Centella - en lille, men stærk urt

Centella anbefales til kvinder, der lider af præmenstruationssyndrom såvel som for dem der altid føler sig trætte eller trætte som følge af daglige aktiviteter.
Centella - en lille, men stærk urt
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Centella er en lille plante, der anvendes i ayurvedisk og traditionel kinesisk medicin. Det bliver dog mere og mere populært i Vesten. Du har muligvis set det i helsebutikker og spekulerede på, hvad det er til. I denne artikel fortæller vi om denne kraftfulde urt.

Hvad er centella?

Centella sælges normalt i form af tabletter i helsefødevarebutikker. Men i nogle butikker sælges det også som en plante til te eller endda som salat ingrediens.

Stænglerne er tynde,  dets blade er lange og dets rødder er beigefarvede. Dens blomster og små og rosa.

Centella dyrkes over tre måneder og høstes med hånden. Dens videnskabelige navn er Hydrocotile Asiatica  og stammer fra Indien . Denne helbredende plante har tusindvis af medicinske egenskaber. I østen er den bedre kendt som  Gotu Kola. Den har været brugt i omkring 3.000 år  til at helbrede forskellige eksterne og interne problemer. 

For at bruge den kan du tilføje det til salater eller smoothies . Derudover kan du også forberede bladene som en te.

Til ekstern brug er det bedre at bruge både naturlige og økologiske produkter, der kan findes i butikker (cremer, lotioner, geler osv.)

Se også:  Overrask dine gæster med en lækker græsk salat

Egenskaberne af centella

Cantella te egenskaber

Det periodiske forbrug af centella giver kroppen mange fordele.

Dette skyldes dets flere egenskaber. Samlet set skiller urtens antioxidant-, anti-inflammatoriske, antimikrobielle og helbredende egenskaber sig især ud.

Først og fremmest kan du bruge det eksternt til at  behandle hæmorider, forstuvninger, dermatitis og cellulitis, for eksempel. Nogle har endda brugt det til at  helbrede spedalskhed.

Men de bedste fordele kommer fra sin interne applikation . I dette tilfælde er centella fremragende til folk med:

 • Sår
 • Anæmi
 • Bronquitis
 • Forhøjet blodtryk
 • Dysenteri

Vi kan også få produkter med centella fra helsekostbutikker. Takket være dets evne til at danne kollagenfibre  og elastin, kan vi også bruge den til:

 • Hærdning brænder og helbredende sår
 • Reducerer rynker og strækmærker
 • Behandling af sår.

Plus, urten er også fantastisk til at opretholde sunde og stærke hår og negle (og for at fjerne skæl!).

Negl er flækket

Et utroligt naturligt middel

I betragtning af at det er en spektakulær tonic for blodkarrene, er centella også godt til behandling af symptomer relateret til omsætning.  Disse omfatter phlebitis, træt ben syndrom, åreknuder og pins og nåle.

Det styrker blodkarrene og giver arterielvæggene elasticitet.  Derfor hjælper det også dem, der lider af  højt blodtryk eller kolesterol.

Desuden er denne plante også god til rensning af overskydende giftige eller skadelige stoffer, der akkumuleres i kroppen. Af denne grund, mange anser det for en kraftig vanddrivende for mennesker med overskydende vægt problemer, væskeophobning eller urin og nyresygdomme.

Plus, det er også nyttigt til udskillelse af toksiner og fede cyster, der dannes i brysterne.

Det kan også hjælpe med at behandle forskellige mentale problemer. Indtagelse af denne plante er synonym med at nyde større ro. Af denne grund anbefales det, at folk lider af episoder med alvorlig angst eller nervøsitet.

Derudover forbedrer hjernens kapacitet ved at favorisere koncentration og forbedre hukommelsen.

Centella  anbefales til kvinder, der lider af præmenstruationssyndrom såvel som for dem der altid føler sig trætte eller trætte som følge af daglige aktiviteter.

Andre fordele ved centella

Selvfølgelig har denne kraftfulde plante dusinvis af andre egenskaber, og i det mindste fortjener nogle af disse opmærksomhed.  Denne plante yderligere også:

 • Forsinker aldring af huden ved at hjælpe med at producere kollagen
 • Behandler pletter og abscesser
 • Bekæmper  mundinfektioner (som aphtha)
 • Eliminerer øjeninfektioner og bekæmper tørhed (du kan bruge det som øjendråber)
 • Fremskynder ardannelsen efter operationer.

Vi anbefaler at du læser:  De 7 bedste naturlige midler til at fjerne ar

Centella og cellulitis

Ud over alt er centella mest kendt for sin evne til at reducere cellulitis.

Cellulitis består af dannelsen af ​​knuder af fedt, flydende og toksiner under huden, og centella eliminerer alle disse rester takket være dets vanddrivende egenskaber.

Der er mange stoffer, der er ansvarlige for at gøre det til en effektiv plante mod cellulitis. De omfatter fedtsyrer, tanniner, phytosteroler og slimhinder.

Denne plante stimulerer lymfesystemet og gør det muligt at udskille affald  gennem urinen, sveden og fæces.

Det aktiverer også cirkulationen og øger vanding og iltning af huden.

For at nyde dens effekter kan du  tage det mundtligt eller gennem en ekstern massagebehandling. Behandlingen er baseret på indtagelse af tabletter eller dråber dagligt og massager med cremer eller geler, der indeholder centella mindst to gange om ugen.

Imidlertid er denne teknik ikke tilrådelig for gravide eller ammende kvinder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bylka, W., Znajdek-Awize??, P., Studzi??ska-Sroka, E., & Brzezi??ska, M. (2013). Centella asiatica in cosmetology. Postepy Dermatologii i Alergologii. https://doi.org/10.5114/pdia.2013.33378
 • Orhan, I. E. (2012). Centella asiatica (L.) Urban: From traditional medicine to modern medicine with neuroprotective potential. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/946259
 • Sondari, D., Harmami, S. B., Ghozali, M., Randy, A., S., A. A., & Irawan, Y. (2017). Determination of The Active Asiaticoside Content in Centella asiatica as Anti-Cellulite Agent. Indonesian Journal of Cancer Chemoprevention. https://doi.org/10.14499/INDONESIANJCANCHEMOPREV2ISS2PP222-227

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.