række undersøgelser. På grund af dens høje koncentration af antioxidanter – især polyfenoler – kan indtagelse af te have positive virkninger på hjertesundheden. Også på stofskiftet, fordøjelsessystemet og hjernen.

Denne type te gennemgår især processen med at visne, rulle, oxidere og tørre bladene fra Camellia sinensis-planten. Smagen er stærkere end andre teer fra denne art (f.eks. grøn te og oolong te), og den udmærker sig også ved at indeholde mere koffein (mellem 2 % og 4 %).

Selv om den ikke er et førstevalg i behandlingen af sygdomme, bidrager dens antiinflammatoriske, antioxidant, antidiabetiske og antitumor egenskaber til at opretholde velvære. Vi fortæller dig i detaljer, hvad den er god for, hvordan du skal indtage den, og hvad der er dens mulige kontraindikationer og bivirkninger.

10 fordele ved sort te ifølge videnskaben

I flere årtier har fordelene ved sort te været genstand for forskernes interesse. Dens indhold af aktive forbindelser har en lang række positive sundhedseffekter.

Den indeholder følgende:

 • Fenolsyrer.
 • Mineraler (calcium, krom, magnesium, jern, kalium og fosfor).
 • Flavonoider (theaflaviner og katekiner).
 • Aminosyrer (L-theanin).
 • Vitaminer (A, C og K).
 • Koffein.

Netop på grund af denne sammensætning tilskrives den flere medicinske egenskaber. Mere præcist er den værdsat for sin evne til at bekæmpe betændelse. Det kan også øge årvågenheden, hæmme virkningerne af oxidativt stress og forebygge celleskader.

Er der beviser? Vi diskuterer det nedenstående.

1. Fordele ved sort te: Hjertesundhed

Flavonoider, de vigtigste antioxidanter i sort te, har en positiv indvirkning på hjertesundheden. Dette skyldes i høj grad, at de spiller en rolle i reguleringen af inflammatoriske processer og forebygger oxidative skader.

I denne henseende rapporterede en metaanalyse, der blev delt gennem Advances in Nutrition, at for hver kop te, der indtages dagligt, er der et fald på 4 % i dødsfald forårsaget af hjertesygdomme og et fald på 2 % i risikoen for hjerteanfald.

Det blev også konstateret, at det reducerer risikoen for slagtilfælde med 4 % og risikoen for død af alle årsager med 1,5 %. I sidste ende blev det fastslået, at inddragelse af te i en sund kost kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme og dødelighed blandt voksne.

En anden prospektiv undersøgelse, der blev rapporteret i tidsskriftet Heart, afslørede, at daglig indtagelse af te bidrager til at reducere risikoen for iskæmisk hjertesygdom og risikoen for relevante hjerte-kar-hændelser, såsom hjerteanfald.

Iskæmisk hjertesygdom opstår, når arterier tilstoppes og forhindrer – helt eller delvist – blodforsyningen til hjertemusklen.

Til gengæld konkluderede et randomiseret kontrolleret forsøg offentliggjort i Preventive Medicine, at sort te – som en del af en normal kost – bidrager til at reducere uafhængige kardiovaskulære risikofaktorer, såsom højt glukose og ændringer i lipidprofilen.

Tegning af hjerte

2. Højt kolesteroltal

I forbindelse med det foregående punkt skal det bemærkes, at sort te er forbundet med lavere niveauer af dårligt kolesterol (LDL). Ophobning af denne lipid i arterierne er forbundet med hjertesvigt og slagtilfælde.

En gennemgang af undersøgelser, der er offentliggjort i Clinical Nutrition, viser, at indtagelse af denne te bidrager til at reducere serumkoncentrationen af denne type kolesterol, især hos personer med en højere kardiovaskulær risiko.

En undersøgelse på rotter, der blev rapporteret i Lipids in Health and Disease, viste, at theaflavin og terubiginer – to flavonoider, der findes i sort te – har potentiale til at behandle sygdomme, der er forbundet med oxidativt stress, såsom hyperkolesterolæmi og hyperglykæmi.

Alligevel er forskningsresultaterne blandede. I et randomiseret kontrolleret forsøg ændrede et dagligt indtag af 5 kopper sort te om dagen ikke lipidprofilen væsentligt hos personer med borderline hyperkolesterolæmi.

3. Højt blodtryk

I forlængelse af fordelene ved sort te for hjerte-kar-sundhed fandt vi interessante virkninger med hensyn til at sænke forhøjet blodtryk. I en metaanalyse, der blev rapporteret i Food & Function, havde patienter, der tog et tilskud af sort te, en signifikant reduktion af det systoliske blodtryk sammenlignet med kontrolgruppen.

Lignende virkninger blev set i forskning, der blev delt i Complementary Therapies in Medicine , som afslørede, at regelmæssig indtagelse af te bidrog til at sænke det systoliske blodtryk med 4,81 mm Hg og det diastoliske blodtryk med 1,98 mm Hg hos personer med forhøjet blodtryk.

På grund af sit indhold af flavonoider har sort te fordele for personer med forhøjet blodtryk. Indtagelsen af te bør dog ske inden for rammerne af en sund kost.

4. Tarmens sundhed

Regelmæssigt indtag af sort te er også en måde at passe på tarmens sundhed. For at være mere præcis – og som det fremgår af en oversigt i Critical Reviews in Food Science and Nutrition – hjælper polyfenoler med at modulere tarmbarrierens funktion, ud over at støtte balancen i mikrobiotaen.

Sort te (rigeligt med polyfenoler) synes at fremme væksten af gode tarmbakterier, mens den hæmmer de skadelige bakteriers aktivitet.

En anden gennemgang af undersøgelser, der er delt i tidsskriftet Nutrients, fremhæver, at sort te samt andre tevarianter afledt af Camellia sinensis-arten har præbiotisk aktivitet på grund af deres bidrag af polyfenoler. På denne måde modulerer den andelen af tarmbakterietyper og bidrager i øvrigt til vægttab.

Ved at modulere funktionen af tarmbarrieren og fremme væksten af sunde bakterier bidrager sort te til at styrke immunfunktionen. Der er dog stadig behov for flere undersøgelser.

5. Koncentration og kognitiv præstation

Sort te indeholder op til 4 % koffein og en aminosyre kaldet L-theanin. Begge disse stimulerende stoffer er forbundet med øget mental koncentration og forbedret årvågenhed. Dette forklarer, hvorfor nogle mennesker rapporterer, at de føler sig mere energiske efter indtagelse.

I denne henseende har forskning, der er rapporteret i tidsskriftet Nutrients, konkluderet, at tilskud af L-theanin har potentiale til at stimulere hjernefunktionen. Derved forbedrer det fokus og hukommelse blandt andre kognitive evner.

I mellemtiden har en lille undersøgelse, som Clinical Phytoscience har delt, fastslået, at selv en lille mængde sort te hjælper med at forbedre den kognitive behandling. Drikkevaren blev forbundet med bedre mental opgaveudførelse og øget koncentration.

Træt mand gnider sig i øjnene

6. Højt glukoseniveau

Sort te er ikke en førstevalgsbehandling mod diabetes. Men hvis den indgår som en del af en sund kost kan den give fordele for patienter med denne sygdom.

Forskning, der blev delt i Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, forbandt indtagelse af te med et fald i postprandiale blodglukoseniveauer efter indtagelse af saccharose. Mere specifikt indtog 24 patienter med og uden prædiabetes en sukkerholdig drik efterfulgt af en lav eller høj dosis sort te eller placebo.

Hos patienter, der indtog sort te – i begge doser – blev der fundet et fald i det postprandiale (efter måltidet) sukkerniveau sammenlignet med dem, der indtog placebo. Der er dog behov for større og mere omfattende undersøgelser.

En anden undersøgelse forbinder sort te med forbedret insulinrespons hos personer med fedme og insulinresistens. Artiklen, der blev offentliggjort i Nutrition & Metabolism , tyder på, at det at drikke sort te forbedrer insulinfølsomheden, især efter at have spist måltider med et højt sukkerindhold.

Det er muligt, at sort te kan være til gavn for personer med prædiabetes og type 2-diabetes. Det bør dog indtages uden tilsatte sødemidler.

7. Knoglesundhed: Fordele ved sort te

En gennemgang rapporteret i tidsskriftet Medicine konkluderede, at indtagelse af te bidrager til at reducere risikoen for osteoporose. Disse kvaliteter skyldes dens høje indhold af flavonoider, som kan mindske tab af knogletæthed og styrke knoglerne.

En anden undersøgelse på rotter, som blev delt af Frontiers in Physiology, tyder på, at theoruginer og theaflaviner i sort te spiller en gavnlig rolle i kontrollen af tab af knogletæthed ved at fremme osteoclastogenese.

Disse fordele ved sort te er især nyttige for kvinder i overgangsalderen og efter overgangsalderen, som har en øget risiko for knogletab og osteoporose.

8. Sundhed for tænderne

Katekiner i Camellia sinensis-bladene har bakteriedræbende og bakteriostatiske egenskaber, der virker mod bakterier i tandplak, såsom Streptococcus mutans.

En undersøgelse, der er offentliggjort i Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, viser, at mundskyl baseret på te (nærmere bestemt sort og grøn te) kan anvendes som et alternativ til at forebygge dannelsen af caries.

Ligeledes tyder oplysninger fra American Society For Microbiology på, at sort te og dens bestanddele er til gavn for mundhygiejnen ved at forstyrre dannelsen af bakteriel plak, der forårsager huller og parodontose.

Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at bruge den med måde, da de tanniner, den indeholder, er blevet sat i forbindelse med forekomsten af pletter på tænderne, der ligner dem, der forårsages af kaffe.

9. Antitumorpotentiale

Hverken sort te eller andre tevarianter kan forebygge eller helbrede kræft. På trods af dette har undersøgelser fastslået, at dens bestanddele kan forsinke udviklingen af visse former for denne sygdom og fremme død af ondartede celler.

I en gennemgang, der blev delt af Advances in Nutrition, bemærkede forskerne, at indtagelse af te mindsker risikoen for mundkræft. I mindre grad ser det også ud til at være forbundet med lavere risiko for kræftformer. Det være sig gastrointestinal, bryst, æggestokke, lunge eller skjoldbruskkirtel.

I betragtning af manglen på større, veldesignede undersøgelser er disse resultater indtil videre kun et startpunkt for forskning i teens virkninger på kræft. Det bør ikke betragtes som en behandling.

10. Vægttab

Hvis vægttab er det, du er ude efter, kan sort te være en god tilføjelse til din kost. En undersøgelse afsløret af Food & Function viste, at det at drikke 3 kopper sort te om dagen i 3 måneder hjalp med at reducere taljeomkredsen og kropsvægten, sammenlignet med at drikke en koffeinholdig kontroldrik.

En hypotese tyder på, at disse virkninger opstår på grund af dens høje indhold af flavoner, som virker som antioxidanter i kroppen. Vi har dog stadig brug for flere beviser.

I anden forskning i tidsskriftet Molecules har eksperter observeret, at polyfenolerne i sort te har en anti-fedmeeffekt uden synlige bivirkninger. I sig selv hjælper de med at stimulere stofskiftet samt reducere oxidativt stress og regulere energiindtaget.

Kvinde med for store bukser repræsenterer vægttab som fordele ved sort te

Risici og mulige bivirkninger ved indtagelse af sort te

For de fleste sunde voksne er et moderat forbrug af sort te sikkert.

Generelt er to til tre kopper om dagen tålelige. Problemer begynder at opstå ved mere end fire eller fem kopper om dagen. Dette skyldes i høj grad koffeinindholdet.

I overskud kan dette stimulerende stof i sort te udløse følgende symptomer:

 • Anæmi.
 • Hypertension.
 • Hovedpine.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Rastløshed og uro.
 • Ringen for ørerne
 • Øget vandladning
 • Søvnbesvær.
 • Nervøsitet og rystelser.
 • Ændring af vejrtrækning.

På den anden side bør patienter med angstlidelser, blødningsforstyrrelser, krampeanfald, irritabel tarm og hormonelle problemer ikke drikke det. Kontakt en læge, før du prøver denne drik eller kosttilskud afledt af den.

Der er stor risiko for interaktioner mellem sort te og visse lægemidler. Af sikkerhedshensyn anbefaler lægerne ikke samtidig brug af te med følgende lægemidler:

 • Ephedrin.
 • Clozapin.
 • Østrogener.
 • Carbamazepin.
 • Antibiotika (quinoloner).
 • Astmamedicin.
 • Phenylpropanolamin.
 • Vanddrivende lægemidler.
 • Blodfortyndende midler.
 • Præventionsmidler.
 • Antidepressiva.

Når du tager medicin eller kosttilskud (vitaminer, urter osv.), så spørg din læge, om der er risici ved at indtage dem sammen med sort te.

Den rigtige måde at drikke teen på for at opnå de bedste fordele ved sort te

Generelt drikker folk sort te som en drik. Det kan være i en tepose eller i tørret form.

Folk drikker det normalt rent, men nogle tilføjer andre urter eller citron. Forholdet er normalt en teskefuld eller en pose (5 gram) pr. kop vand (250 milliliter).

Drikken er klar til indtagelse efter at have trukket i 10 minutter. Si og sød efter smag (undgå sødemidler).

Fordele ved sort te, når den indtages med måde

Lige nu er sort te en af de mest indtagede drikkevarer sammen med kaffe og grøn te. Det er som et alternativ til kaffe og energidrikke. Selv om dens potentielle fordele stadig er under udforskning, kan dens høje indhold af antioxidanter forbedre sundheden.

Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at drikke den med måde, uden at overskride 3 kopper om dagen. Hvis du er i behandling med medicin, eller hvis der er en underliggende sygdom, bør du kontakte din læge, før du inddrager denne drik i din kost. Husk på dette!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Society For Microbiology. “Tea Fights Cavities, Reduces Plaque.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 May 2001. <www.sciencedaily.com/releases/2001/05/010523072047.htm
 • Armidin RP, Yanti GN. Effectiveness of Rinsing Black Tea Compared to Green Tea in Decreasing Streptococcus mutans. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Nov 14;7(22):3799-3802. doi: 10.3889/oamjms.2019.507. PMID: 32127979; PMCID: PMC7048338.
 • Bond T, Derbyshire E. Tea Compounds and the Gut Microbiome: Findings from Trials and Mechanistic Studies. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2364. doi: 10.3390/nu11102364. PMID: 31623411; PMCID: PMC6835862.
 • Bøhn SK, Croft KD, Burrows S, Puddey IB, Mulder TP, Fuchs D, Woodman RJ, Hodgson JM. Effects of black tea on body composition and metabolic outcomes related to cardiovascular disease risk: a randomized controlled trial. Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1613-20. doi: 10.1039/c4fo00209a. PMID: 24889137.
 • Butacnum A, Chongsuwat R, Bumrungpert A. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Jan;26(1):59-64. doi: 10.6133/apjcn.112015.08. PMID: 28049262.
 • Chung M, Zhao N, Wang D, Shams-White M, Karlsen M, Cassidy A, Ferruzzi M, Jacques PF, Johnson EJ, Wallace TC. Dose-Response Relation between Tea Consumption and Risk of Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Population-Based Studies. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):790-814. doi: 10.1093/advances/nmaa010. PMID: 32073596; PMCID: PMC7360449.
 • Henning, Susanne & Wang, Piwen & Heber, David. (2011). Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: Green tea versus black tea. Molecular nutrition & food research. 55. 905-20. 10.1002/mnfr.201000648.
 • Hidese S, Ogawa S, Ota M, Ishida I, Yasukawa Z, Ozeki M, Kunugi H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2362. doi: 10.3390/nu11102362. PMID: 31623400; PMCID: PMC6836118.
 • Khan N, Mukhtar H. Tea and health: studies in humans. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6141-7. doi: 10.2174/1381612811319340008. PMID: 23448443; PMCID: PMC4055352.
 • Kim TL, Jeong GH, Yang JW, Lee KH, Kronbichler A, van der Vliet HJ, Grosso G, Galvano F, Aune D, Kim JY, Veronese N, Stubbs B, Solmi M, Koyanagi A, Hong SH, Dragioti E, Cho E, de Rezende LFM, Giovannucci EL, Shin JI, Gamerith G. Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr. 2020 Nov 16;11(6):1437-1452. doi: 10.1093/advances/nmaa077. PMID: 32667980; PMCID: PMC7666907.
 • Liang Q, Lv M, Zhang X, Hu J, Wu Y, Huang Y, Wang X, Sheng J. Effect of Black Tea Extract and Thearubigins on Osteoporosis in Rats and Osteoclast Formation in vitro. Front Physiol. 2018 Sep 3;9:1225. doi: 10.3389/fphys.2018.01225. Erratum in: Front Physiol. 2020 Feb 25;11:136. PMID: 30233402; PMCID: PMC6129951.
 • Li X, Yu C, Guo Y, Bian Z, Si J, Yang L, Chen Y, Ren X, Jiang G, Chen J, Chen Z, Lv J, Li L; China Kadoorie Biobank Collaborative Group. Tea consumption and risk of ischaemic heart disease. Heart. 2017 May;103(10):783-789. doi: 10.1136/heartjnl-2016-310462. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28077466; PMCID: PMC5529974.
 • Li J-Y, Ge J-R, Chen J, Ye Y-J, Xie L-H, Li L, Chai H. Clinical study on the influence of tea drinking habits on bone mineral density and osteoporosis in postmenopausal women in Fuzhou city, China. Progr Nutr [Internet]. 2021 Mar. 31 [cited 2023 Feb. 24];23(1):e2021033. Available from: https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9409
 • Ma C, Zheng X, Yang Y, Bu P. The effect of black tea supplementation on blood pressure: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2021 Jan 7;12(1):41-56. doi: 10.1039/d0fo02122a. Epub 2020 Nov 25. PMID: 33237083.
 • Mahdavi-Roshan M, Salari A, Ghorbani Z, Ashouri A. The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2020 Jun;51:102430. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102430. Epub 2020 May 14. PMID: 32507441.
 • Pan H, Gao Y, Tu Y. Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols. Molecules. 2016 Dec 7;21(12):1659. doi: 10.3390/molecules21121659. PMID: 27941615; PMCID: PMC6273558.
 • Rasheed Z. Molecular evidences of health benefits of drinking black tea. Int J Health Sci (Qassim). 2019 May-Jun;13(3):1-3. PMID: 31123432; PMCID: PMC6512146.
 • Rizwan, A., Zinchenko, A., Özdem, C., Rana, Md. S., & Al-Amin, Md. M. (2017). The effect of black tea on human cognitive performance in a cognitive test battery. In Clinical Phytoscience (Vol. 3, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1186/s40816-017-0049-4
 • Sun K, Wang L, Ma Q, Cui Q, Lv Q, Zhang W, Li X. Association between tea consumption and osteoporosis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Dec;96(49):e9034. doi: 10.1097/MD.0000000000009034. PMID: 29245297; PMCID: PMC5728912.
 • Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE, Czachor JD, Westphal JA, Mestre MA. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Front Psychiatry. 2017 May 26;8:80. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00080. PMID: 28603504; PMCID: PMC5445139.
 • Troup R, Hayes JH, Raatz SK, Thyagarajan B, Khaliq W, Jacobs DR Jr, Key NS, Morawski BM, Kaiser D, Bank AJ, Gross M. Effect of black tea intake on blood cholesterol concentrations in individuals with mild hypercholesterolemia: a diet-controlled randomized trial. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):264-271.e2. doi: 10.1016/j.jand.2014.07.021. Epub 2014 Sep 27. PMID: 25266246; PMCID: PMC4312726.
 • Wan MLY, Co VA, El-Nezami H. Dietary polyphenol impact on gut health and microbiota. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):690-711. doi: 10.1080/10408398.2020.1744512. Epub 2020 Mar 25. PMID: 32208932.
 • Zhao Y, Asimi S, Wu K, Zheng J, Li D. Black tea consumption and serum cholesterol concentration: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2015 Aug;34(4):612-9. doi: 10.1016/j.clnu.2014.06.003. Epub 2014 Jun 13. PMID: 24972454.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.