Candidiasis hos mænd: Årsager, symptomer og behandling

Candidiasis hos mænd, ligesom hos kvinder, er forårsaget af Candida albicans. Det er mere almindeligt hos uomskårne mænd, og det mest karakteristiske symptom er kløe.
Candidiasis hos mænd: Årsager, symptomer og behandling
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Candidiasis hos mænd er en infektion forårsaget af svampen Candida albicans. Den er hyppigere hos det kvindelige køn, men det udelukker ikke, at mænd kan lide af den.

Den større modtagelighed hos kvinder skyldes, at skeden er et fugtigt, dækket område med en varm temperatur, hvilket giver mikroorganismen mulighed for at formere sig. Hos mænd er der størst modtagelighed hos dem, der ikke er omskåret.

Hvad forårsager candidiasis hos mænd?

Candida-svampen, når den angriber penis, giver betændelse i forhuden og penishovedet, som kaldes balanitis. Derfor er de vigtigste manifestationer af candidiasis hos mænd rødme af forhuden og penishovedet, udviklingen af røde og hvide papler omkring penis, en kløende og brændende fornemmelse og et hvidligt lag på penishovedet.

Der kan forekomme pustler (pusfyldte papler), som forårsager smerter ved vandladning eller seksuel kontakt.

Denne infektion starter lokalt, men kløe kan føre til brud på papler og pustler, hvilket resulterer i spredning af infektion og irritation til de omkringliggende områder, såsom lysken og pungen.

Candidiasis hos mænd

Årsager til candidiasis hos mænd

Selv om candidiasis kan overføres til en mand ved seksuel kontakt med en kvinde med vaginal svampeinfektion, anses candidiasis hos mænd ikke som sådan for at være en seksuelt overført sygdom. Lad os derfor se på årsagerne og de almindelige risikofaktorer.

Svækkelse af immunsystemet

Candida er en del af hudens mikrobiota i små mængder, hvis vækst kontrolleres af det menneskelige forsvarssystem.

I tilfælde af samtidige infektioner, diabetes, autoimmune sygdomme, kemoterapi, steroid- eller immunosuppressiv behandling eller enhver anden tilstand, der kan svække immunsystemet, vil der være øget vækst af svampen.

Seksuel kontakt

Candidiasis kan som nævnt opstå ved direkte kontakt af huden på penis med en candida-inficeret vagina.

Overskydende glukose

Overskydende glukose er en risikofaktor for candidiasis, så hvis man har diabetes, er mænd mere udsatte for det. Dette skyldes, at den høje koncentration af sukker i urinen skaber et miljø, der begunstiger svampens vækst.

Ikke-omskæring

Ikke-omskæring af penis begunstiger candidiasis hos mænd, da man derved bevarer et tildækket område med en varm og fugtig temperatur, der muliggør svampens vækst.

Ændringer i tarmfloraen

Ubalancer i tarmfloraen begunstiger spredning af svamp i afføringen. Derfor kan enhver kontakt, som penis har med væv eller genstande, der har passeret anus, forårsage candidiasis.

Gærsvampe kan dog også udstødes gennem urinvejene, og de vil på denne måde få direkte adgang til penishovedet.

Har intimhygiejne indflydelse på candidiasis hos mænd?

Overdrevet rengøring af kønsorganerne, især med irriterende stoffer som f.eks. parfumeret sæbe, skader hudens bakterieflora. Dermed svækkes den naturlige barriere, hvilket giver mulighed for, at andre mikroorganismer i større mængde kan trænge ind, f.eks. candida.

Hvilke komplikationer kan candidiasis hos mænd medføre?

Betændelsen i penishovedet og forhuden ved candidiasis hos mænd kan forårsage arvæv eller sammenvoksninger i penis. Dette fører til smerter og vandladningsbesvær.

Desuden kan infektionen bevæge sig op gennem urinrøret og komme ind i blodbanen, især i tilfælde, hvor der har været anvendt et urinvejskateter eller hos patienter med et stærkt svækket immunsystem. Systemisk infektion forårsaget af Candida albicans kaldes candidæmi.

Diagnostik

Candidiasis hos mænd diagnosticeres ved at observere symptomerne. Det er kun nødvendigt at tage sekret fra det berørte område for at bekræfte svampearten i tilfælde, der ikke forbedres med den indledende behandling. Bekræftelse kan også foretages ved direkte undersøgelse med kaliumhydroxid.

Fordelen ved disse bekræftende undersøgelser er, at de ud over at bestemme arten også giver mulighed for at vide, hvilke svampemidler mikroorganismen er følsom over for ved hjælp af en undersøgelse. Dette forbedrer behandlingen og resultaterne.

Læs mere i denne interessante artikel: Test af svampeinfektion; Find ud af alt om det

Behandling af candidiasis hos mænd

Infektionen aftager normalt med topiske svampemidler. Kun i nogle tilfælde er oral medicinering nødvendig.

Aktuel svampebekæmpelse bør anvendes dagligt i 7 til 10 dage. Hvis de ikke forbedrer tilstanden, administreres orale svampemidler i 10 til 14 dage, afhængigt af sværhedsgraden.

De mest almindeligt anvendte lægemidler er ketoconazol, itraconazol og fluconazol, der indtages oralt. Clotrimazol er almindeligt som en lokal creme. Hvis tilstanden er tilbagevendende, overvejes omskæring, da det normalt er en faktor, der begrænser infektionsprocesserne og beskytter området mod tilbagefald.

Behandling garanterer dog ikke, at candidiasis hos mænd ikke vender tilbage. Derfor er det vigtigt at kombinere den med gode intime hygiejnevaner.

Hvis du er seksuelt aktiv, bør din partner også behandles.

Anbefalinger for at undgå svampens spredning

For at sikre en god intimhygiejne anbefales desuden følgende:

  • Hold penisområdet rent og tørt. Hvis du er uomskåret, skal du rense under forhuden med vand og sæbe og derefter bringe forhuden tilbage til sin normale position.
  • Bær ikke varmt, stramt eller vådt tøj.
  • Brug helst bomuldsundertøj.
  • Brug kondom, og rengør intimområdet efter hver seksuel kontakt.
Mand ved læge

Candidiasis hos mænd kan være et tegn på noget andet

Risikofaktorer forbundet med candidiasis hos mænd er et nedsat immunforsvar og dårlig hygiejne i intimområdet. For en endelig udryddelse af svampen skal du foretage en fælles behandling af sexpartneren, forbedre hygiejnen og udelukke processer, der kan generere immunforstyrrelser, såsom dårligt kontrolleret diabetes.

Undertiden er candidiasis hos mænd blevet beskrevet som en af de første manifestationer af udiagnosticeret diabetes. Derfor er en detaljeret klinisk undersøgelse af afgørende betydning, når en mand har denne infektion.

Det kan interessere dig ...
Hvad er candidiasis?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er candidiasis?

Hvad er candidiasis? Candidiasis er en mykose, en infektion, der produceres af svampetypen Candida. Lær mere om dets symptomer og følgevirkninger h...  • Palacios, Claudia Patricia, Luz Marina Gómez, and Nora Cardona. “Candidiasis mucocutánea: espectro clínico.” Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica 19.3 (2011): 239-244.
  • Castrillón-Duque, Elizabeth X., and Walter D. Cardona-Maya. “Infecciones micóticas del tracto urogenital masculino, importantes aunque poco frecuentes: revisión sistemática.” Medicina y Laboratorio 22.11-12 (2016): 527-538.
  • Araiza, Javier, et al. “Candida balanitis and balanoposthitis. A report of 20 cases.” Dermatología Revista Mexicana 55.6 (2011): 342-346.
  • Lara Icaza, Javier. Cepas de candida albicans, aisladas en pacientes con diabetes mellitus y su resistencia a los antifúngicos. Hospital del Día IESS. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Graduados, 2014.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.