Jackfrugt: Frugten, der er en vinder blandt veganere

Jackfrugt har vundet popularitet som en køderstatning i veganske diæter. Men giver det nok næringsstoffer? Få mere at vide her.
Jackfrugt: Frugten, der er en vinder blandt veganere
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Jackfrugt (Artocarpus heterophyllus Lam.) er en tropisk frugt, der dyrkes i Asien. Den anses for at være verdens største træfrugt med en vægt på mellem 25 og 40 kilo.

Selv om den har en lignende smag som andre tropiske frugter, er den for mange veganere den ideelle erstatning for svinekød. Årsagen? Sensorisk set har den nogle lignende egenskaber. Men hvad angår ernæring, skal vi se på nogle aspekter.

For eksempel giver den ligesom alle andre frugter kulhydrater og næsten ingen protein. På grund af dette er den ikke en så god erstatning for kød, da vi skal sikre optimal næringsstofindtagelse. Vil du gerne vide mere om denne fødevare?

Hvilken slags frugt er jackfrugt?

Træet, der producerer jackfrugt, kaldes også blot jackfrugt eller jacktræ. Det hører til Moraceae-familien og er kendetegnet ved sine enorme frugter, der hænger fra dets stammer. Botanikeren José Linares fortæller, at denne frugt indeholder rigeligt med bioaktive forbindelser og andre næringsstoffer, der fremmer velvære.

Den er hjemmehørende i Indien og på den malaysiske halvø, hvorfra den har spredt sig til Vestindien og det amerikanske kontinent. I dag er den nationalfrugt i Bangladesh, og den dyrkes i forskellige dele af Asien, Afrika og Sydamerika.

Den betragtes som en sammensat fødevare, fordi den stammer fra sammensætningen af mange blomster. I sidste ende er resultatet en honningkagelignende frugt, hvor hver polygon repræsenterer en blomst.

Den består af tre sektioner. Midten, som ikke er spiselig, består af celler, der udskiller latex af gummiagtig konsistens. Blommen er den spiselige del sammen med den ydre del, som er frugtens skal. Den har også en ru skræl med skarpe spidser, som er grøn og brun, når den er moden.

Jackfrugt på tallerken

Jackfrugt anvendes i en lang række veganske opskrifter på grund af dens alsidighed og gode smag.

Næringsmæssige og bioaktive komponenter

Ifølge det amerikanske landbrugsministerium (USDA) indeholder 165 g rå, moden jackfrugt i skiver følgende næringsstoffer:

 • Kulhydrater: 38,3 gram
 • Sukker: 31,5 gram
 • Stivelse: 2,42 gram
 • Glukose: 15,6 gram
 • Fruktose: 15,2 gram
 • Fibre: 2,48 gram
 • Protein: 2,84 gram
 • Fedt: 1,06 gram
 • Kalorier: 157 kalorier
 • Vand: 121 gram
 • Kalium: 739 milligram
 • Magnesium: 47,8 milligram
 • C-vitamin: 22,6 milligram
 • Lutein og zeaxanthin: 259 mikrogram

Dens vigtigste næringsstof er kulhydrater. Når den er moden, dominerer glukose- og fruktosesukker i lige store dele. Stivelse findes i mindre mængder. Når den er grøn, er det sukkerstofferne, der dominerer.

Tilstedeværelsen af sukkerstoffer gør det lettere at forbrænde kalorierne i jackfrugt hurtigt, da de optages direkte i tarmen.

På den anden side viser næringsoplysningerne, at den ligesom andre frugter indeholder få proteiner og fedtstoffer. I kød er det modsatte tilfældet, indholdet af protein og fedtstof er højt, især i svinekød.

Vand- og kaliumindholdet er meget højt, hvilket opretholder en god vandbalance. C-vitamin dækker 25 % af behovet for en voksen. Frugten skal spises frisk og rå, da forarbejdning, varme og lys ødelægger C-vitaminet.

Den er også vigtig for sit indhold af lutein og zeaxanthin. Disse to carotenoider har ingen A-vitaminvirkning, men er potente antioxidanter, der er involveret i øjenhelheden. Beta-carotener findes i ca. 245 internationale enheder pr. 100 gram frisk frugt.

Bioaktive komponenter i jackfrugt

En nyere rapport offentliggjorde jackfrugtens antioxidant egenskaber. Indholdet af totale fenoler som de vigtigste antioxidanter er 58,44 milligram pr. 100 gram frugt. Denne værdi er lidt lavere end for andre frugter som jordbær og hindbær.

De resterende antioxidanter i frugten er betacaroten og C-vitamin. Flere undersøgelser støtter de terapeutiske sundhedseffekter af flavonoider.

Desuden modvirker nogen af disse forbindelser virkningerne af frie radikaler, som er ansvarlige for oxidation af cellemembraner og DNA-skader. Dette er igen forbundet med forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme, aldring og kræft.

Hvorfor er det en succes som køderstatning?

Grunden til, at veganere kan betragte det som en køderstatning, er sensorisk. Dens udseende ligner kødets muskelfibre, og når den tilberedes, udvikler den en svinekødssmag. Desuden fungerer den godt sammen med alle ingredienser, når den tilberedes.

Når den er grøn, har den et lyst, stivelsesholdigt kød og en konsistens, der kan flosse. Dette har gjort den fremtrædende i vegansk madlavning, især i krydrede retter. Den er også ideel som fyld til sandwiches eller som tilbehør til ris.

På den anden side er modningsprocessen med til at nuancere forskellige tilberedninger. Når de er grønne, kan de erstatte kød, men når de modnes, bliver de den ideelle frugt til kager.

Brugen og fordelene ved jackfrugt i vegansk madlavning er tydelige. Den har et lavt kalorieindtag, et attraktivt udseende og tilpasser sig til retter. Den giver dog ikke det samme indhold af protein, fedt, vitaminer og mineraler som kød.

Kulinarisk anvendelse af jackfrugt

Frugten kan spises på følgende måder:

 • Marineret med krydderier og aromatiske urter til gryderetter eller wok-retter (grøn).
 • Grøntsagskød (grønt).
 • Pureret eller i supper (grøn).
 • I desserter, syltetøj, geléer og is (moden).

Frøene kan for deres vedkommende spises kogte eller ristede som kastanjer. I tør form bruges de til at fremstille mel og slik eller blot koges som snacks.

For at tilberede den som syltetøj skal den drænes godt og vaskes med tilstrækkeligt vand, idet den lægges i blød i 30 minutter. Derefter skal man skifte vand og lægge den i blød i vand igen. Dette vil fjerne den sidste syrlige smag i frugtkødet.

En anden metode er at koge frugtkødet i 10 til 15 minutter. Derefter drænes det og tilsættes nok koldt vand til at dække det igen. Hvis du finder ud af, at syrligheden fortsætter, så tilsæt lidt sukker, indtil du finder den perfekte balance.

Tilberedt jackfrugt

Selv om den i smagen kan erstatte svinekød, giver jackfrugt ikke nok fedt og protein.

Er jackfrugt egnet som køderstatning?

Vegansk kost har mange fordele og er forbundet med en sund livsstil. Når du bruger jackfrugt som køderstatning, skal du være forsigtig. Man skal huske på, at det er en frugt med sukker, meget lidt protein og næsten intet fedt.

Derfor kan de på næringsniveau ikke sammenlignes, selv om de i udseende kan simulere en svinekotelet. På grund af dette skal du supplere dit proteinindtag.

Men ved at følge anbefalingerne vil veganere, der spiser jackfrugt, få nok antioxidantvitaminer, fenoler, mineraler og et lavt kalorieindhold, der vil være med til at fremme deres sundhed, hvis de følger anbefalingerne.

Det kan interessere dig ...
Veganske alternativer til kød: Hvad er de bedste muligheder?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Veganske alternativer til kød: Hvad er de bedste muligheder?

Veganske alternativer til kød er ideelle til at forberede en lang række opskrifter uden at gå ned på smag. Hvad er de bedste muligheder?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.